Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

«Η Διάλυση του ΚΑΠΗ...»

            γράφει ο Γιάννης Κεχρής
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου - Χολαργού
Γενικός Χειρουργός–Εντατικολόγος


Ο Δήμος του Χολαργού ανταποκρινόμενος στον κοινωνικό του ρόλο για την υποστήριξη της Τρίτης Ηλικίας, διατηρούσε, εμπλούτιζε και χρηματοδοτούσε τα προηγούμενα χρόνια όλες εκείνες τις δραστηριότητες του ΚΑΠΗ που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα και την ευημερία των ηλικιωμένων. Επιστέγασμα αυτής της πολιτικής ήταν η κατασκευή ενός από τα πλέον υπερσύγχρονα κτήρια ΚΑΠΗ στην επικράτεια.
Αντίθετα, στον Δήμο Παπάγου δεν αναγνωριζόταν στην ουσία αυτός ο ρόλος του Δήμου και έτσι το ΚΑΠΗ ως θεσμός ούτε καν υφίστατο. Οι όποιες υπηρεσίες του Δήμου προς την Τρίτη Ηλικία είχαν κατά κανόνα ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Η διαφορετική φιλοσοφία Ξύδη, από τότε που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή τον ενιαίο Δήμο, άρχισε να μετουσιώνεται σε πολιτική υποβάθμισης του ΚΑΠΗ.

Έτσι, τα πρώτα δείγματα της πολιτικής Ξύδη για το ΚΑΠΗ είναι ήδη εμφανή:
1.   Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες του ΚΑΠΗ απόκτησαν απολύτως ανταποδοτικό και πιθανότατα και κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Οι αυξήσεις είναι υπέρογκες, Αναφέρω ενδεικτικά:
·        Εγγραφές από 0.5 € στα 10 € (αύξηση 2000%)
·        Εφάπαξ συνδρομή 10 € για τα καινούργια μέλη (καινούργιο μέτρο).
·        Ελληνικός καφές από 10 στα 30 λεπτά (αύξηση 200%)
·        Αλλά είδη καφέ και αναψυκτικό από 10 στα 40 λεπτά (αύξηση 300%).
·        Θαλάσσια μπάνια από 1 € στα 4 € (αύξηση 300%).
Αυτές οι αυξήσεις στην πράξη αποκλείουν την συμμετοχή του χαμηλοσυνταξιούχου. Αναμένεται σοβαρή μείωση στην εγγραφή νέων και επανεγγραφή παλαιότερων μελών.
2.   Η επιλογή της Απευθείας Ανάθεσης και όχι του Ανοιχτού Διαγωνισμού με κλειστές προσφορές για τα Θαλάσσια Μπάνια οδήγησε σε μια πολύ ακριβή λύση. Είναι σκανδαλώδες, ταξιδιωτικό γραφείο της περιοχής να προσφέρει παρόμοιο πρόγραμμα θαλάσσιων μπάνιων με 3 € την ημέρα αντί των 4 € του Δήμου.
Παρομοίως, η λογική της καθολικής συμμετοχής ακυρώνει την βασική φιλοσοφία για τα θαλάσσια μπάνια του ΚΑΠΗ. Τα θαλάσσια μπάνια του ΚΑΠΗ απευθύνονταν αποκλειστικά σε μέλη του ΚΑΠΗ και επέτρεπαν λόγω της πολύ χαμηλής τιμής την συμμετοχή όλων των μελών. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας ομογενούς, ηλικιακά και κοινωνικά, ομάδας που εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων σε μια παρέα και έδωσε πραγματική διέξοδο σε πολλούς ηλικιωμένους συνδημότες μας τα καλοκαίρια. Τα θαλάσσια μπάνια του ΚΑΠΗ, δεν ήταν μόνο μπάνια αλλά και θεσμός που περιλάμβανε: ΚΑΠΗ, θαλάσσια μπάνια, δημιουργία παρέας και μακρόχρονης φιλίας, περίπατος και ουζάκι στη θάλασσα, γλεντάκι της τελευταίας ημέρας της καλοκαιρινής περιόδου.
Το αποτέλεσμα των επιλογών της Νέας Δημοτικής Αρχής ήταν να μειωθεί η συμμετοχή από τα 120-140 μέλη στα 30-40 καθημερινά και να μετατραπούν τα θαλάσσια μπάνια του ΚΑΠΗ σε πρόγραμμα θαλάσσιων μπάνιων ενός οποιουδήποτε ταξιδιωτικού γραφείου.
Θα πρέπει το ΚΑΠΗ να επιδοτήσει τα θαλάσσια μπάνια για τα μέλη του, ώστε αυτά να μπορούν να συμμετάσχουν με μειωμένες τιμές. Επίσης, θα πρέπει να επιλέγονται πρωταρχικά μέλη του ΚΑΠΗ και μόνο αν υπάρχουν κενές θέσεις στο πούλμαν, να συζητηθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εκτός ΚΑΠΗ ατόμων.
3.   Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ βρίσκεται στον αέρα. Δεν έχει τυπωθεί ακόμη το φυλλάδιο δραστηριοτήτων του ΚΑΠΗ, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τις εκδρομές και τις άλλες δραστηριότητες του.
4.   Καταργήθηκαν οι Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης του Θεάτρου και της Ζωγραφικής.
5.   Διακόπηκε το πρόγραμμα συνταγογράφησης ΙΚΑ του ΚΑΠΗ.
6.   Σταμάτησε ό έλεγχος για Υπερλιπιδαιμία (Χοληστερόλη και Τριγλυκερίδια) και Σακχαρώδη Διαβήτη (Σάκχαρο αίματος).
7.   Καταργήθηκαν τα πολυϊατρεία του Άνω Χολαργού (Παπαφλέσσα). Με 14.000€ μόνο, το κόστος του ενοικίου, εξυπηρετούνταν όλος ο πληθυσμός του άνω Χολαργού. Τα μέλη του ΚΑΠΗ ήταν οι πλέον συχνοί επισκέπτες των Δημοτικών Πολυϊατρείων του Άνω Χολαργού, που τώρα λόγω ηλικίας και προβλημάτων μετακίνησης, δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά από τα ιατρεία του ΚΑΠΗ στην Αγαμέμνονος.
 
Η σοβαρή υποβάθμιση του ΚΑΠΗ είναι πλέον γεγονός. Δεν οφείλεται, όπως προσπαθεί να δικαιολογήσει η Διοίκηση Ξύδη, μόνο στην οικονομική κρίση αλλά κυρίως σε διαφορά νοοτροπίας, αντίληψης και προτεραιοτήτων. Μόνο πέρσι ο Χολαργός ξόδεψε 1.700.000 € για αυτό που λέμε κοινωνική πολιτική (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ και «Βοήθεια στο Σπίτι») όταν ο Παπάγος ξόδεψε αντιστοίχως μόνο 330.000 € για τους πλέον υποβαθμισμένους (κτηριακά) Παιδικούς Σταθμούς του (τα προγράμματα ΚΑΠΗ και «Βοήθεια στο Σπίτι» ήταν ανύπαρκτα στον Παπάγο). Ο κ. Ξύδης, ως Δήμαρχος του Παπάγου για 16 ολόκληρα χρόνια, ουδέποτε «επένδυσε» στην κοινωνική πολιτική και δεν μπορεί να επικαλείται για αυτήν την «αδυναμία» του ούτε την οικονομική κρίση ούτε το χρέος του Δήμου.
Δυστυχώς για το ΚΑΠΗ ο κ. Ξύδης προχωρά στην αντικοινωνική υποβάθμιση αυτού του θεσμού, αυξάνοντας δραματικά την οικονομική επιβάρυνση των μελών για να ενισχύσει επιλεκτικά κάποιες άλλες δραστηριότητες και για να διατηρήσει τη χρηματοδότηση έργων κυρίως του Παπάγου. Η προτεραιότητα του κ. Ξύδη ποτέ δεν ήταν οι Παιδικοί Σταθμοί, το ΚΑΠΗ, η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» και η Κοινωνική Πολιτική γενικότερα.
Το κόστος χρηματοδότησης της συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στα θαλάσσια μπάνια, στις εκδρομές και της διατήρησης των χαμηλών εισφορών εγγραφής και των τιμών του κυλικείου δεν ξεπερνά τις 20.000 €. Όμως, το κόστος για τους πέντε ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου φτάνει τις 120.000 €, της Μεικτής Χορωδίας νέου Δήμου με την επιλογή του Παπαγιώτικου και όχι του Χολαργιώτικου σχήματος, 20.000 € παραπάνω, των διπλών εορτασμών και παρελάσεων πάνω από 20.000 €, ενώ μόνο η φαραωνικού τύπου ανάπλαση της Πλατείας Αγ. Γεώργη κόστισε 560.000 €, με 290.000 € να εκταμιεύονται από τους ιδίους πόρους του ενιαίου Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου