Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2012: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


Του Θανάση Αυγουρόπουλου
Στις 9-3-2011 απέστειλα επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασιστεί και φέτος η συμμετοχή του Δήμου μας στην «Ώρα της Γης 2012», η οποία θα πραγματοποιηθεί 31-3-2012.
Η «Ώρα της Γης» γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, «σβήνοντας» τα φώτα για μια ώρα.
Η «Ώρα της Γης» διοργανώνεται από το διεθνές δίκτυο  WWF. To WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Είναι μια οργάνωση που αντιμετωπίζει εποικοδομητικά τις  περιβαλλοντικές προκλήσεις του πλανήτη με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, από τη διάσωση σπάνιων ειδών έως την αλλαγή του κλίματος. Από τη βιώσιμη ανάπτυξη έως την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Μία οργάνωση η οποία βασίζεται σε 5.000.000 υποστηρικτές της. Απλούς ανθρώπους όπως όλοι μας.                                                      
Όλοι μπορούμε με απλούς τρόπους να συμβάλλουμε στην αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. «Η Ώρα της Γης» έχει ως στόχο όχι μόνον να «σβήσουμε» τα φώτα μας για μια ώρα, αλλά να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες για μια ζωή. Το πρώτο βήμα είναι τόσο απλό όσο το να σβήσουμε τα φώτα που δεν χρησιμοποιούμε, αλλά και τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε και έχουμε αφήσει σε κατάσταση αναμονής. Έχουμε υπολογίσει πως, εάν για ένα χρόνο κάθε Ελληνικό νοικοκυριό «έσβηνε» τις συσκευές που διατηρεί σε κατάσταση αναμονής, θα μπορούσαμε να ηλεκτροδοτήσουμε ένα νησί σαν τη Λέσβο για ένα ολόκληρο χρόνο. Υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι τρόποι να συμβάλλουμε στον αγώνα στην κλιματική αλλαγή. Για να μάθετε περισσότερα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.earthhour.org/greece. Επίσης μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και στοιχεία για ότι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή στον διαδικτυακό τόπο: www.wwf.gr/climate».
Όλοι μαζί έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε ότι η προσωπική δράση σε μαζική κλίμακα μπορεί να βοηθήσει ώστε να αλλάξει ο πλανήτης μας προς το καλύτερο. Και όλοι θα δώσουμε στους ηγέτες μας το μήνυμα ότι πρέπει να δημιουργήσουν/υιοθετήσουν ένα νέο σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή.
Ο αριθμός «60» στο λογότυπο της «Ώρας της Γης» αντιπροσωπεύει τα 60 λεπτά της Ώρας της Γης, κατά τη διάρκεια των οποίων εστιάζουμε την προσοχή μας στην επίδραση που έχουμε στον πλανήτη μας και αναλαμβάνουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
Αναδημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης του WWF Ελλάς:
«Αγαπητοί φίλοι, Για τέταρτη χρονιά φέτος σημαίνει η Ώρα της Γης.


Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20:30 θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα.  

Όμως, δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών που μας δοκιμάζουν, θέλουμε να δώσουμε έναν ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή στην Ώρα της Γης του 2012.
Το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα θα είναι απλώς ένα συνθηματικό. Ένα σινιάλο όσων δηλώνουν ότι συμμετέχουν στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Γιατί μέχρι τις 31 Μαρτίου ζητάμε από όλους εσάς να δείτε το περιβάλλον ως το ΄΄τελευταίο μας οχυρό΄΄.
Η ελληνική φύση, με τις αμέτρητες εναλλαγές της, μας δίνει ανάσα και στήριγμα. Δεν είναι μόνο τα ζώα και τα φυτά ­­− είναι η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα, ο τουρισμός μας.
·         Ένας αμπελώνας είναι το μοναδικό μας κρασί.
·         Ένας ελαιώνας είναι το λάδι μας.
·         Ένα πευκοδάσος είναι το μέλι μας.
·         Μια μοναδική παραλία είναι ο τουρισμός μας.
·         Ένα φαράγγι είναι η εκδρομή μας.

Τι κάνουμε λοιπόν φέτος….

Σας ζητάμε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook και να στείλετε σε όλο τον κόσμο το δικό σας μήνυμα αρχίζοντας με τη φράση «Μπορούμε να σώσουμε….»
Το μήνυμά σας μπορείτε να το «εικονογραφήσετε» προσθέτοντας μια φωτογραφία.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:
·         Να μοιραστείτε το μήνυμά σας με τους φίλους σας στο facebook, αλλά και στο περιβάλλον εργασίας σας
·         Nα τοποθετήσετε web banner στο blog ή στο site σας (αν έχετε)
·         Και τέλος, να σβήσουμε όλοι μαζί τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20:30.
Σας θέλουμε και πάλι μαζί μας. Ακόμα περισσότερο φέτος που η Ώρα της Γης στέλνει αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής και αισιοδοξίας για την προστασία του περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου