Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ο ΠΑΤΗΡ ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ!

ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΧΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ 
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΧΩΡΑ! 
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ 
& ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΠΙΟ ΚΑΤΩ!

YouTube - Συνέντευξη Πατρός Κλήμη Ζώκαρη 1/3 


YouTube - Συνέντευξη Πατρός Κλήμη Ζώκαρη 2/3

YouTube - Συνέντευξη Πατρός Κλήμη Ζώκαρη 3/3

 

Για τον κλήρο  και την Εκκλησία: "Είναι άκρως επαγγελματικός. Ούτε το 1/20 του κλήρου μας δεν έχει ένζωο ζήλο. Έχουμε Εκκλησία που νοσεί."

Για την ηγεσία και τους πολιτικούς : "Αισθάνομαι  προδομένος από την πολιτική ηγεσία. Ο πολιτικός κόσμος,  διαβρώνει την Εκκλησία. Μειοδότησαν και έπραξαν αντισυνταγματικά όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο. Αν υπάρχει τσίπα στον πολιτικό κόσμο πρέπει να φύγουν όλοι και να μπει μια καινούργια βάση"

Για τον Αρχιεπίσκοπο: "Εχει βαρύτητα ανυπολόγιστη. Είναι απλός άνθρωπος"

Για τον Κώστα Καραμανλή:  "Τον θεωρώ έντιμο άνθρωπο. Τι ήθελε να φέρει τα λαμπιόνια και τα κλεφτρόνια και έπαθε αυτή την καθίζηση ο άνθρωπος; Είναι προδομένος ο άνθρωπος"

Για τον Θεσσαλονίκης: "Είναι μορφωμένος άνθρωπος, αλλά ξεφεύγει σε πολλά πράγματα"


Μ.Β. Βρισκόμαστε στο σπίτι του πατρός Κλημέντιου Ζώκαρη, Αρχιμανδρίτη και ζητούμε και τα φώτα του και μια όμορφη συνέντευξη, εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδος και εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσεως, που ολοένα και βαθαίνει. Γέροντα, καλή σας ημέρα.

Πατήρ Κλήμης: Καλημέρα.

Μ.Β. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

Πατήρ Κλήμης: Αντεύχομαι. Καλό Πάσχα. Εύχομαι να μην σας λείψει ο Θεός και ούτε το κουράγιο να λέτε και να υπηρετείτε την αλήθεια.

Μ.Β. Να’ στε καλά. Έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος συρρέει όλο και περισσότερος στις εκκλησιές. Όχι μόνον αυτό το διάστημα αλλά και ειδικότερα από τότε που ξέσπασε η μεγάλη οικονομική κρίση. Έχει συμβάλλει σε αυτό η οικονομική κρίση;

Πατήρ Κλήμης: Ναι έχει συμβάλλει η οικονομική κρίση. Διότι απεδείχθη περίτρανα ότι έξω από την εκκλησία υπάρχει κάβμα. Υπάρχει βρωμιά, ολίσθηση, υπάρχει χαβούζα. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι συνέπεια δικών μας επιλογών. Κατά συνέπεια όλος ο ελληνικός λαός, ο καθένας ξεχωριστά έχει το μέτρον ευθύνης του. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι σαν προδομένος από την πολιτική ηγεσία.

Μ.Β. Ο λαός έχει πάψει να πιστεύει στα κόμματα.

Πατήρ Κλήμης: Και καλά έκανε.

Μ.Β. Θεωρείτε ότι τα κόμματα ευθύνονται για το ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το τραγικό σημείο;

Πατήρ Κλήμης: Ναι. Το μέγιστον της ευθύνης το έχουν αυτοί οι κύριοι. Γιατί πρώτον δεν ανέλαβαν ποτέ την πολιτική τους ευθύνη. Αρχήθεν, για πενήντα χρόνια τώρα, ποτέ δεν ανέλαβαν την πολιτική τους ευθύνη και δεύτερον, τούς καθιστά καταγέλαστους ο νόμος περί ασυλίας.

Μ.Β. Καταγέλαστους!

Πατήρ Κλήμης: Ναι., καταγέλαστους και περιφρονητέους!

Μ.Β. Παρ’ όλα αυτά όμως, αυτοί, διοικούν, κυβερνούν τον τόπο.

Πατήρ Κλήμης: Δυστυχώς, γιατί το λαό μας, και φρόντισαν οι κύριοι αυτοί (οι πολιτικοί) να τον κρατούν σε δεσμά. Να τον ελέγχουν μ’ έναν άκρατο κομματισμό και ηνάγκασαν τον δυστυχή λαό μας, που άλλοτε ήταν και είναι ακόμα υπερήφανος, να μετέρχεται για την επιβίωσή του μέτρα που απάδουν στην αξιοπρέπειά του. Δηλαδή να ζητεί ρουσφέτι. Γιατί αυτοί (οι πολιτικοί) το καλλιέργησαν το ρουσφέτι. Να σας πω ένα παράδειγμα: Προκήρυσσαν διαγωνισμούς για να δώσουν εξετάσεις. Έλεγε: 500 δασκάλους παίρνω, με διαγωνισμό. Ή 300 γιατρούς. Σήμερα, αυτή τη στιγμή έχουμε 7500 εκπαιδευτικούς που εργάζονται μέσα στην Εκπαίδευση, που έχουν τελειώσει από τα Σκόπια, την Σερβία, την Βουλγαρία, από πρώην κομμουνιστικά κράτη. Τι θα πουν αυτοί οι άνθρωποι για την ελληνική Ιστορία στο ελληνόπουλο; Αυτό το βλέπω σήμερα στην πράξη: Για να πάνε στον εκκλησιασμό, που είναι καθοριστικό στοιχείο, βάσει του Συντάγματος και των δεδομένων που μας έχουν παραδοθεί, δίνουμε ελληνοχριστιανική αγωγή στα παιδιά μας.

Μ.Β. Η υπουργός Παιδείας, θέλει να περιθωριοποιήσει το μάθημα της Ιστορίας, να το κάνει εντελώς δευτερεύον, αντίστοιχα και το μάθημα των Θρησκευτικών.

Πατήρ Κλήμης: Αυτά είναι εγκλήματα και κάποτε, το ’17 έγιναν τέτοια εγκλήματα. Για εβδομήντα χρόνια. Και τώρα τα έχουν επαναφέρει όλα: και τα Θρησκευτικά στα σχολεία και τους στρατιωτικούς ιερείς στο στρατό και παντού. Εμείς τα αποδιώκουμε. Θέλουμε να αποψιλώσουμε την εκκλησία, και όχι μόνον την αποψίλωσε ο πολιτικός κόσμος, αλλά την διαβρώνει. Γιατί σε κάθε εκλογή Μητροπολίτου, υπεισέρχονται αυτοί οι κύριοι πολιτικοί. Και δεν αφήνουν αυτούς που είναι ανίστατοι, έχουν ιεραποστολικό ζήλο, έχουν συγγραφικό έργο, έχουν βρε αδερφέ να πουν κάτι στο λαό, να εξελιχθούν, να αναρριχηθούν, να δώσουν σωστές κατευθύνσεις. Έχουμε μια Εκκλησία που νοσεί.

Μ.Β. Μια και αναφέρεστε στην Εκκλησία. Ο κόσμος αναμιμνήσκετε τον μακαριστό Χριστόδουλο. Και λένε: Αν ήταν ο Χρστόδουλος εν ζωή δεν θα φτάναμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν θα επέτρεπε ο Χριστόδουλος να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Θεωρείτε ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος, θα έπρεπε να υψώσει το ανάστημά του και να σταθεί στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις κοντά στον λαό;

Πατήρ Κλήμης: Εδώ μου θίγεις Μάκη μου ένα άλλο κεφάλαιο που έχει βαθύτερες αιτίες. Επειδή έζησα κοντά στον πρώην Αρχιεπίσκοπο 24 χρόνια και μάλιστα με είχε σε επιτελική θέση, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, δεν κρύβω ότι ήταν ένας ταλαντούχος άνθρωπος, ο οποίος δεν υπήρχε χάρισμα που να μην το’χει. Περισσότερο είχε το χάρισμα προσέγγισης στον ελληνικό λαό. Από τον απλό άνθρωπο μέχρι τον μεγαλύτερο επιστήμονα. Αλλά η βαρύτητα ενός κληρικού που υπηρετεί το γεώργιο του Θεού, να το πω θεολογικά, δεν είναι αυτό. Δεν είναι να επιδεικνύεται στα Μ.Μ.Ε., δεν είναι η επίδειξις ούτε ο φαρισαϊσμός με το θέατρο του παραλόγου. Αυτό έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας μέσα από την Εκκλησία: να δει ένσαρκη την πραγματικότητα της ζωής του Θεού στα πρόσωπα που την υπηρετούν. Ο νυν Αρχιεπίσκοπος έχει βαρύτητα ανυπολόγιστη. Ξέρω ότι πριν γίνει Αρχιεπίσκοπος, κατηγορήθηκε τελείως άδικα και μάλιστα από παρασκήνια, για να του ανακόψουν τον δρόμο να γίνει Αρχιεπίσκοπος. Αυτό το ξέρω εκ πρώτης πηγής. Ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος λοιπόν, είναι σιωπηλός σε ορισμένα πράγματα, όχι γιατί δεν πονάει για το κατάντημα το σημερινό.
Το κατάντημα το σημερινό έχει και μια άλλη διάσταση, που έχει μακρότητα ημερών. Κατ’ αρχήν να μιλήσουμε γενικά για τον κλήρο της Ελλάδος. Ποιος είναι ο κλήρος της Ελλάδος; Είναι άκρως επαγγελματικός. Ούτε το 1/20 του κλήρου μας δεν έχει ένζωο ζήλο. Δεν έχει αγάπη στα τελούμενα. Δηλαδή με λίγα λόγια, να το πω απλά, δεν έχει ενεργό πίστη.

Μ.Β. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο που λέτε και για το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Πατήρ Κλήμης: Εγώ πιστεύω ότι όπως είναι το σημερινό ιερατείο εκτελεί και σήμερα, έμμεσα, μ’ έναν τρόπο φοβερό και υποκριτικό, το έργο της Θεοκτονίας. Και αυτό το έργο της Θεοκτονίας γίνεται μέσα στις ψυχές των απλών ανθρώπων, που έχουν ανάγκη από τον λόγο. Δεν ξέρω αν σε αυτή την κατάντια σήμερα, εάν η Εκκλησία με τους ταγούς της ήταν στο ύψος της. Θα σου πω ένα παράδειγμα: Γιατί ο Μητροπολίτης να γυρίζει με ένα αυτοκίνητο 80 και 100.000 € τη στιγμή κατά την οποίαν σε καθημερινή βάση, συναντώ ανθρώπους που δεν έχουν να πάρουν γάλα στο σπίτι τους; Και εγώ που διαλογίζομαι και λέω, τι σχέση μπορεί να έχει αυτός, ο θεατρίνος –με συγχωρείς- με τον απλό Χριστό, που δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι; Δεν λέω, να έχει το αυτοκίνητό του, αλλά μην προκαλεί!

Μ.Β. Ο Αρχιεπίσκοπος με τι αυτοκίνητο κυκλοφορεί;

Πατήρ Κλήμης: Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι είναι απλός. Έχει βαρύτητα, έχει ζήλο.

Μ.Β. Γι’ αυτά τα άσχημα που μα ς είπατε ότι υπάρχουν στο ιερατείο…

Πατήρ Κλήμης: Ένα λεπτό… Πρέπει να ξέρετε ότι το σύστημα της Εκκλησίας είναι έτσι δημοκρατικό, κατ΄ επίφασιν δημοκρατικό, όπου ο Αρχιεπίσκοπος έχει μια ψήφο. Να φαντασθείς, για να πάει ο Αρχιεπίσκοπος στον Βόλο να λειτουργήσει, πρέπει να πάρει άδεια από τον Μητροπολίτη του Βόλου. Αν δεν του δώσει, δεν μπορεί να πάει. Είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Κατά συνέπεια έχει ν’αντιμετωπίσει άλλους 85. Ποιοι είναι οι άλλοι 85 όταν έχουν επιλεγεί οι περισσότεροι, ξέρετε με τι τρόπο;

Μ.Β. Με κομματικά κριτήρια;

Πατήρ Κλήμης: Και με κομματικά κριτήρια και με συναλλαγές και μέσα από αποφάσεις κλίκας. Δεν έχουν το κουράγιο να πουν, έχουμε αυτούς τους κληρικούς της Ελλάδος. Ας αξιοποιήσουμε για τον καθένα, πριν πάρουμε την απόφαση, ποιο είναι το έργο του. Και τότε να επιλέξουν αυτούς που έχουν έργο. Και μέσα από αυτό θα σου εκφράσω ένα δικό μου προσωπικό παράπονο: Έχω τελειώσει δυο  πανεπιστημιακές Σχολές και τη Ριζάρειο. Έχω ένα συγγραφικό έργο τεράστιο, 13.000 σελίδων.

Μ.Β. Δώδεκα τόμοι είναι τα έργα σας;

Πατήρ Κλήμης: Δώδεκα τόμοι πάνω στους Πατέρες της Εκκλησίας. Δεν είναι όμως μόνον αυτά, είναι κι άλλα. Λοιπόν, γιατί τόση εγκατάλειψη, όχι σε μένα, εγκατάλειψη στον Πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, μια προσωπικότητα, που δεν έχει περάσει ποτέ από την Εκκλησία της Ελλάδος. Με κύρος και αξιοπρέπεια.

Μ.Β. Και τον περιφρόνησαν;

Πατήρ Κλήμης: Τον περιφρόνησαν. Και βλέπεις άλλους ανθρώπους, 35 ετών, 40, χωρίς να έχουν κανένα έργο. Το μόνο έργο τους είναι ότι ήταν αυλοκόλακες. Και εξελίχθησαν και ανέβηκαν. Το ίδιο γίνεται και σε ευρύτερο φάσμα και μες στην Πολιτεία. Τον Κώστα Καραμανλή τον θεωρώ έντιμο άνθρωπο. Τι ήθελε να φέρει τα λαμπιόνια και τα κλεφτρόνια και έπαθε αυτή την καθίζηση ο άνθρωπος; Είναι προδομένος ο άνθρωπος.

Μ.Β. Ας μείνουμε λίγο ακόμη στο θέμα του Αρχιεπισκόπου. Στα θέματα της κρίσεως που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, όχι μόνον της οικονομικής κρίσεως αλλά και της επιβουλής που υπάρχει από γειτονικούς λαούς, σε σημείο που μπορεί να χάσουμε ακόμη και εδάφη. Της εθνικής μας κυριαρχίας επιβουλή. Δεν θα έδει ο Αρχιεπίσκοπος να σηκώσει ανάστημα κα δεν θα είναι πολιτικό ανάστημα, γιατί πολλοί λένε ότι αν μιλάει, ανακατεύετε στα πολιτικά ζητήματα. Θεωρείτε ότι είναι ανακάτεμα στα πολιτικά ζητήματα ο λόγος ενός Αρχιεπισκόπου, σαν και αυτόν που εκπέμπει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης;

Πατήρ Κλήμης: Όχι, δεν το θεωρώ, και πιστεύω ότι εν καιρώ θα το κάνει. Πιστεύω ότι ο Μακαριώτατος περιμένει την κατάλληλη ώρα. Να πω κάτι για τον Θεσσαλονίκης: Είναι μορφωμένος άνθρωπος, αλλά ξεφεύγει σε πολλά πράγματα.

ΜΒ. Για παράδειγμα;

Πατήρ Κλήμης: Δεν έπρεπε ν’ αναμιχθεί και να πει στον Δήμαρχο, ότι «δεν θα βγεις». Αυτό τον μείωσε στο ίδιο το ποίμνιο. Γιατί δεν μας θέλουν να έχουμε πολιτικό λόγο. Πολιτική άποψη, ναι. αλλά πολιτικό λόγο, όχι δημοσίως. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν φτάσει σ’ ένα οριακό σημείο, που θέλεις δεν θέλεις, από αγανάκτηση, θα πεις ότι το έθνος κινδυνεύει, ο ελληνισμός κινδυνεύει.

Μ.Β. Με αυτό το κριτήριο βγήκε μπροστά ο Μίκης Θεοδωράκης και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι είπαν, ούτε λίγο ούτε πολλοί, ότι η Κυβέρνηση και όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο, μειοδότησαν. Μάλιστα, κριτίκαραν δυσμενώς και την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έδωσε στο Εθνικό Τυπογραφείο προς εκτύπωση το Μνημόνιο, ενεργώντας αντισυνταγματικά. Τι γνώμη έχετε επ’ αυτού; Ενήργησαν αντισυνταγματικά οι Έλληνες βουλευτές; Σε τελική ανάλυση, μειοδότησαν;

Πατήρ Κλήμης: Τελείως αντισυνταγματικά. Και μειοδότησαν. Άλλωστε αυτά τα είπαν και ειδικοί περί την νομική επιστήμη. Και ο Μπέης, που είναι μια μεγάλη, ηθική προσωπικότητα με τεράστιο κύρος, αλλά το ίδιο κύρος έχει και ο αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που είναι έντιμοι, πιστεύω ότι αν υπάρχει τσίπα στον πολιτικό κόσμο πρέπει να φύγουν όλοι και να μπει μια καινούργια βάση. Όπως η Ελλάδα θεωρείται η κοιτίδα της Δημοκρατίας, έτσι πρέπει να γίνει ξανά η κοιτίδα ενός νέου πολιτικού σχήματος που θα διασφαλίζει μια ευρύτερη Δημοκρατία, πιο συμμετοχική, πιο όμορφη, αλλά Δημοκρατία εντίμων ανθρώπων, που αποδεδειγμένα έχουν υπηρετήσει εν τοις έργοις και την Πατρίδα και σέβονται και τους θεσμούς, όπως είναι η Εκκλησία, η Δικαιοσύνη, η Παιδεία. Πού κατάντησε η Παιδεία; Στο έσχατο σημείο κατάπτωσης.

Μ.Β. Ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε ανοιχτά για πραξικοπηματίες και προδότες, αναφερόμενος σε όσους ψήφισαν το Μνημόνιο. Πιστεύετε πραγματικά ότι διερχόμαστε μια προδοσία σε βάρος του έθνους;

Πατήρ Κλήμης: Ναι. Το Μνημόνιο είναι μια κακή στιγμή. Έτσι νομίζω. Γιατί η ανάπτυξη δεν προέρχεται όταν συνθλίβεις τον μισθό ενός απλού ανθρώπου ή τη σύνταξη μιας γριούλας που δεν μπορεί να ανασάνει, να τα βγάλει πέρα, ούτε τα φάρμακα να πάρει.

Μ.Β. Μίλησε για ειρηνική επανάσταση. Πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε;

Πατήρ Κλήμης: Το κράτος είναι φτωχό, η ελληνική κεφαλαιοκρατία είναι πάμπλουτη. Οι καταθέσεις και εδώ και στο εξωτερικό είναι τεράστιες. Πρώτον. Και δεύτερον δεν είναι κατανοητό να την πληρώνει ο μισθωτός και ο απλός συνταξιούχος και οι μεγαλοκαρχαρίες, οι μεγαλοφοροφυγάδες να διαφεύγουν.

Μ.Β. Υπάρχουν πολλοί ανάμεσα στον λαό έχουν δυσπιστήσει και προς την πολιτική και προς την Εκκλησία. Από την ώρα που βλέπουν ότι ισχύει η ίδια κατάσταση στην πολιτική, χωρίς να τιμωρείται κανένας απ’ όσους ευθύνονται για το ότι φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση και από την άλλη βλέπουν ότι και στην Εκκλησία, όπως εσείς περιγράψατε προηγουμένως, ισχύει η ίδια κατάσταση, χωρίς να έχει αλλάξει το ιερατείο και χωρίς να υπάρχει η πνευματική υποδομή και ειλικρινής αγάπη σε πολλούς εξ’ αυτών προς το πλήρωμα της Εκκλησίας, τότε φεύγουν λοξοδρομούν.

Πατήρ Κλήμης: Η Εκκλησία Μάκη μου, επί 2000 χρόνια τονίζει αυτές τις διαχρονικές αλήθειες σαν τρόπο ζωής. Κάθε φορά που άνθρωπος, βασιζόμενος στον εγωκεντρισμό του ήθελε να αποστασιοποιείται από αυτό τον τρόπο ζωής, έτρωγε τα μούτρα του. Μια υγιά και ζώσα Εκκλησία που θα υπηρετείτο από ανθρώπους που έχουν ένζωο ζήλο, θα είχε και μορφώσει το λαό της τόσο δυνατά, ώστε οι καρποί αυτής της μορφώσεως να μας ζουν συνετά και όμορφα. Αυτός όμως δεν το κάνουμε Αυτή την προδοσία έχουμε κάνει όλοι εμείς, οι υπεύθυνοι άνθρωποι που έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πνευματικοί. Οι περισσότεροι δεν είμαστε. Δεν μορφώσαμε σωστά τον ελληνικό λαό μας. Του αφαιρέσαμε το δικαίωμα να έχει όνειρα, να έχει επιδιώξεις. Ο υλισμός ως τρόπος ζωής που επεβλήθη στα κομμουνιστικά κράτη από το 17 και μετά, δυστυχώς έχει επικρατήσει σε χειρότερη μορφή στον δυτικό κόσμο. Έχουμε έναν καπιταλισμό σήμερα που με ταχύτητα οδεύει να κάνει το γένος μας, γένος δούλων. Τα παιδιά μας, έμβολα μηχανής άψυχα, χωρίς οντότητα, χωρίς σκιρτήματα συγκινησιακά, χωρίς ιδανικά, χωρίς Πατρίδα. Και ‘δω είναι αυτό που με κάνει και πονώ, βλέποντας την κατάντια της Παιδείας μας. Ενώ ποιοτικά τα νέα μας παιδιά, ίσως είναι από κάθε άλλη εποχή καλύτερα σήμερα. Αλλά για ιδές, τον τρόπο που γίνονται οι εξετάσεις! Όταν εγώ ήμουν υποψήφιος για να δώσω σε κλασσικές Σχολές, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά. Έπρεπε να ξέρω 10.000 λέξεις στα Λατινικά για να δώσω  σε άγνωστο κείμενο εξετάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Αυτενέργεια. Μνήμη. Σήμερα τα παιδιά μας έχουν γίνει ρομπότ, γι’ αυτό και είναι αγράμματα, δεν έχουν λόγο τα παιδιά μας. Σήμερα έχουν κραυγή τα παιδιά μας, στερούνται λόγου. Κοινές λέξεις, ελληνικές τις αγνοούν, όπως –ας πούμε- την λέξη «άμιλλα». Ποιος φταέι γι’ αυτό; Δεν φταίει η Παιδεία;

Μ.Β. Και εφόσον δεν υπάρχει Παιδεία, μάλλον πρέπει να φοβόμαστε για το μέλλον του έθνους.. Φοβάστε;

Πατήρ Κλήμης: Πολύ. Πολύ. Φοβάμαι μήπως γίνομαι υπηρέται μές στην Πατρίδα μας, στους ξένους.  Γιατί μ’ αυτή την καλπάζουσα στοργή των λαθρομεταναστών και των μεγάλων συμφερόντων παράλληλα, γιατί μην το κρύβουμε, κάποιοι θέλουν να μας φέρουν στην εξαθλίωση και να έρθουν δήθεν σαν ελευθερωτές και να πάρουν και τον ορυκτό μας πλούτο και κάθε πλούτο που έχει αυτή η χώρα. Είναι πλούσια χώρα η Ελλάδα, εμείς την κάνουμε φτωχή.

Μ.Β. Έχετε πολιτικό λόγο έστω και αν είστε ιερέας. Εάν βρισκόσασταν στην θέση της σημερινής κυβέρνησης. Τι θα έπρεπε να κάνετε, για να μην μας πάρουν τον ορυκτό πλούτο και να μην μας πάρουν την χώρα;

Ο λαός μας είναι υπερήφανος και θυμάμαι μια φράση στο στρατό που υπηρετούσα: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Έχουμε τις δυνατότητες μέσα από την τέφρα να ξεκινήσομε και να θέσουμε μια καινούργια τάξη πραγμάτων, όχι μόνο για να επιβιώσουμε αλλά για να μεγαλουργήσουμε, γιατί η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει.  Να ξεπεράσει και τον ναρκισισμό της και τα όρια του κάθε Έλληνα. Ο Έλληνας δεν ξέρει τα όριά του. Είναι πολλά πρακτικά πράγματα που δείχνουν πόσο μας έχουν επηρεάσει, όπως μας έχουν προσφέρει την ζωή στα τελευταία 5 χρόνια. Έχουμε 800.000 νοικοκυριά με καταναλωτικά δάνεια. Δάνεια που πήραν, άλλοι να κάνουν πλαστικές εγχειρήσεις άλλοι για να πάνε εκδρομές, διακοπές κ.λ.π. Και ένα άλλο: Η μεγάλη πλειοψηφία των φυλακισμένων είναι ξένοι. Τους ταΐζει το ελληνικό δημόσιο, ο απλός Έλληνας, η απλή γιαγιά, που δούλεψε μια ζωή. Πάρτε μια οικογένεια όπου δουλεύει ένας άνθρωπος, ο πατέρας. Η μητέρα είναι άνεργη και έχει 5 παιδιά. Σε μια οικογένεια, υπάρχουν 5 κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν 2-3 αυτοκίνητα. Κάποια στιγμή πρέπει ο Έλληνας να μάξθει τα όριά του και τις δυνατότητές του.

Μ.Β. Προχθές, από άμβωνος ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι το δημόσιο κατέχει σχεδόν ολόκληρη την εκκλησιαστική περιουσία και μόνον το 4% ανήκει στην Εκκλησία, και εζήτησε να επιστρέψει την περιουσία στην Εκκλησία, προκειμένου εκείη να την διανείμει στους φτωχούς, τους άπορους και τους έχοντες ανάγκη.

Πατήρ Κλήμης: Επειδή έχω κάνει σε μοναστήρι με τεράστια περιουσία. Υπάρχουν δυο ειδών περιουσίες στην Εκκλησία. Αυτή που με συμβόλαια την κατέχει είτε εξ’ αγορών είτε εξ’ αφιερωμάτων  και υπάρχει και η λεγόμενη «διακατεχόμενη» περιουσία, η οποία προέρχεται από την Τουρκοκρατία. Δηλαδή κάποιοι στους οποίους ήταν δυσβάσταχτοι οι φόροι του τυράννου κατακτητή να πληρώσει, έλεγε θα δώσω την περιουσία μου στο μοναστήρι, τουλάχιστον να έχω ένα κομμάτι ψωμί από το μοναστήρι. Αυτή η περιουσία έμεινε και είναι τεραστίων εκτάσεων. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του να δοθεί η περιουσία αυτή υπέρ των ακτημόνων.
Διετέλεσα ηγούμενος σε ένα μοναστήρι της Εύβοιας και επί δικτατορίας με διώξανε, γιατί έκανα μια ομιλία….δεν θέλω να επεκταθώ, θέλω να είμαι εν κρυπτώ, με τον Θεό και τον εαυτό μου.  Ο απώτερος σκοπός  ήταν μόλις με έδιωξαν να εκποιήσουν την περιουσία. Γιατί ήξεραν ότι εγώ δεν θα επέτρεπα να δοθεί η περιουσία σε ανθρώπους για να κάνουν βίλες. Θα συνηγορούσα βέβαια υπέρ των ακτημόνων.  Αυτά τα εγκλήματα τα έχει κάνει και η Πολιτεία και η Εκκλησία: Καταπατήσεις, πωλήσεις παράνομες. Πολλοί έπρεπε να πάνε φυλακή σήμερα. Δεν μπήκε κανένας από τους κλεφταράδες.

Μ.Β. Εννοείτε…

Πατήρ Κλήμης: Εννοώ και από την Εκκλησία. Ναι, εννοώ και από την Εκκλησία.

Μ.Β. Εσείς θεωρείτε ότι υπήρχε σκάνδαλο στο Βατοπαίδι;

Πατήρ Κλήμης: Το Βατοπαίδι, διαφωνώ πέρα για πέρα. Γιατί ξέρω τον Πάτιστα που τον κατηγορούν και τον τραβολογούν τον άνθρωπο επειδή είναι δεξιός, δεν έχει σημασία. Εγώ Μάκη μου δεν πιστεύω ούτε στην Δεξιά ούτε στην Αριστερά. Ο Αθανάσιος Πάτιστας ΄ταν και είναι ένα καλό παιδί. Έκανε κάποιες αγορές απ’ το Βατοπαίδι. Πήρε 75 οικόπεδα και άρχισε να πουλάει. Τα αγόραζε τα οικόπεδα από το Βατοπαίδι και τώρα τον έχουν ρημάξει. Ποια είναι η αλήθεια για το Βατοπαίδι. Η αλήθεια είναι ότι ο Εφραίμ, τον οποίο έχουν κάνει κακοποιό, ήρθε  καημένος απ’ την Κύπρο, βρήκε στο Βατοπαίδι  τέσσερις μοναχούς υπέργηρους που είχαν ξεπεράσει τα 85 χρόνια. Κι έκανε ένα μοναστήρι Παράδεισο. Το αξιοποίησε. Αν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, κάποιοι εξ’ αυτών φέρθηκαν σαν ανόητοι και ο Εφραίμ αυτό το αξιοποίησε για να προβάλει το μοναστήρι του, δεν θα τον κατηγορήσω ως παλιάνθρωπο και απατεώνα. Σήμερα ο Εφραίμ, από τους τέσσερις υπέργηρους που έχουν φύγει έχει 150 μοναχούς και είναι όλοι επιστήμονες. Είναι μερικά πράγματα που κι από σας τους δημοσιογράφους, τα υπερτονίζετε ενώ δεν έχουν βάση, δεν έχουν αλήθεια. Το Βατοπαίδι ήταν μια φούσκα, για να χρεωκοπήσουν κάποιοι άλλοι γύρω από το Βατοπαίδι. Θες πολιτικοί, θες εκκλησιαστικοί. Αλλά επειδή ξέρω και τον ίδιο και τους συνεργάτες του, δεν βρίσκω αιτία για να αποδώσω κατηγορία.

Πανοσιολογιώτατε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσεως του Κυρίου, ένα μήνυμα προς τους πιστούς και τους μη πιστούς.

Πατήρ Κλήμης: Για μένα πιο αγαπημένα μου παιδιά είναι οι μη πιστοί και μετά οι πιστοί. Και γι’ αυτούς προσωπικά, θα μου πεις «ποιος είσαι εσύ, σκουπίδι;», ο τελευταίος τροχός της αμάξης είμαι, ένας απλός ιερομόναχος. Αλλά για μένα αυτοί έχουν μεγαλύτεροι ανάγκη, οι μη πιστοί. Να γίνουν πιστή, με μια πίστη όχι όπως την υπαγορεύει σήμερα ο εκκλησιαστικός φανατισμός των οργανώσεων ή πολλών άλλων κέντρων που εκμεταλλεύονται τον χριστιανισμό και είναι τυμβωρύχοι
Το μήνυμά μου είναι, ο καθένας, αυτές τις ημέρες να καταλάβει ότι αιτία κάθε κακοδαιμονίας και πολιτικής και εκκλησιαστικής και γενικά κοινωνικής είναι η αμαρτία που διαπράττουμε σε καθημερινή βάση. Και αμαρτία είναι ό,τι είναι αντίθετο προς το θέλημα του Θεού, όπως ο ένσαρκος Λόγος μας το έχει παραδώσει. Απ’ τη στιγμή που ο νεοέλληνας δεν μπορεί να αγαπήσει τον Θεό μέσα από τον άνθρωπο, από’ κει αρχίζουν όλα τα κακά. Και η συνοχή της κοινωνίας διαταράσστεαι  και το πρώτο κύτταρο που λέγεται οικογένεια, διαλύεται και τα πάντα καθίζονται. Γι’ αυτό εύχομαι σ’ αυτές τις Άγιες ημέρες που ο λαός μας πράγματι είναι σε πορεία Γολγοθά, να ζήσει την αυτοσυντριβή και την αυτογνωσία που ζητά από μας ο Κύριος, ο καθένας στο μέτρο του και στη δυνατότητά του και να προσέλθη εν μετανοία μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο.  Μέσα στην Μητέρα μας Εκκλησία που είναι η κιβωτός της σωτηρίας. Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου