Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΠΑΠΑΓΟΥ


Φαίνεται πως λαμβάνει διαστάσεις το θέμα της ανάπλασης της Αγίας Σκέπης Παπάγου. Δεν κατέχουμε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και δεν μπορούμε να πάρουμε  κάθετη θέση, γι' αυτό καταχωρούμε την επιστολή-απάντηση της κας Γράψα, αναφορικά με το ρεπορτάζ που υπήρχε στην ιστοσελίδα μας, πριν από λίγες ημέρες. 
 
"1) Την 29/12/2010 το Δημοτικό Συμβούλιο έφερε σαν θέμα την τροποποίηση κόκκινου περιγράμματος του ΟΤ 180, δηλ. την κατασκευή γραφείων ιερέων, αίθουσας Ενοριακού Κέντρου, αποθηκευτικού χώρου και χώρου υγιεινής, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με μία λευκή ψήφο της Κας Χρ. Πολυκαλά, χωρίς να αυξηθεί η επιφάνεια του κόκκινου περιγράμματος αλλά να επέμβουν μέσα στα όρια του κόκκινου περιγράμματος για να κατασκευάσουν τους ανωτέρω χώρους καταστρέφοντας το νότιο περιστύλιο του Ι. Ναού εξωτερικά και της αγιογραφίες εσωτερικά. Και χώροι υγιεινής δίπλα στο Ιερό.
Ποιος αρχιτέκτονας εκπόνησε την μελέτη και έχει επέμβει τόσο βάναυσα και αβασάνιστα αλλάζοντας τελείως την αρχιτεκτονική μορφή του Ι. Ναού της Αγίας Σκέπης, ο οποίος είναι ο δεύτερος Ι. Ναός με αυτή την αρχιτεκτονική μορφή στην Ελλάδα.
Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν τον είχαν ενημερώσει ότι και στο παρελθόν όταν είχε ανακύψει το ίδιο θέμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα (αποφ. 128/199 - 9/7/98) να μην εγκριθεί η τροποποίηση του Ρυμοτομικού σχεδίου για τα ενοποιημένα ΟΤ 180-181 ώστε να παραμείνει αλώβητος ο Ι. Ναός και ο περιβάλλον χώρος, χαρακτήρισε δε όλο τον χώρο (ΟΤ 180-181) ως χώρο πρασίνου (Άλσος) και κήρυξε τον Ι. Ν. Αγίας Σκέπης ως ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ της νεώτερης Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Αναφέρει δε η απόφαση ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες της εκκλησίας με βοηθητικούς χώρους να γίνουν στην «Κάτω Πλατεία» προς την πλευρά της Λ. Πεντέλης ενσωματωμένες σε ενιαίο υπόσκαφο κτίριο με το παρεμφερούς λειτουργίας προβλεπόμενο κτίσμα του Δήμου, να μελετηθούν δε αυτές οι κατασκευές με τρόπο ώστε να μην προσβάλουν τον Ι. Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος πρέπει να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε να επιλεγεί η καλύτερη λύση για τον Ι. Ναό χωρίς να προσβάλει την αρχιτεκτονική, αισθητική και μορφολογική εικόνα του Ι. Ναού.  
2) Την 7/2/2011 ο Δήμος άρχισε τις εργασίες ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου της Αγίας Σκέπης μέσα στα πλαίσια της πρόσκλησης «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» ΠΕΠ Αττικής 2002-2011. Η οποία (ανάπλαση) δεν έχει καμία σχέση με αυτό το πρόγραμμα αλλά και επί πλέον δυσκολεύει την είσοδο και την έξοδο των επισκεπτών στον ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ του Ι. Ν. Αγίας Σκέπης όταν κατασκευάζει (72) εβδομήντα δύο θέσεις στάθμευσης με περιμετρικό δρόμο λες και ο Ι. Ν. Αγίας Σκέπης είναι super market, θέατρο, κέντρο διασκεδάσεως ή εμπορικό κέντρο για να χρειάζεται τόσες θέσεις στάθμευσης και επί πλέον οι χώροι πρασίνου να μετατρέπονται σε τσιμεντένιες επιφάνειες. Υπάρχουν πολλές θέσεις στάθμευσης εκτός του περιβάλλοντος χώρου του Ι. Ναού που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον επισκέπτη του ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
Μπορεί να μου πει κάποιος:  α) οι εβδομήντα δύο θέσεις στάθμευσης (72) ποιους θα εξυπηρετούν κατά τις νυχτερινές ώρες που η εκκλησία δεν λειτουργεί; β) ο Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου, ο Ι. Ν. Τίμιος Σταυρός , Ι. Ν. Φανερωμένης πόσες θέσεις στάθμευσης έχουν στον περιβάλλοντα χώρο;
Υπάρχουν εκκλησίες στην Αθήνα όπως ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, η Μητρόπολη, ο Άγιος Ιωάννης στον Νέο Κόσμο και πολλές άλλες οι οποίες στον προαύλιο χώρο τους δεν έχουν θέσεις στάθμευσης και λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ήδη και για τα δύο ζητήματα έχει κατατεθεί ένσταση των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, έχουν σταματήσει οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του Ι. Ναού  λόγω πολεοδομικών παραβάσεων και ελλείψεως πολεοδομικής άδειας.
Και βέβαια δεν έγινε διακοπή των εργασιών γιατί τοποθετούν καινούργιες πλάκες ή παγκάκια  όπως απαντάει ο Δήμαρχος σε ερώτηση δημοσιογράφου στον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ 23/2/2011 αλλά κατασκευάζουν (72) εβδομήντα δύο θέσεις στάθμευσης στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ο οποίος βάσει της απόφασης της νομαρχίας έχει χαρακτηρισθεί χώρος πρασίνου (άλσος).
Με τιμή Μαρία Γράψα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου