Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ




ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ;
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΟΥΓΟΣ ΕΚΤΙΜΑ…

 Το άρθρο του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ με τις απόψεις αναλυτού για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος, έχει ήδη προκαλέσει θύελλα επισκεψιμότητας στο blog της εφημερίδας μας. Δεν είναι τυχαίο: Το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, οι συγκρούσεις που γίνονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, οι εσωτερικές ταραχές και η βία, ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης (βλέπε Μεγάλη Βρετανία), μαζί με την ολοένα επιδεινούμενη οικονομική κρίση, συνηγορούν στο –απευκτέο- ενδεχόμενο παγκόσμιου πολέμου. Ο dr. Θανάσης Δρούγος,  στρατιωτικός αναλυτής, διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα ΝΑΤΟ, τρομοκρατίας και παγκόσμιας ασφάλειας,  έστω και αν δεν αναφέρεται ευθέως σε παγκόσμιο πόλεμο, όχι μόνον δεν αποκλείει την πιθανότητα, αλλά μιλάει για σαρωτικές εξελίξεις στο παγκόσμιο στερέωμα με πολλές συγκρούσεις και βίαιες ανατροπές. Ιδού η άποψή του Θανάση Δρούγου:
  
«Ασφαλώς τεράστια ποσά έχουν κάνει φτερά το τελευταίο διάστημα (μιλώ για τρις δολάρια) και κανένας δεν γνωρίζει πού βρίσκονται. Αυτό με προβληματίζει έντονα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε φάσεις παρόμοιες, σε άλλες εποχές προκλήθηκαν αιματηρές και βίαιες συγκρούσεις.
Ανησυχώ πολύ για εσωτερικές συγκρούσεις και ξεσηκωμούς μέσα στα κράτη. Ήδη άρχισαν και εκτιμώ ότι και σε Ευρώπη-Ασία και ίσως αργότερα στις ΗΠΑ να έχουμε αρκετές.
Πάντως προσθέτω ότι οι δραματικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο από το Μαρακές του Μαρόκου, μέχρι τον κόλπο των πετρελαίων, περιλαμβάνουν πολλές επιμέρους συγκρούσεις. Την ανατροπή Καντάφι θα διαδεχθεί η ανατροπή Άσαντ στη Δαμασκό, ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε Αίγυπτο-Υεμένη, αναζωπύρωση παλαιστινιακού και λιβανικού και τέλος πόλεμος της Δύσης/ανατροπή καθεστώτος Ιράν. 
Κάτι πρέπει να γίνει για …να πάρει τα πάνω της σε ΗΠΑ-ΕΕ και η στρατιωτική βιομηχανία. Οι συγκρούσεις σε Πακιστάν-Σομαλία και οι επιχειρήσεις κατά της εξτρεμιστικής ισλαμικής τάσης, ιδεολογίας και μεθόδων της, θα συνεχιστούν.
Δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά…και έχουμε μπροστά μας σε Ανατολική Μεσόγειο, Κόλπο, Ινδικό Ωκεανό, Κέρας της Αφρικής, σημαντικές εξελίξεις και βίαιες ανατροπές.
Κάνω λόγο για μια τριετία σαρωτικών εξελίξεων» 

2 σχόλια:

  1. ΕΚΤΙΜΩ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ κ ΔΡΟΥΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ, π.χ.ΜΕΣΩ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ...
    ΤΟΝ ΘΕΩΡΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟ,ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΑΝΑΛΥΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή