Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΣΙΩΠΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;



Φαίνεται πως ζει και βασιλεύει η πρακτική του πρώην Μητροπολίτη Παντελεήμονος (βρίσκεται έγκλειστος στις  φυλακές)  ο οποίος από βαφτίσεις, γάμους και κηδείες συγκέντρωσε …κομπόδεμα 1,5-2 δις δραχμές για… τα γεράματά του,  όπως είχε δηλώσει ο ίδιος!!!
Το δημοσίευμά μας αναφορικά με επιστολή την οποία υπογράφει ο πατήρ Ιωάννης Καλογερόπουλος της «Παναγίας Φανερωμένης» και την οποία φέρεται να συνέταξε για λογαριασμό όλων των ιερέων του Χολαργού, κλονίζει τόσο τον κλήρο  όσο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας. Η επιστολή η οποία απευθύνεται στον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, προσδιορίζει… τιμοκατάλογο τον οποίο τηρούν οι ιερείς κατά τις κηδείες και τα μνημόσυνα που τελούνται στο κοιμητήριο Χολαργού (140€ για κάθε κηδεία και 100 € για κάθε μνημόσυνο), ζητώντας μάλιστα την διατήρηση των προνομίων τους και την μη εμπλοκή των ιερέων Παπάγου με τους αντίστοιχους ιερείς του Χολαργού (!) προφανώς επειδή οι πρώτοι έχουν μειωμένο τιμολόγιο!!!
Η στάση του ιερέα που προκαλεί οργή και αγανάκτηση ανάμεσα στους πιστούς, ειδικά στην σημερινή εποχή που είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο πατερικός λόγος του κληρικού, δημιουργεί ερωτηματικά και για το κατά πόσο τέτοια φαινόμενα είναι μεμονωμένα ή έχουν λάβει διαστάσεις και σε άλλες ενορίες!
Η εμπορευματοποίηση της πίστης με αυτό τον απαράδεκτο για ιερέα τρόπο  που παραπέμπει σε γραφεία τελετών, πρέπει να προβληματίσει στο σύνολό του τούς άγιους πατέρες της Εκκλησίας και δη τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Άραγε ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος θα επιλέξει τον δρόμο της αποστασιοποίησης και των χαμηλών τόνων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα το οποίο κλονίζει την Εκκλησία και τους πιστούς της;
Είναι δυνατόν οι ιερείς να εμφανίζονται ως …έμποροι θανάτου; Πάνω από τους τάφους να κάνουν business και να ορίζουν ταρίφες-τιμοκαταλόγους για τις κηδείες και τα μνημόσυνα; 


Ας θυμηθούμε τις έλεγε ο πατήρ Ιωάννης στην επιστολή που απέστειλε προς τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού και στην οποία μιλά εξ’ ονόματος όλων των ιερέων του Χολαργού για τον τιμοκατάλογο που ισχύει σε κηδείες-μνημόσυνα καθώς και για τα χρήματα που κερδίζουν οι ιερείς!!!
«Μας δίνουν 100 € σε κάθε τελετή, και δίνουν επιπλέον 20 € στη κηδεία σε νεωκόρο-ψάλτη, και 15 € στο καθένα τους στα μνημόσυνα, συνολικά δηλ. στη κηδεία 140 Ευρώ και στο μνημόσυνο συνολικά 100 Ευρώ.
Έτσι χρεώνονται λιγότερα οι άνθρωποι, και ο Ιερέας, λαμβάνει περισσότερα από τον Ιερέα στο κοιμητήριο Παπάγου, σε κάθε κηδεία, και χωρίς να αναγκάζεται να ζητιανεύει τη συνοδεία. (περισσότερα και χωρίς συνοδεία).
Στο θέμα των χορωδιών καλούνται οι Πρωτοψάλτες και από τις τρεις ενορίες του Χολαργού εκ περιτροπής, βάζουν όλοι πάντα ράσο, ψάλουν βυζαντινά κατά την τάξη της εκκλησίας μας, λέμε ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και όχι περίληψη κηδείας ή μνημοσύνου, και αποφεύγεται η εμπορευματοποίηση των Ιερών τελετών και στα μάτια κυρίως του Θεού, αλλά και στα μάτια του πονεμένου Κόσμου. Και τα δύο μας πονούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου