Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

«Εκφοβισμός και βία στο δημοτικό σχολείο μεταξύ των μαθητών"


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΚΑΙ 6ου 
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού-θυματοποίησης από συμμαθητές τους. Αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα του εκφοβισμού-θυματοποίησης εμφανίζεται συστηματικά σε 1 στα 10 παιδιά. Ο εκφοβισμός-θυματοποίηση (bullying) μαθητών από συμμαθητές τους αποτελεί μορφή βίας και επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στο σχολείο με σοβαρές επιπτώσεις για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές άμεσες ή έμμεσες, όπως αποκλεισμός από την ομάδα (κοινωνικός εκφοβισμός), διάδοση φημών (λεκτικός εκφοβισμός), χτυπήματα (σωματικός εκφοβισμός).

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων σε συνεργασία με τις Διευθύντριες των 1ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Χολαργού, διοργανώνουν ημερίδα την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 και ώρα 19:00 στο Δημαρχείο Χολαργού (αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης), με θέμα «Εκφοβισμός και βία στο δημοτικό σχολείο μεταξύ των μαθητών: Αιτίες, Επιπτώσεις, Αντιμετώπιση».

Την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας έχει ο Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντη ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) η οποία εδρεύει στο Χολαργό (http://www.epsype.gr/).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:

  • «Ο Εκφοβισμός και η Βία μεταξύ των Μαθητών», Εισηγητής: Τσιάντης Ιωάννης, MD, DPM, FRC Psych. Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ, Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος Ιατρικών Ειδικοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλάδος Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (UEMS)

  •  «Προγράμματα και Παρεμβάσεις Πρόληψης για την Αντιμετώπιση της Βίας στο Δημοτικό Σχολείο», Εισηγητής: Χατζηπέμου Θεολόγος, Ειδικός Παιδαγωγός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1991 με στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και νέους με ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα. Στηρίζει την κοινωνική, θεραπευτική και παιδαγωγική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων μέσα από τις υπηρεσίες του Ξενώνα Φροντίδας Παιδιών «ΜΕΛΙΑ», του Κέντρου Ημέρας Εφήβων «ΩΡΙΩΝΑΣ» και δύο Τηλεφωνικών Συμβουλευτικών Γραμμών για θέματα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων: Γραμμή Στήριξης 116 111, για παιδιά και εφήβους − Γραμμή Σύνδεσμος 801 801 1177, για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας.


                      Ο Πρόεδρος του                                                   Η Πρόεδρος του
         Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων                         Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
                  του 6ου Δ.Σ. Χολαργού                                          του 1ου Δ.Σ. Χολαργού


                  Γρηγόρης Μπογδάνης                                             Αναστασία Σμυρλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου