Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

γράφει ο Αλέξανδρος Νομικός 
Ιατρός-Παθολογοανατόμος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Β' Ασκληπιείου Βούλας
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ



Ο τοπικός τύπος αποτελεί αιμοδότη της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο μιας και αφενός μεν ασκεί γόνιμη και εποικοδομητική κριτική (ακόμη και σκληρή όπου απαιτείται)στις τοπικές αρχές, αφετέρου δε αναδεικνύει τα τοπικά προβλήματα, στηρίζει την εκάστοτε δημοτική αρχή στις σωστές επιλογές της και αποτελεί φωνή του απλού δημότη, προκειμένου αυτός να διατυπώσει τις σκέψεις, τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς του.
Η κυβέρνηση του μνημονίου αγνοώντας όλα τα ανωτέρω και με μια ισοπεδωτική πολιτική αποφάσισε προφανώς να επιφέρει ένα ισχυρότατο χτύπημα εις βάρος του τοπικού τύπου και δευτερογενώς εις βάρος της ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης.
Αποτέλεσμα της ανωτέρω εξωφρενικής απόφασης θα είναι η υποβάθμιση του δεσπόζοντος ρόλου του τοπικού τύπου που ως τετάρτη εξουσία, λειτουργεί ως αρωγός των τοπικών αρχών στις προσπάθειες για επίλυση των βασικών προβλημάτων των δημοτών και ενδεχομένως η είσοδος σε τοπικό επίπεδο μονοπολιακών εκδοτικών συγκροτημάτων που θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της τοπικής κοινωνίας.
Σε αυτή την απόφαση κάθε πολίτης-δημότης και κάθε αιρετός εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να καταγράψει την διαφωνία και την σθεναρή αντίθεσή του, μιας και η δυνατότητα λειτουργίας του τοπικού τύπου ελεύθερα, ανεξάρτητα, κριτικά και μαχητικά είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο και θεμελιώδες.
Ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, προυποθέτει ισχυρό τοπικό τύπο και ισχυρός τοπικός τύπος είναι ο οικονομικά βιώσιμος και ανεξάρτητος τύπος. Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, όπου οι λαικές κατακτήσεις καθημερινά ισοπεδώνονται ας μη χαθεί ακόμη μία μάχη και μάλιστα η μάχη της ελευθεροτυπίας. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας στο πλευρό της πολυφωνίας, της ανεξαρτησίας και εν τέλει στο πλευρό της ίδιας της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου