Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΚΕΧΡΗΣ ΠΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: "ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ"


«Η αμάθεια προκαλεί το θράσος, ενώ ο συνετός υπολογισμός τον δισταγμό»
Άρθρο – Απάντηση στην κ. Ευαγγελοπούλου του
Γιάννη Κεχρή
Γενικού Χειρουργού – Εντατικολόγου
Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου - Χολαργού

Κυρία. Ευαγγελοπούλου,

       Τα παραπάνω σοφά λόγια του Περικλή ταιριάζουν στην περίπτωση σας. Η απάντηση σας είναι ο ορισμός του θράσους και της άγνοιας. Εμφανιστήκατε για πρώτη φορά στο βουνό μόλις πριν από λίγες μέρες, όταν αναλάβατε την προεδρία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.  Όλα τα προηγούμενα χρόνια ήσασταν παντελώς απούσα. Είναι υποκριτικό να με εγκαλείτε, χωρίς να λάβετε υπόψη σας ότι εδώ και 15 χρόνια, από τότε που κατοικώ στον Χολαργό, ο Υμηττός έχει γίνει σχεδόν το δεύτερο σπίτι μου.
       Γνωρίζω κάθε απόμακρη γωνία του βουνού αφού έχω τρέξει ως δρομέας ερασιτέχνης αθλητής, προπονούμενος για τον Μαραθώνιο, εκατοντάδες χιλιόμετρα και στα πιο απομονωμένα μονοπάτια του βουνού. Η αγάπη μου για τον Υμηττό ξεκίνησε ακριβώς από αυτήν την αθλητική ενασχόληση. Αυτή με οδήγησε να γίνω εθελοντής πολύ πριν ασχοληθώ με τα κοινά και αποτέλεσε την αιτία να δραστηριοποιηθώ στην τοπική αυτοδιοίκηση πριν από 4.5 χρόνια. Η προσπάθειά μου για την κατάργηση του Ράλι Ακρόπολις στον Υμηττό και την απομάκρυνση των παράνομων περιφράξεων από την Αγ. Ελεούσα, ήταν  το έναυσμα για την κάθοδό μου στις εκλογές.
       Όσο για τον «ανιδιοτελή εθελοντισμό» που αναφέρετε, σας γνωρίζω  ότι εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμη ασχοληθώ με τα του Δήμου, παραμένω εθελοντής ιατρός των Δημοτικών Πολυιατρείων Χολαργού.

Ο Κικέρωνας είπε ότι «το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ανόητων είναι ότι προσέχουν τα σφάλματα των άλλων και δεν βλέπουν τα δικά τους».  Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιλαμβανόσασταν ότι οι Χολαργιώτες με τίμησαν με την ψήφο τους ως πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο στον Χολαργό ακριβώς γιατί πάλεψα και το πλήρωσα κάποια στιγμή για διαφάνεια, ισοπολιτεία και σταθερούς κανόνες για όλους. Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι πολέμιος των πελατειακών σχέσεων με τους πολίτες, του λαϊκισμού  και  της ρουσφετολογίας, κάτι που η νέα Δημοτική Αρχή επιμελώς ενισχύει, επιβαρύνοντας τους Δημότες με σπατάλες. Άραγε με ποια κριτήρια προσλήφθηκαν κάποιοι, ποια τα βιογραφικά τους, ποια η διαδικασία πρόσληψης και γιατί η εργασία κάποιων από τους πέντε ειδικούς συμβούλους του κ. Ξύδη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από το υπάρχον προσωπικό του Δήμου;

       Με το άρθρο μου δεν ζήτησα την εύνοια του κ. Ξύδη απέναντι στους εθελοντές της ΕΥΔΑΔΗΧ, του ζητώ όμως να μην τους αδικήσει. Η δήλωση του στο Δημοτικό συμβούλιο ότι οι Εθελοντές της ΕΥΔΑΔΗΧ θα αποκλειστούν από τις έμμισθες θέσεις των διμήνων, επειδή ως εθελοντές δεν πρέπει να πληρώνονται, αποτελεί τακτική τιμωρίας για τον εθελοντισμό. Επιθυμώ να προσληφθούν «διμηνίτες» για την δασοπροστασία με αξιοκρατικά κριτήρια.  Πρωταρχικό κριτήριο πρόσληψης θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση στην πυρόσβεση, κάτι που διαθέτουν οι εθελοντές της ΕΥΔΑΔΗΧ.

       Η ικανότητα της ΕΥΔΑΔΗΧ για «άμεση επέμβαση στην φωτιά» προϋποθέτει την επάνδρωση του πληρώματος του υδροφόρου του Δήμου, του πυροσβεστικού του Δήμου και των ραδιοτηλεπικοινωνιών με εκπαιδευμένο προσωπικό, πέντε ατόμων για κάθε δίμηνο, συνολικά 10 για το κρίσιμο τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Χωρίς να ζητώ από την Δημοτική Αρχή να σπαταλήσει πόρους για ανεξέλεγκτη και αδικαιολόγητη πρόσληψη διμηνιτών, θεωρώ ζωτικής σημασίας για τον Υμηττό να προσληφθούν αυτά τα άτομα. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν καταφέρνατε στα 23 «δίμηνα» που θα προσλάβετε φέτος σε σχέση με τα 45 πέρσι, να συμπεριλάβετε και 10 εκπαιδευμένους «διμηνίτες» για τις ευαίσθητες θέσεις που ανέφερα.

       Δεν απαξιώνω την Πυροσβεστική, όπως με κατηγορείτε. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πρώτα από τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής για την δράση των εθελοντών. Έτσι θα μάθετε ότι την φωτιά την σβήνει αυτός που θα φτάσει πρώτος, ή η Πυροσβεστική ή οι εθελοντές, πάντα με την καθοδήγηση και εποπτεία της Πυροσβεστικής. Πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις πρώτης και σωτήριας προσβολής της φωτιάς από την ΕΥΔΑΔΗΧ, προτού να φτάσει η Πυροσβεστική. Η άγνοιά σας είναι εμφανής όταν ισχυρίζεστε ότι «την φωτιά την σβήνει η Πυροσβεστική και όχι οι εθελοντές». Αυτή η άγνοια γίνεται επικίνδυνη για τον Υμηττό όταν μετουσιώνεται σε πολιτική υποβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΥΔΑΔΗΧ.

       Οι εκφράσεις σας «εθελοντισμός σημαίνει προσφορά χωρίς αντιπαροχή» και «ένας μικρός μισθοφορικός στρατός για τον Υμηττό» είναι απαράδεκτες για τους εθελοντές της ΕΥΔΑΔΗΧ που προσλήφθηκαν από το 2008 με δίμηνες συμβάσεις. Υπονοείτε  δηλαδή ότι οι άνεργοι εθελοντές που προσλήφθηκαν αυτά τα χρόνια ήταν μισθοφόροι! Μάθετε κ. Ευαγγελοπούλου πρώτα ότι  τα συγκεκριμένα άτομα προσφέρουν εθελοντικά για χρόνια τις υπηρεσίες τους απόγευμα και βράδυ, για έξι μήνες ετησίως. Κάποιοι από αυτούς προσλήφθηκαν για ένα μόνο δίμηνο στο σύνολο της εξάμηνης αντιπυρικής περιόδου και τους υπόλοιπους μήνες εργάσθηκαν αφιλοκερδώς.

       Σέβομαι όλους τους εθελοντές από όπου και αν προέρχονται. Από πού άραγε συμπεραίνετε ότι το άρθρο μου «τορπιλίζει την καλή συνεργασία των δύο εθελοντικών ομάδων για το βουνό». Θα ήταν φρόνιμο να σταματήσετε την γκεμπελικού τύπου προσπάθειά σας, να με φέρετε αντιμέτωπο με τους φίλους και συνοδοιπόρους εθελοντές του Παπάγου τους οποίους σέβομαι και τιμώ.

       Ελπίζω να είναι απλά αβλεψία εκ μέρους σας και όχι κάτι άλλο, να ισχυρίζεστε δημοσίως και γραπτώς ότι «με την δημόσια τοποθέτηση μου έχω ήδη κάψει τους άνεργους εθελοντές αντί να τους βοηθήσω».
       Θέλω να πιστεύω ότι στην δημοκρατική πολιτεία που ζούμε, υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες και δεν αποφασίζει ο «Δήμαρχος-Αφέντης» με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις κάποιου Δημοτικού Συμβούλου για το αν θα «κάψει» ή θα «βοηθήσει» κάποιους συνδημότες μας.

       Επειδή στο τέλος της «αρθριδίου» σας αφήνετε και πάλι υπονοούμενα «για εγκεκριμένους προϋπολογισμούς και απολογισμούς του νομικού προσώπου», πιστέψτε με «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Στη ΕΥΔΑΔΗΧ είμαι περήφανος που συμμετείχα ενεργά ως Γραμματέας και Αντιπρόεδρος. Η ΕΥΔΑΔΗΧ με επικεφαλής τον Αντώνη Πολύδωρα όλα αυτά τα χρόνια και τον Ανδρέα Γκοτσόπουλο τον τελευταίο αποτελεί φάρο Χρηστής Διοίκησης, Εθελοντικής Προσφοράς και Υπερπαραταξιακής και Διαπαραταξιακής σύμπνοιας και συνεργασίας.

       Διαβάζοντας το άρθρο – απάντηση των Εθελοντών φοβάμαι ότι με την άστοχη, επιπόλαια και υβριστική παρέμβασή σας έχετε δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις Διοίκησης και Εθελοντών.
       Ελπίζω, για το καλό του Υμηττού, να αναγνωρίσετε το λάθος, την αμετροέπειά σας και να ζητήσετε μια μεγάλη Συγγνώμη από τους Εθελοντές.
      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου