Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο Ι.ΚΕΧΡΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Για σπατάλες κατηγορεί την δημοτική αρχή ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κεχρής. Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή, η οποία θέτει ερωτήματα και παραθέτει επιχειρήματα, που αν μη τι άλλο φαίνεται πως είναι επεξεργασμένα και αιτιολογημένα. 

"Η νέα Δημοτική Αρχή είχε όλη την δυνατότητα να προτείνει στο Υπουργείο το προσωπικό ορισμένου χρόνου και το προσωπικό συμβάσεων έργου που χρειάζονταν οι ΠΣ του Χολαργού, ώστε να διατηρήσουν την άριστη λειτουργία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλα αυτά  επέλεξε αντί βρεφονηπιοκόμων και καθαριστριών για τους ΠΣ:
α)   Ιεροψάλτη για το εκκλησάκι του κοιμητηρίου παρόλο που αυτό λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο χωρίς σύμβαση ιεροψάλτη, αγνοώντας την προσφορά σεβάσμιων Ιερέων των Εκκλησιών του Χολαργού που διαβεβαίωναν ότι μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του συγκεκριμένου ναού για ιεροψάλτη, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος ούτε ένα Ευρώ.
β)  Πιανίστα αν και η διακεκριμένη πιανίστρια, κα. Ρουφογάλη με ιστορία οχταετούς αφιλοκερδούς προσφοράς στον Χολαργό προσφερόταν να καλύψει εθελοντικά τις ανάγκες της μικτής χορωδίας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή απέρριψε την ανωτέρω πρότασή μου, η οποία θα είχε μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο και θα εξοικονομούσε πόρους και επέμεινε στην κατάρτιση σύμβασης με πιανίστρια στερώντας μια θέση δασκάλας ή καθαρίστριας στους ΠΣ.
γ)    Δημοσιογράφο για το γραφείο τύπου του Δημάρχου αν και θα μπορούσε αυτή η θέση να καλυφθεί από κάποιον από τους ειδικούς συμβούλους του. Η λύση αυτή θα απελευθέρωνε μια θέση για τις ανάγκες των ΠΣ αλλά θα απέκλειε έναν από τους υπάρχοντες ειδικούς συμβούλους.
δ)    Τέσσερις Νοσηλεύτριες και τέσσερις Γραμματείς στα Δημοτικά Πολυϊατρεία, όταν οι πραγματικές ανάγκες καλύπτονται από μια μία νοσηλεύτρια και μια γραμματέα για κάθε δημοτικό διαμέρισμα και όταν αγνόησε, παρά τις επισημάνσεις μου, την ύπαρξη μιας μονίμου υπαλλήλου με ειδικότητα επισκέπτριας υγείας με master στη πρόληψη υγείας που είχε μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας μετά την διακοπή της συνταγογράφησης και αιμοληψίας στα ΚΑΠΗ και θα ήταν το ιδανικό άτομο για την στελέχωση των Δημοτικών Πολυϊατρείων

Παράλληλα, η νέα Δημοτική Αρχή ενέκρινε επιχορήγηση στο νέο Νομικό Πρόσωπο της Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής, που συμπεριλαμβάνει τα τρία Νομικά Πρόσωπα των ΠΣ Χολαργού, των ΠΣ Παπάγου και το ΚΑΠΗ Χολαργού, 850.000 Ευρώ το εννεάμηνο, όταν πέρυσι οι ΠΣ Χολαργού επιχορηγήθηκαν με 1.330.000, οι ΠΣ Παπάγου με 344.700 και το ΚΑΠΗ Χολαργού με 320.000 Ευρώ, σύνολο δηλαδή 1.994.700 Ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 1.496.025 το εννεάμηνο.
       Παραβλέπει η νέα Δημοτική Αρχή ότι το συνολικό κόστος μισθοδοσίας του νέου Νομικού Προσώπου είναι 1.307.102 Ευρώ το εννεάμηνο που σημαίνει ότι ακόμη και αν διπλασιάσει τα τροφεία Χολαργού και Παπάγου (300.000 Ευρώ περίπου) δεν καλύπτει την μισθοδοσία.
       Παραβλέπει η νέα Δημοτική Αρχή ότι οι ανελαστικές δαπάνες του Νέου Νομικού Προσώπου είναι περίπου 1.500.000 Ευρώ το εννεάμηνο που σημαίνει ότι θα πρέπει να τριπλασιάσει τα τροφεία για να τις καλύψει.
       Για αυτή όμως την περικοπή της επιχορήγησης δεν μπορεί να επικαλείται ούτε το μνημόνιο ούτε τα «χρέη» του νέου Δήμου αφού καταφέρνει:  
       α) Να αυξήσει, επιλεκτικά, τα κονδύλια σε άλλες δραστηριότητες όπως εορτασμούς εθνικών εορτών, δημοσιογράφο, νεωκόρους και ιεροψάλτες, μαέστρους και πιανίστες.
       β) Να διατηρεί ειδικούς συμβούλους τους οποίους επιλέγει με αμφίβολα κριτήρια, και των οποίων το κόστος μισθοδοσίας ξεπερνά τα 200.000 Ευρώ το χρόνο.
       γ) Να προϋπολογίζει για το 2011 από ιδίους πόρους για έργα αποκλειστικά στον Παπάγο 630.763 Ευρώ και για τον Χολαργό 846.899 Ευρώ όταν ο πληθυσμός και άρα τα έσοδα από τον Χολαργό είναι υπερδιπλάσια για να μην «αγγίξει» ουσιαστικά την χρηματοδότηση των πλατειών, των πεζοδρομίων και των αγαλμάτων του Παπάγου.

       Η επί 16ετίας Δημοτική Αρχή του Παπάγου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Β. Ξύδη ήταν όλως αναποτελεσματική ως προς την επίλυση των προβλημάτων των ΠΣ Παπάγου στους οποίους:
       α)    Οι δύο ενοικιαζόμενες αίθουσες δεν πληρούν καμία από τις προδιαγραφές των ΠΣ.
       β)    Σε αίθουσα 9 m2 που μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 4-5 παιδάκια, αφού ο νόμος επιβάλλει 1.80 m2 ανά παιδί, στοιβάζονται 13-14 παιδάκια, που πρακτικά σημαίνει ότι καθηλώνονται όλη την ημέρα σε ένα καρεκλάκι χωρίς να έχουν την δυνατότητα να τρέξουν και να παίξουν όπως κανονικά θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν.
       Η νέα Δημοτική Αρχή συνεχίζει να έχει την ίδια αντίληψη, νοοτροπία και ευαισθησία για τους ΠΣ με αυτήν του Παπάγου, αφού στην πράξη αντιμετωπίζει τον ΠΣ σαν χώρο φύλαξης και όχι σαν το πρώτο σχολείο των παιδιών που σκοπός του είναι η πνευματική, κοινωνική και ψυχική ανάπτυξη αυτών.
       Όλα αυτά δεν τα λέω για να κάνω αντιπολίτευση ή για να «λαϊκίσω»  αφού αν πραγματικά  η νέα Δημοτική Αρχή θεωρούσε τους ΠΣ προτεραιότητα της πολιτικής της, με την ύπαρξη τόσων προβλημάτων των ΠΣ του Παπάγου (ακατάλληλες αίθουσες, μη λειτουργία βρεφικών τμημάτων), θα επέλεγε έναν μικρό ΠΣ που θα κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες των νέου Δήμου αντί του υπερμεγέθους Πνευματικού Μεγάρου στην Βενιζέλου, έργο αμφιβόλου αναγκαιότητας λόγω της ύπαρξης του αμφιθεάτρου του Δημαρχείου.
       Είχα και έχω όλη την καλή διάθεση να συνεργαστώ και να βοηθήσω με την εμπειρία μου την νέα Δημοτική Αρχή για το καλό των Παιδικών Σταθμών στους οποίους διετέλεσα Πρόεδρος για τρία χρόνια και αφιέρωσα όλη την ψυχή μου. Επιδίωξα προσωπικές συναντήσεις, χωρίς δημοσιότητα, με τον νέο Δήμαρχο για να τον πείσω να πράξει το ελάχιστο και το αυτονόητο. Μίλησα με πολλούς, αξιόλογους, εξαιρετικούς Δημοτικούς Συμβούλους της Διοικούσας Παράταξης με τους περισσότερους από τους οποίους δεν με χωρίζει πραγματικά τίποτε αφού και κοινή αφετηρία και κοινή πορεία και κοινό όραμα μοιραζόμαστε.  
       Ωστόσο, επειδή οι αποφάσεις της νέας Δημοτικής Αρχής οδηγούν στην βέβαιη υποβάθμιση των ΠΣ Χολαργού, αρνούμενος να συμπράξω προς αυτή την κατεύθυνση, παραιτούμαι από την Προεδρεία των Παιδικών Σταθμών Χολαργού και ελπίζω η ενέργεια μου να αποτελέσει έναυσμα για ευαισθητοποίηση και προβληματισμό.   
    Μετά Τιμής 
Γιάννης Κεχρής"      

                                                                         

                                                                                     

                                                                                                           
                                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου