Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δημοσκόπηση Marc: 23,1% η ΝΔ, 21% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 7,2% ο Καμμένος


πηγή: iefimerida.gr
Ανοδική είναι η πορεία των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στην νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς συγκεντρώνει 23,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη εμφανίζεται δεύτερος με 21% ενώ στην τρίτη θέση παραμένει το ΠΑΣΟΚ με 13.2%.
Αναλυτικότερα βάσει της δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA,  η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 23,1%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 13.2%. Από την δημοσκόπηση είναι φανερό πως τα τρία πρώτα κόμματα διατηρούν μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τα υπόλοιπα τα οποία βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν.
Σχετικά με τ υπόλοιπα κόμματα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από το διψήφιο ποσοστό που συγκέντρωσαν στις εκλογές, εμφανίζονται με 7.2%, το ΚΚΕ υποχωρεί στο 5,1%, η Χρυσή Αυγή έχει 4,3%. Τέλος η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερή στο 5,6%.
Δύσκολα σύμφωνα με την δημοσκόπηση πιάνουν το 35 για την είσοδό τους στην Βουλή, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη καθώς συγκεντρώνουν 1,4% και 1,3% αντιστοίχως.
Από τις μικρές εκπλήξεις είναι η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζίμερου που συγκεντρώνει 1.8% δηλαδή πάνω από την ΔΗ.ΣΥ. Και τον ΛΑΟΣ, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι από την σειρά τους βλέπουν τα ποσοστά τους να πέφτουν στο 1,6%.
Σύμφωνα λοιπόν με την δημοσκόπηση οι νέα Βουλή όπως θα διαμορφωθεί αναφορικά με τις έδρες θα έχει ως εξής
Η εκτίμηση ψήφου εμφανίζει τα κόμματα με τα εξής
Στην συνέχεια ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα με την σύγκριση των ποσοστών των κομμάτων εν συγκρίσει με τα ποσοστά των εκλογών της 6ης Μαΐου αλλά και αυτών της προηγούμενης δημοσκόπησης της εταιρείας για τον ALPHA.
Σημαντικές για την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι οι καρτέλες με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων όλων των κομμάτων προς την Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι πως η συνοχή της ΝΔ βρίσκεται στο 85%, εμφανίζοντας όμως σημαντικές «διαρροές» προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου με 16,7% και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων 21,8%. Μέσα σε αυτό το ποσοστό βρίσκονται οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δράσης, πράγμα που εξηγείται από τις τελευταίες εξελίξεις για ανασυγκρότηση σε έναν πυλώνα της κεντροδεξιάς φιλοευρωπαϊκής παράταξης.
Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσιάζει συνοχή 76,2%, με τις μεγαλύτερες διαρροές από το ΚΚΕ (31,9%) και την Δημοκρατική Αριστερά (14,5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου