Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ 5 ½ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!


αποκάλυψη
Την ίδια ώρα που το κράτος κατάσχει τα ελάχιστα εναπομείναντα ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιωτών, για να εισπράξει όσα τού οφείλουν οι τελευταίοι, το Δημόσιο επιδιώκει να παραγράψει τις οφειλές που έχει προς τους ιδιώτες, επωφελούμενο πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτή,  χρέη του Δημοσίου προς τρίτους  παραγράφονται εντός διετίας!! 
Μία απόφαση που προκάλεσε σάλο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν  ο Άρειος Πάγος έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις των Νομοθετικών Διαταγμάτων 321/69 και 2362/95 (για το Δημόσιο Λογιστικό), επιβάλλοντας τη βραχύχρονη διετή παραγραφή των αξιώσεων (για κάθε είδους απολαβές, αποζημιώσεις, κ.λπ.) σε βάρος του Δημοσίου!
Απόφαση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Δημοσίου, μια και απέρριψε την  προηγούμενη  της ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ίδιες διατάξεις, επιβάλλοντας την πενταετή παραγραφή στις οικονομικές διεκδικήσεις κατά του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση κινείται βάσει σχεδίου ώστε να επιτύχει την παραγραφή του ποσού των 5 ½  δις ευρώ που οφείλει προς τους ιδιώτες, χρησιμοποιώντας ως όχημα τον πρόσφατο αυτό νόμο.  Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάλληλοι των κατά τόπους καταστημάτων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ κ.α.) έχουν λάβει εντολές ώστε να κωλυσιεργούν με διάφορους τρόπους, προκειμένου να επιτύχουν αναβολή, τραινάρισμα των υποθέσεων, για να συμπληρωθούν τα 2 χρόνια και οι ιδιώτες να μείνουν αμανάτι! Να μην έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα προς αυτούς από το Δημόσιο και παράλληλα να μην έχουν το δικαίωμα να τα διεκδικήσουν, γιατί θα έχουν παραγραφεί!!!


Έχουν επισημανθεί αρκετές περιπτώσεις κωλυσιεργίας από την πλευρά του υπαλληλικού προσωπικού, των κατά τόπους Οργανισμών του Δημοσίου. Οι δικαιολογίες που προβάλλουν προς τους ιδιώτες, είναι ποικίλες, όπως:
α) «Έχει χαλάσει το σύστημα, και δεν μπορούμε να μπούμε στο πρόγραμμα για να σας ενημερώσουμε άμεσα. Μας έχουν πει ότι η βλάβη μπορεί να κάνει δύο μήνες να επιδιορθωθεί»
β) «Περιμένουμε να λάβουμε εντολή να πληρωθείτε σε ένα-δυο μήνες».
γ) «Με την υπαγωγή του Δημοσίου στον ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει εκκαθάριση πρώτα και μετά από 10-12 θα πληρωθείτε».
Με προσκόμματα, δικαιολογίες, αναβλητικότητα και υποσχεσιολογία αυτού του τύπου, επιδιώκεται να κυλήσουν τα δύο χρόνια, ώστε το Δημόσιο να επιτύχει την παραγραφή των 5 ½ δις ευρώ που οφείλει έως σήμερα σε γιατρούς, κλινικές, φαρμακεία, οπτικούς κ.λ.π.
Οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις ιδιωτικών φορέων, αντιλαμβανόμενοι τον εμπαιγμό και τον ύπουλο σε βάρος τους σχεδιασμό, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και λαμβάνουν τα μέτρα τους, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων και χάσουν τα λεφτά τους από το κράτος.
Για το καυτό αυτό θέμα, συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο του  Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος  Στέλιο Μυλόβα και τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας Κώστα Λουράντο.
   
ΠΑΤΟΥΛΗΣ: «ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ PSI , Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ»
ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Βάσει του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ , σε ένα χρόνο, όσα χρέη έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει και δεν διεκπεραιωθούν, παύει να φέρει ευθύνη.
---Πόσα χρήματα χρωστάει στους γιατρούς το Δημόσιο;

ΠΑΤΟΥΛΗΣ: 350 εκατομμύρια ευρώ.

---Υπάρχει πληροφορία που αναφέρει ότι το προσωπικό του ΟΠΑΔ έχει λάβει εντολή να κωλυσιεργεί  στις πληρωμές, με αναβολές και άλλες δικαιολογίες ώστε να συμπληρωθούν τα δύο χρόνια και να διαγραφούν τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Την γνωρίζετε;

ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια εσωτερική εντολή, πάντως είναι γεγονός ότι από την πλευρά των υπαλλήλων του Δημοσίου έχει επισημανθεί μια βραδύτητα. Υπάρχει όμως το Νομοσχέδιο που αναμένουμε να ψηφιστεί, τώρα που εγκρίθηκε το PSI, και το οποίο ορίζει ότι θα δεσμευτούν τα χρήματα που θα έρθουν, ώστε  να πληρωθούν οι  οφειλές του Δημοσίου σε γιατρούς, πολυκλινικές, κλινικές κ.λ.π.

ΜΥΛΟΒΑΣ: «ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»
ΜΥΛΟΒΑΣ: Δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς μας χρωστάει το Δημόσιο, δεδομένου ο ΟΠΑΔ δεν έχει το χρέος προς την Ένωση Οπτικών όπως συμβαίνει με τους φαρμακοποιούς, αλλά ξεχωριστά προς καθένα ιδιώτη οπτικό. Δυστυχώς αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, ότι ο κάθε οπτικός έκανε ξεχωριστά σύμβαση με το Δημόσιο.

--Αυτό σημαίνει ότι οι οπτικοί βρίσκονται στο έλεος του ΟΠΑΔ; Κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους;

ΜΥΛΟΒΑΣ: Στο έλεος του ΟΠΑΔ, υπό μία έννοια, βρισκόμαστε όλοι! Ωστόσο, με πρωτοβουλίες μελών μας και με την συμπαράσταση του Δ.Σ.  έχουμε ξεκινήσει δικαστική διαδικασία για την διεκδίκηση των οφειλόμενων προς τους οπτικούς, ώστε να αποτρέψουμε την περίπτωση το Δημόσιο να παραγράψει τα χρέη του προς τους οπτικούς. Επειδή όμως αποδείχθηκε λάθος η έως τώρα πρακτική μεμονωμένων συμβάσεων, η Ένωση των Οπτικών από ‘δω και στο εξής θα  προβαίνει η ίδια σε συμβάσεις με το Δημόσιο και όχι το Δημόσιο με καθένα οπτικό ξεχωριστά.

ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»
ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Ο ΟΠΑΔ μάς οφείλει από τον περασμένο Μάιο γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Δεν γνωρίζω για το θέμα της παραγραφής των χρεών, εμείς πάντως δεν αφήνουμε πάνω από τον χρόνο, να παραταθούν οι οφειλές του Δημοσίου. Έχουμε ήδη προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσουμε τα  135 εκατομμύρια ευρώ που μας οφείλουν συνολικά όλα τα ταμεία του Δημοσίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου