Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" Α. ΜΠΕΛΙΤΣΑΚΟΣ ΤΑ ΕΙΠΕ "ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ" ΣΤΟ SPIEGEL

Με  συνέντευξη-ποταμό στο γερμανικό περιοδικό Spiegel (την αγγλική του έκδοση), τα είπε "χύμα και τσουβαλάτα". 
Ως επικεφαλής των επαγγελματιών Χολαργού-Παπάγου στην εκστρατεία "δεν πληρώνω τους κεφαλικούς φόρους", ο Άγγελος Μπελιτσάκος έδωσε... ρεσιτάλ! Παρουσιάζουμε σήμερα ένα σημαντικό μέρος της συνέντευξης, μια και η μετάφραση είναι -όσο και να το κάνεις- δύσκολη διαδικασία. 


Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα  αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας αλλά και είναι αξιόπιστοι φορολογούμενοι,  σε μια χώρα όπου η φοροδιαφυγή είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό, όμως, τώρα αλλάζει. Οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως ο Άγγελος Belitsakos έχουν βαρεθεί από την αύξηση των φόρων και έχουν αρχίσει να επαναστατούν.

Οι άνθρωποι που θα μπορούσαν τελικά να δώσουν στην Ελλάδα τη χαριστική βολή δεν είναι αυτοί που ρίχνουν πέτρες και βόμβες μολότοφ, σε οποιαδήποτε αυτοκίνητα. Είναι άνθρωποι σαν τον 60χρονο διανομέα ποτών Άγγελο Μπελιτσάκο, ένας άνθρωπος που θα μπορούσε σύντομα να μετατραπεί σε ένα πραγματικό πρόβλημα για την οικονομική αστάθεια της χώρας. Αισθανόμενος στριμωγμένος, αυτός  όπως και άλλοι ελεύθεροι, θέλουν να περάσουν στην επίθεση. Αλλά αντί να αγωνίζονται με τα όπλα,  χρησιμοποιούν κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Αγωνίζονται με τα χρήματα.

Ο Μπελιτσάκος  είναι ένας λεπτοκαμωμένος  άνθρωπος σε κατάσταση συναγερμού,  που ζει σε μεσαίας τάξη αθηναϊκό προάστιο, στο Χολαργό. Είναι, επίσης, φυσικός και πνευματικός ηγέτης του κινήματος των επιχειρηματιών στην Ελλάδα που στρατολογεί νέα μέλη με αυξανόμενη ταχύτητα. Ενώ η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα για την καταπολέμηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού με την αύξηση φόρων και την επιβολή νέων τελών, άνθρωποι σαν Μπελιτσάκο βάζουν την πίστη τους στην παθητική αντίσταση.
Σύνθημα της ομάδας είναι τόσο απλό και  στωικό: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς».

Εργασία 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα

Αυτή η απόλυτη άρνηση των ιδιοκτητών επιχειρήσεων να καταβάλουν φόρους μοιάζει με μια εξέγερση κατά της τάξης των κατεχόντων,  μια εξέγερση των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών επιχειρήσεων που αποτελούν εδώ και καιρό τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. «Αυτοί δεν είναι οι άνθρωποι που του υπερμεγέθους δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που βάζουν τα χρήματά τους στον ιδιωτικό τομέα, που εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα»,λέι ο κ. Μπελιτσάκος.

Μόνιμα στο μικρό κατάστημά του, ο Μπελιτσάκος κάνει μια εκπληκτική χειρονομία και λέει ότι οι άνθρωποι στην κίνησή του δεν έχουν πλέον άλλη δυνατότητα επιλογής: «Το κράτος θα μας σκοτώσει», λέει. «Είμαστε σε αυτοάμυνα».
Τότε αρχίζει να κάνει τα μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι πωλήσεις του έχουν συρρικνωθεί δραματικά, καθώς 60 από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που ήταν πελάτες του σταμάτησαν να του παραγγέλνουν προϊόντα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αύξησε δύο φορές το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ),  ενώ επιβάλλει ατέρμονη σειρά νέων φόρων. Αναφέρει τα € 300 ($ 406) εφάπαξ τέλος για τους αυτοαπασχολούμενους, μια ώθηση των δύο εκατοστιαίων μονάδων στον ΦΠΑ, € 180 εισφορά αλληλεγγύης για τους άνεργους και τον φόρο ακίνητης περιουσίας,  που είναι " μερικές εκατοντάδες ευρώ κάθε το χρόνο".
Οι φόροι αποτελούν μέρος της τελευταίας προσπάθειας της Αθήνας να μην πτωχεύσει και να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της λιτότητας που έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τεράστιο χρέος της χώρας, την κάνει να εξαρτάται από την ενίσχυση των 110 δισεκατομμυρίων € ως πακέτο διάσωσης που ψηφίστηκε το περασμένο έτος, ενώ μια  δέσμη δεύτερων μέτρων  είναι πιθανόν να περάσει αυτό το φθινόπωρο. Αλλά κάθε πληρωμή από το Ταμείο, εξαρτάται από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια να καθαρίσει τα οικονομικά της χώρας.
Η πρόοδος αυτή έχει σταματήσει στην καλύτερη περίπτωση. Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να καταργήσει χιλιάδες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ εισήγαγε τον αμφιλεγόμενο εφάπαξ φόρο ακίνητης περιουσίας που έχει εξοργίσει πολλούς. Επίσης έχουν μπει αρκετοί ακόμη φόροι, επίσης εισαχθείς.
Ο Μπελιτσάκος τους αποκαλεί "χαράτσι», μια λέξη από την οθωμανική εποχή που μπορεί ίσως καλύτερα να μεταφραστεί ως «λάφυρα» ή «υποχρεωτική εισφορά». Ο όρος έχει ως στόχο να δείξει τους φόρους που επιβάλλονται αυθαίρετα και χωρίς αιτιολόγηση, όπως η «δεκάτη», φόρος που καταβαλλόταν στους φεουδάρχες. «Αλλά δεν μπορώ και δεν θα τους πληρώσω. Είναι λάθος" λέει ο Μπελιτσάκος,  «Δεν καταλαβαίνεις;"

Ένας κοινός τύπος της εξέγερσης

Η κατάσταση οδήγησε τελικά τον Μπελιτσάκο να γράψει μια επιστολή στον επικεφαλής της τοπικής φορολογικής αρχής, στο όνομα της ομάδας του. "Βλέπουμε τους εαυτούς μας να αντιμετωπίζει μια ολόκληρη σειρά νέων φόρων», έγραψε. "Είμαστε διαμαρτυρόμενοι  και οργισμένοι. Ο μόνος σκοπός πίσω από τα νέα τέλη, είναι η στέρηση και η εξαθλίωση των Ελλήνων» και ότι πλέον είναι υποχρεωμένοι να αντισταθούν. Εν συντομία έγραψε: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς".

Ο Μπελιτσάκος  λέει ότι  έφορος στον οποίο  παρέδωσε την επιστολή, έδειξε κατανόηση και ήταν φιλικός. Ίσως όμως το ότι ο δημόσιος υπάλληλος «φόρεσε» ένα γενναίο πρόσωπο, μπορεί να ήταν επειδή μπροστά του ήταν οι τηλεοπτικές κάμερες. Αλλά, σε ένα μέρος όπως η Ελλάδα, είναι επίσης πολύ πιθανό ότι ο δημόσιος έφορος να αντέδρασε φυσιολογικά και να μην τον εξέπληξε το γεγονός ότι κάποιος του ανακοίνωσε ότι θα αποφύγει να πληρώσει τους φόρους τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου