Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

των Νίκου Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου 
πηγή www.amen.gr 

Μερικές δεκάδες πιστών, με λίγα λουλούδια στα χέρια βρέθηκαν  το πρωί της Κυριακής στο Α΄ νεκροταφείο αποτίνοντας το δικό τους φόρο τιμής στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Παλιοί γνώριμοι, φίλοι, πνευματικά παιδιά του Χριστόδουλου, στενοί συνεργάτες του. Ο βουβός πόνος μαζί με τις αναμνήσεις γέμιζαν το χώρο. Παρών και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που τέλεσε το τρισάγιο για τα τρία χρόνια από την κοίμηση του προκατόχου του. Δίπλα του οι μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος, Καστορίας Σεραφείμ, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Σύρου Δωρόθεος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης και ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου.

Κοντά τους οι στενοί συνεργάτες του μακαριστού, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου και ο π. Θωμάς Συνοδινός που με μεγάλη δυσκολία συγκρατούσαν τα δάκρυά τους. Τρία χρόνια χωρίς το Χριστόδουλο αλλά φαίνεται σαν να ήταν χθες. Τόσο έντονη ήταν η προσωπικότητά του, σαν να επιβάλλεται ακόμα και αυτή τη στιγμή στο χρόνο…

Πιο πίσω δεκάδες πιστοί που θέλησαν και αυτοί να δείξουν την αγάπη τους στον Χριστόδουλο, με ένα κεράκι, ένα λουλούδι που άφηναν απάνω στο μνήμα, το κατάφορτο από λουλούδια σημάδι της διαρκούς περιποίησης του χώρου.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στην Παναγίτσα στο Παλαιό Φάληρο, εκεί όπου διακόνησε ο μακαριστός Χριστόδουλος ως ιεροκήρυκας και εφημέριος από το 1963 μέχρι και το 1974, οπότε και εξελέγη μητροπολίτης, τελέστηκε το μνημόσυνο της Ιεράς Συνόδου για τα τρία χρόνια από την αποδημία του.

Της πολυαρχιερατικής Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τους μητροπολίτες της φετινής ΔΙΣ Σάμου Ευσέβιο, Καστορίας Σεραφείμ, Κασσανδρείας Νικόδημο, Σύρου Δωρόθεο, Νέας Σμύρνης Συμεών, Φλωρίνης Θεόκλητο, Ύδρας Εφραίμ, Σερρών Θεολόγο, Σιδηροκάστρου Μακάριο, Πειραιώς Σεραφείμ και Καισαριανής Δανιήλ. Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία είχαν προσκληθεί και οι Κερκύρας Νεκτάριος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και Κυθήρων Σεραφείμ.

«Χριστόδουλος: τύπος και παράδειγμα»

Για την πολυσχιδή και πληθωρική προσωπικότητα του Χριστόδουλου μίλησε ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος. «Οι Έλληνες τον θυμούνται με νοσταλγία, τον αναζητούν γιατί ο Χριστόδουλος ως αγάπη, δεν πέρασε απαρατήρητος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πνευματικός αδελφός του μακαριστού, ο κ. Ευσέβιος ήταν ο πρώτος διάκονος που χειροτονήθηκε από τον – τότε – Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο, διακόνησαν μαζί στην Παναγίτσα από το 1973 μέχρι και την επόμενη  χρονιά, όταν ο Χριστόδουλος εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού.

«Ο μακαριστός Χριστόδουλος ήταν τύπος και παράδειγμα» ανέφερε ο κ. Ευσέβιος, μιλώντας για τον μακαριστό σε κάθε πτυχή του. «Στον ιερό άμβωνα, τον οποίο κόσμησε με την πλατεία νομική, θεολογική και κοινωνική του μόρφωση, την ρητορική του δεινότητα, τη γνώση της Αγίας Γραφής και της Ιεράς παραδόσεως. Τύπος και παράδειγμα στο πλούσιο συγγραφικό έργο. Τύπος και παράδειγμα τα επί 24 έτη καρποφόρου ποιμαντορίας και διακονίας του, στο μητροπολιτικό θρόνο της Δημητριάδας Βόλου και τα 10 στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών".

Ο μητροπολίτης Σάμου στάθηκε ιδιαίτερα στην αμφίδρομη σχέση που καλλιέργησε ο Χριστόδουλος με τους πιστούς, για τη θέρμη που εξέπεμπε ο λόγος του. «Καρδιακά επικοινώνησε με τον λαό μας, και ο λόγος του ξεχείλιζε από αγάπη και ευγνωμοσύνη για τον Χριστό. Αγώνας και αγωνία του να κηρυχθεί παντού η ελπίδα και η βεβαιότητα της σωτηρίας».

«Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν πολέμιος της παγκοσμιοποίησης, διώκτης του ανθελληνισμού, διώκτης της προσπάθειας της αποχριστιανοποιήσεως της Ευρώπης και του Ένθους μας. Ήθελε την Εκκλησία κέντρο της ζωής όλων μας, έκανε αυτοκριτική για τα λάθη του και ζήτησε συγνώμη.», πρόσθεσε ο κ. Ευσέβιος.

Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα που βρέθηκε στην Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου, διακρίναμε τον στενό συνεργάτη του μακαριστού και πρώην διευθυντή των Οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πυλαρινό, τους άνδρες της Αστυνομικής φρουράς του Χριστόδουλου καθώς και εργαζόμενοι στην Αρχιεπισκοπή και την Ιερά Σύνοδο.




















1 σχόλιο: