Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΒΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!

Την παρέμβαση Τόμσεν για την ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε ο Γεωργίου, σύμφωνα με τον Κουρουπλή

Α.Γεωργίου: "Τα στοιχεία ήταν υποεκτιμημένα πριν το 2009", κατέθεσε ο πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας.
 πηγή: reporter.gr
Αίσθηση έχει δημιουργήσει η αποκάλυψη του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το "φούσκωμα" του ελλείμματος το 2009,  ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου έστειλε ηλεκτρονική επιστολή (e-mail) προς τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, που μιλούσε για δυστοκία στη συνεργασία του με τα μέλη του Δ.Σ. και ζητούσε από τον Πόλ Τόμσεν να μεσολαβήσει για να αλλάξει ο νόμος που διέπει την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις εστιάζοντας στο ρόλο του προέδρου.

Στο mail φέρεται να γράφεται: «Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση (εφόσον η κυβέρνηση την προωθήσει) να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε το περιθώριο.»

Ο κ. Κουρουπλής μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του κ. Γεωργίου λέγοντας: «επειδή τον κ. Γεωργίου τον διόρισε η Ελληνική Βουλή και όχι ο κ. Τόμσεν, επειδή είναι δημόσιος λειτουργός της Ελλάδας και όχι της Τρόικας, ζητώ να παρέμβει ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να απομακρυνθεί τώρα από Επικεφαλής της Αρχής».


Ο κ. Γεωργίου να απαντήσει λέγοντας πως «πρόκειται για προϊόν υποκλοπής» και ως εκ τούτου, δεν σχολιάζει.

Α.Γεωργίου: "Τα στοιχεία ήταν υποεκτιμημένα πριν το 2009"


«Τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των ετών 2005-2008 ήσαν υποεκτιμημένα από την τότε Στατιστική Υπηρεσία -- και δεν φαινόταν το πρόβλημα το οποίο κληροδοτείτο στο 2009. Εάν αυτά τα στοιχεία ήταν γνωστά πλατύτερα, πιστεύω ότι αυτό θα είχε βοηθήσει στο να παρθούν ορισμένα μέτρα νωρίτερα», ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα στατιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2009 ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου.

Από την άλλη ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, πιεσθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουπλή, εκτίμησε πως η απαξιωτική δήλωση του γενικού διευθυντή της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, οφείλεται ενδεχομένως στην ολιγωρία που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών, να παράσχει στοιχεία σχετικά με τα swaps -- και κυρίως το μεγάλο swap του 2001.

«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν η δήλωση του κ. Ραντεμάχερ είχε ως επίπτωση άνοδο των spreads» ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά από τον Π. Κουρουπλή. Πιεσθείς μάλιστα από τον βουλευτή, δήλωσε στη συνέχεια άγνοια για την πορεία των spreads μετά το δημοσίευμα. Αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραδέχθηκε πως «ίσως η δήλωση Ραντεμάχερ να είχε προληφθεί, αν είχε λάβει τα στοιχεία για τα swaps από το υπουργείο Οικονομικών»

«Είχα πει στον κ. Ραντεμάχερ πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρασχεθούν από την ελληνική μεριά τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τα swaps, που είχαν ζητηθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2010, αλλά δεν είχαν παρασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Όταν έλαβα ένα γράμμα από τον κ. Ραντεμάχερ ότι αυτά τα στοιχεία εκκρεμούν, άμεσα επικοινώνησα με το υπουργείο Οικονομικών και ζήτησα να σταλούν. Υπήρξαν, όμως, κάποιες καθυστερήσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, η παροχή των στοιχείων των swaps, μείωσε το έλλειμμα κατά 0,02%, αλλά εκτίναξε το χρέος κατά 2,26% του ΑΕΠ (5,3 δις ευρώ):
«Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το μεγάλο αρχικό swap της Goldman Sachs το 2001, θα έπρεπε να επηρεάζει το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Η αρχική επιρροή του επί του χρέους ήταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά επαναδιαπραγματεύτηκε, άλλαξε χέρια, αυξήθηκε η αγοραία του αξία και έφτασε έτσι το 2008 - 2009 να κυμαίνεται μεταξύ 5,3 και 5,4 δις ευρώ», διευκρίνισε ο κος Γεωργίου.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της καταγραφής της εκτίναξης του ελλείμματος του 2009 στο 15,7% του ΑΕΠ, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η αποδοχή της καταγραφής των χρεών των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, είχε ξεκινήσει (και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί) από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη τον Απρίλιο του 2010, υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Πλασκοβίτη.

Ερωτηθείς από τον κ. Κουρουπλή, γιατί κατέγραψε τα χρέη των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως η αποδοχή τους ήταν υπό την αίρεση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ απάντησε πως τα μεν συγκεκριμένα στοιχεία είχαν ήδη μπει από τον Απρίλιο του 2010 (πριν από την θητεία του, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους) «τα δε στοιχεία που παίρνουμε για τις πληρωτέες υποχρεώσεις, δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάρτιση των στατιστικών».

Η εξεταστική επιτροπή απέστειλε επιστολές κλήτευσης προς τους ευρωπαίους αρμοδίους, τον πρώην επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια και τον επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ.

Τι κατέθεσε ο πρώην γ.γ. του υπ.Οικονομικών Ιωάννης Σιδηρόπουλος


«Μην πυροβολείτε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 6%. Αυτή ήταν πρόβλεψη. Πρόβλεψη με βάση το ότι θα γίνουν εκλογές -- και η κυβέρνηση που θα έρθει μετά τις εκλογές, θα πάρει επειγόντως μέτρα διότι το απαιτούν οι κοινοτικοί» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο Ιωάννης Σιδηρόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, συνεργάτης του Γιώργου Αλογοσκούφη και στη συνέχεια γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας την περίοδο 2007-2009.
Υπεύθυνος για τις προβλέψεις των δημοσιονομικών μεγεθών στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι την αποχώρησή του, ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε πως «το ότι προκηρύχτηκαν εκλογές για να παρθούν αμέσως μέτρα, κάτι υποδήλωνε. Υπήρχε πίεση προκειμένου να παρθούν αμέσως μετά τις εκλογές μέτρα. Το έλεγαν οι πάντες. Το έλεγε ο [Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν] Αλμούνια...». Πολλές φορές διατύπωσε ο μάρτυρας την πεποίθησή του πως ο στόχος για έλλειμμα 6% το 2009, ήταν «αισιόδοξος μεν, αλλά επιτεύξιμος» -- και η ευθύνη για την εκτίναξη του ελλείμματος, βαραίνει την κυβέρνηση Παπανδρέου που δεν έλαβε εγκαίρως τα αναμενόμενα μέτρα.

«Εγώ να σας το υπογράψω, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το Μάιο του 2010, αν είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση και ότι το έλλειμμα πήγαινε στο 12,5%, είμαι σίγουρος ότι θα είχε πολύ διαφορετικά και πολύ καλύτερα αποτελέσματα» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδηρόπουλος. «Για το πώς πήγε το έλλειμμα από το 6% στο 12,7% και στη συνέχεια στο 15,7%, νομίζω ότι πολλά έχουν γραφεί. Εγώ οφείλω να πω ότι αυτό οφείλεται σε μια υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 5%. Μετά τις εκλογές έχουμε σημαντική άνοδο -- γιατί στα στοιχεία του εννεαμήνου και του τελευταίου τριμήνου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη υστέρηση των εσόδων και πολύ ταχύτερη επέκταση των δαπανών. Θα μου πείτε ότι η νέα κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα. Ουδεμία αντίρρηση! Εκείνο που μπορώ όμως να καταθέσω είναι ότι, εάν αμέσως μετά τις εκλογές παίρνονταν μέτρα δραστήρια, δρακόντεια, αν λόγου χάρη κόβονταν τα δώρα των Χριστουγέννων ή ορισμένες πληρωμές (γιατί πάντα υπάρχουν ετεροχρονισμοί μεταξύ εισπράξεων και πληρωμών), θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση».

Σε ερωτήσεις της Ελπίδας Τσουρή για το ποια μέτρα έλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή από το 2007 και μετά, για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση, ο κ. Σιδηρόπουλος απάντησε πως υπήρξε μια σπουδή για την εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών (5 δις και άλλα 23 δις υπό μορφή εγγυήσεων) που οδήγησε μονάχα σε αύξηση των καταναλωτικών δανείων -- ενώ υπήρξε και το πρόγραμμα εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «που δεν περπάτησε για πολλούς και διαφόρους λόγους».
Σε ερώτηση του Χρήστου Πρωτόπαπα, εάν η επιχορήγηση της ΔΕΗ θα έπρεπε να γραφεί στο έλλειμμα, ο κος Σιδηρόπουλος απάντησε πως «θα γραφόταν στο χρέος όπως συνέβαινε πάντα». Και σε ερώτηση εάν τα χρέη των νοσοκομείων θα έπρεπε κι αυτά να εγγραφούν, απάντησε θετικά «για όσα είχαν ενταλματοποιηθεί», κάτι που αφορούσε ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο και το υπουργείο Υγείας. Ο ίδιος εμφανίστηκε να αγνοεί τις δηλώσεις του τότε υφυπουργού Οικονομικών, περί χρεών ύψους 5 δις.
«Η πρόβλεψή σας για έλλειμμα 6% το 2009, δεν περιλαμβάνει τα χρέη αυτά. Δεν είχαν εγγραφεί τον Σεπτέμβριο, άρα το 6% ήταν χωρίς τα χρέη των νοσοκομείων» παρατήρησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου