Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Νέο μαχαίρι σε μισθούς - συντάξεις ζητάει η τρόικα

 
















 πηγή: real.gr
του Κων/νου Ρομποτή
 Με νέα επίθεση σε μισθούς και συντάξεις πιέζει η τρόικα για να καλυφθεί το πακέτο περικοπών ύψους 625 εκατ ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του 2012.

Για τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες είχαν προκριθεί δύο σενάρια (το πρώτο για περικοπή 15% και 20% για τις συντάξεις πάνω από 200 και 300 ευρώ αντίστοιχα και το δεύτερο για μείωση 10% και 20% για τις συντάξεις πάνω από 250 και 300 ευρώ αντίστοιχα), οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετες περικοπές.

Παράλληλα ζητούν και μείωση στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ (κατά 7%) και των επονομαζόμενων ευγενών ταμείων (περικοπή 20% για συντάξεις πάνω 1.300 ευρώ). Με τις περικοπές στις συντάξεις θα μειωθούν οι δαπάνες κατά 300 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, για να καλυφθούν τα υπόλοιπα 325 εκατ. ευρώ προκρίνονται η επίσπευση της μείωσης κατά 10% στα Ειδικά Μισθολόγια και οι περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας ενώ υπήρξε και πρόταση για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Tα μέτρα που προκρίνονται για την οριστικοποίηση του δημοσιονομικού σκέλους της συμφωνίας με την τρόικα αναμένεται να συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου