Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ -ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ!


Αρτοποιείο


Καταργήθηκε η αργία των Αρτοποιών προς τιμή του προστάτη τους Άγιου Παντελεήμονα, καταργείται και η αργία των Οπτικών προς τιμή της προστάτιδάς τους  Αγίας Παρασκευής 

Το άνοιγμα των επαγγελμάτων επιφέρει ένα ακόμη δυσάρεστο αποτέλεσμα: Την κατάργηση των αργιών προς τιμή των αγίων-προστατών επαγγελμάτων. Πολλοί  άγιοι-άγιες θεωρούνται ότι προστατεύουν συγκεκριμένα επαγγέλματα. Όπως,  τους Αρτοποιούς ο Άγιος Παντελεήμων (27 Ιουλίου)  τους  Βιβλιοπώλες  ο Μέγας Φώτιος (6 Φεβρουαρίου), τους Οπτικούς  η Αγία Παρασκευή(26 Ιουλίου) κ.ο.κ. Οι επαγγελματίες, προκειμένου να τιμήσουν τον άγιο-προστάτη τους συνήθιζαν να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, την ημέρα της εορτής του. 
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια στις 27 Ιουλίου όλοι οι φούρνοι ήταν κλειστοί, ενώ από τις τηλεοράσεις και τα άλλα Μ.Μ.Ε προειδοποιείτο το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί ψωμί για 2-3 ημέρες, λόγω της αργίας του Αγίου Παντελεήμονα.
Από την ημέρα όμως που «άνοιξε» το επάγγελμα του αρτοποιού και ψωμί μπορεί να βρει ο καθένας ακόμη και σε Super Market, ψιλικατζίδικο ή και βενζινάδικο, πρακτικά καταργήθηκε η αργία για τους αρτοποιούς. Σήμερα πια έχει ξεχαστεί παντελώς.

Δυστυχώς το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων …χτύπησε και αυτό των οπτικών. Η εορτή της Αγίας Παρασκευής προστάτιδας του κλάδου ετηρείτο με θρησκευτική ευλάβεια από τους επαγγελματίες του χώρου, η δε Πανελλήνια Ένωση Οπτικών έχει καθιερώσει αρτοκλασία η οποία τελείται κάθε χρόνο σε ιερό ναό προεπιλεγμένο από την Διοίκηση του Συλλόγου. Φέτος όμως η αλυσίδα Οπτικών καταστημάτων Grand Optical (Γαλλική εταιρεία) «έσπασε» το έθιμο της αργίας των οπτικών και λειτούργησε τα καταστήματά της στις 26 Ιουλίου, ημέρα εορτής της Αγίας Παρασκευής!!!
Εντύπωση  προκαλεί το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών έκανε την…πάπια, αντί να διαμαρτυρηθεί δημοσίως,  μια και όπως πληροφορούμεθα η εορτή-αργία της Αγίας Παρασκευής έχει θεσπιστεί με Νομοθετικό Διάταγμα (δεκαετία του 1950)! Άρα ήταν υποχρεωτική αργία για τους οπτικούς. Επισημάνθηκαν και άλλα καταστήματα να «σπάνε» την αργία των οπτικών όπως η επιχείρηση  «Focus» που έχει την έδρα της στου Παπάγου.
Δυστυχώς το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων καταργεί θρησκευτικά  έθιμα, ακόμη και νομοθετικά Διατάγματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου