Τρίτη 24 Μαΐου 2011

«Καθαριότητα στον Χολαργό: Ανικανότητα και ρατσιστική αντιμετώπιση της πόλης»


γράφει ο Γιάννης Κεχρής
δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
"Ενεργοί Δημότες"

 Η καθαριότητα στον Χολαργό σήμερα είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής «Ξύδη» στον τομέα της καθαριότητας: Ανικανότητα και Ρατσιστική Αντιμετώπιση του Χολαργού.         

Για την Ανικανότητα, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στο παρελθόν. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Χολαργού έβρισκε τον τρόπο να διατηρεί τον Χολαργό αρκετά καθαρό, ακόμη και στην διάρκεια γενικών απεργιών.
Γιατί λοιπόν απέτυχε η νέα Δημοτική Αρχή στην καθαριότητα του Χολαργού; Που έγκειται αυτή η ανικανότητα;
Ένας τρόπος να ξεπεράσεις το υπαρκτό έλλειμμα προσωπικού, είναι να πείσεις το υπάρχον προσωπικό, να κάνει υπερβάσεις. Αυτό απαιτεί πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων που προφανώς η νέα Διοίκηση δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει.
 Πέρα από αυτό, όταν κόβεις τα 10 από τον χαμηλόμισθο εργαζόμενο της καθαριότητας τα Σαββατοκύριακα για να εκταμιεύσεις το πολύ 15000€ ετησίως και όταν πολλαπλάσιο ποσό σπαταλιέται σε χορωδίες και πιανίστριες, παρελάσεις και εορτασμούς, ιεροψάλτες και ειδικούς συμβούλους, τότε δεν μπορείς να υπολογίζεις στην αυτοθυσία και στην υπέρβαση των εργαζομένων.
Ισχυρίζεται, απολογητικά, η νέα Δημοτική Αρχή ότι υποχρεώθηκε να ακινητοποιήσει τα απορριμματοφόρα του Χολαργού γιατί δεν μπορούσε να εκδώσει ένταλμα πληρωμής των ασφαλίστρων πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού που φέτος καθυστέρησε λόγω της συνένωσης των Δήμων.
Δυστυχώς για την νέα Δημοτική αρχή, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 45/28-12-2010 Εγκυκλίου του Υπ. Εσωτερικών, ο περσινός προϋπολογισμός  επεκτείνεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2011 έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οικονομικά όλες οι ανάγκες. Αρκεί να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού του 2010 και το ποσόν τους ανά μήνα να μην υπερβαίνει το ένα  δωδεκατημόριο της συνολικής δαπάνης που προέβλεπε ο περσινός προϋπολογισμός συνολικά για την συγκεκριμένη δαπάνη το έτος.  Ένα απλό τηλεφώνημα σε γειτονικούς Δήμους θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς ότι όλοι οι Δήμοι χρησιμοποιούν τα δωδεκατημόρια όχι μόνο για την  μισθοδοσία αλλά και για όλες τις δαπάνες.
Η έλλειψη ευελιξίας χαρακτηρίζει την νέα Δημοτική Αρχή. Επί προηγούμενης Διοίκησης τα γυμναστήρια ήταν καθαρά γιατί είχε εξασφαλιστεί η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούσε η Κεντρική Εξουσία με απαγορευτικές διατάξεις. Σήμερα τα γυμναστήρια είναι βρώμικα και επικίνδυνα για την υγεία των αθλουμένων και των εργαζομένων ακριβώς γιατί λείπει αυτή η ικανότητα ευέλικτης προσέγγισης των προβλημάτων και αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Σε ότι αφορά την ρατσιστική αντιμετώπιση του Χολαργού, αυτή εύκολα διαπιστώνεται με το να διασχίσει κανείς την οδό Αναστάσεως. Τότε ανακαλύπτει από την μια μεριά την κόλαση και από την άλλη τον παράδεισο.
Κάποια στιγμή η νέα Δημοτική αρχή πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο Δήμος είναι ενιαίος.
Όταν για παράδειγμα η κατεξοχήν Χολαργιώτικη υποδομή των βρεφικών τμημάτων των Παιδικών Σταθμών Χολαργού θα φιλοξενεί από του χρόνου και βρέφη του Παπάγου εις βάρος κάποιων Χολαργιωτών,
            όταν καταργείται η Χορωδία του Χολαργού, με το επιχείρημα: ένας Δήμος μια Χορωδία,
            όταν, δηλαδή, για τους Παιδικούς σταθμούς και την χορωδία ο Δήμος είναι ενιαίος τότε γιατί για τα σκουπίδια αποτελεί δύο ανεξάρτητες Δημοτικές Κοινότητες;
Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν τα απορριμματοφόρα του Χολαργού ήταν ή δεν ήταν ασφαλισμένα και συνεπώς ακινητοποιημένα, θα έπρεπε κανονικά τα διαθέσιμα απορριμματοφόρα του Δήμου να επιχειρούν σε όλη την επικράτεια του Δήμου έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες να είναι εξίσου βρώμικες ή εξίσου καθαρές.
           
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου