Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: "Η ορμητική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αρχή μιας νέας μεταπολίτευσης"


·   «Ξένα κερδοσκοπικά funds, εργοδοτικά συμφέροντα, μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες ώστε να  επικρατήσει ολοκληρωτικά το μνημόνιο και να συνεχίσει να κυβερνά το πολιτικό προσωπικό του»
· «Η ορμητική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αρχή μιας νέας μεταπολίτευσης»
·  «Αν δεν διεκδικείς τίποτα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τότε δεν παίρνεις τίποτα»
· «Ο Σαμαράς συκοφαντεί την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποκρύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής του μνημονίου που ο ίδιος προσυπέγραψε»
Συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τα εξέχοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γείτονάς μας (είναι παλαιός κάτοικος Ν.Ψυχικού), σε αποκελιστική του συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη, απαντάει σε ερωτήσεις-φωτιά και έξω από τα δόντια. Όλα όσα θέλει να γνωρίζει ο ψηφοφόρος για τις θέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αυτές που για πολλούς εθεωρούντο «αιρετικές», ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανοίγει τα χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την εξουσία στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Κύριε Παπαδημούλη, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, κόμμα της αριστεράς βρίσκεται κοντά στο να κυβερνήσει την χώρα.  Χθες, δώσατε στη δημοσιότητα και το πρόγραμμά σας. Ποια πιστεύετε ότι  είναι τα σημεία «κλειδιά» που μπορούν να δώσουν αισιοδοξία στον ψηφοφόρο,  ώστε στις εκλογές να δώσει την ψήφο του  στον ΣΥΡΙΖΑ;
Παπαδημούλης: Όσο μεγαλώνουν τα ποσοστά μας, μεγαλώνει και η ευθύνη μας να μετατρέπουμε καθημερινά το στρατηγικό όραμα, σε καθημερινό εφαρμόσιμο σχέδιο. Να γεφυρώνουμε τεκμηριωμένα το «θέλω» με το «μπορώ». Η ορμητική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αρχή μιας νέας μεταπολίτευσης. Ανήσυχοι είναι στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. που καταψηφίστηκαν μαζικά. Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις και τις λαϊκές γειτονιές όπου συρρικνώθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά. Όχι μόνο γιατί υλοποιούν την πολιτική του μνημονίου αλλά γιατί οι ψηφοφόροι θεωρούν τα δυο κόμματα υπεύθυνα και για την έλευση του μνημονίου. Αυτό το σύστημα διακυβέρνησης, όπου το πρώτο κόμμα παίρνει το κράτος ως λάφυρο και κάνει τα δικά του με διορισμούς, με μίζες, με απευθείας αναθέσεις κλπ, έφερε την Ελλάδα στην χρεωκοπία, την κοινωνία στην απελπισία και πρέπει να αλλάξει.
Η νέα μεταπολίτευση και η ριζική αλλαγή του πολιτικού και κομματικού χάρτη που συντελείται, έχει ένα βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό: Οι καιροί σαρώνουν το παλιό και φθαρμένο. Η εποχή ζητάει μια αριστερά σύγχρονη, δημοκρατική, ενωμένη, με όραμα αλλά και με προοδευτικό ρεαλιστικό σχέδιο που να διεκδικήσει ριζικές  αλλαγές και στην Ελλάδα και την θέση της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ.


Στο πρόγραμμά σας αναφέρετε ότι θα καταγγείλετε τους επαχθείς όρους του μνημονίου και θα ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Αν οι δανειστές απορρίψουν την επαναδιαπραγμάτευση που θα ζητήσετε, εάν σκληρύνουν την στάση τους προς την κυβέρνηση, τι θα γίνει τότε; Ποιες εναλλακτικές θα αναζητήσετε;

Παπαδημούλης: Για να επαναδιαπραγματευθείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το μνημόνιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πεις: «Κύριοι έχω μια νωπή λαϊκή εντολή. Μια μεγάλη πλειοψηφία του λαού λέει ότι αυτό είναι οδικός χάρτης προς την καταστροφή». Αυτό θα είναι ένα όπλο για να διαπραγματευθείς. Η διαπραγμάτευση είναι διεκδίκηση. Είναι ένας μικρός πόλεμος.
Αν δεν διεκδικείς τίποτα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τότε δεν παίρνεις τίποτα. Για παράδειγμα δεν είναι τρελό μια ελληνική ιδιωτική τράπεζα να δανείζεται με επιτόκιο 1% και το κράτος που λέγεται Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκιο πενταπλάσιο ή εξαπλάσιο; Αυτό για να αλλάξει πρέπει κάποιος να το ζητήσει.
Η αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου πρέπει να μπει εξ’ ολοκλήρου και εξ’ υπαρχής στο τραπέζι. Να σταματήσει το σπιράλ του θανάτου που οδηγεί με βεβαιότητα στη χρεωκοπία και στη δραχμή. Αυτό δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα, ούτε τους δανειστές μας, ούτε την ευρωζώνη συνολικά. Το κόστος μιας διακοπής της χρηματοδότησης είναι πολύ μεγάλο για όλους.
Όταν το κόστος της εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη  σύμφωνα με τον διεθνή τύπο είναι από 1 τρις ευρώ έως ....ανυπολόγιστο για τις χώρες της ευρωζώνης,
Όταν πυκνώνουν οι φωνές σε όλες πλέον τις χώρες της Ευρώπης ότι με τις πολιτικές της λιτότητας που υπαγορεύει η Γερμανία, ακόμα και να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, το πιθανότερο σενάριο είναι η κατάρρευση της ευρωζώνης, γιατί θα μπουν στο «μάτι του κυκλώνα» και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ακόμα και το Βέλγιο και η Γαλλία.
Όταν οίκοι αξιολόγησης όπως  o Fitch, προειδοποιούν ότι με ενδεχόμενη ελληνική έξοδο θα διαρραγεί το θεμελιώδες στοιχείο που στηρίζει το ευρώ, ήτοι ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι αμετάκλητη.
Όταν νομπελίστες οικονομολόγοι και διεθνείς αναλυτές, προβλέπουν ότι η βιωσιμότητα της ευρωζώνης περιλαμβάνει και την Ελλάδα με συνολική στροφή της Ευρωζώνης προς τις αναπτυξιακές πολιτικές, τότε πρέπει και η Ελλάδα με μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, να διεκδικήσει καλύτερους όρους προς όφελος και της Ευρώπης συνολικά.
Η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, μετέβαλλε το πεδίο αντιπαράθεσης, από το «αντιμνημονιακός-μνημονιακός» σε μάχη εναντίον «ευρώ-δραχμής». Το νέο αυτό «γήπεδο» διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα  το καθόρισε η Μέρκελ και οι δανειστές, θέλοντας να ξεφύγουν  από τον ενοχλητικό γι’ αυτούς όρους, «αντιμνημονιακός»- «μνημονιακός». Φαίνεται πως το κατάφεραν. Ήδη,  τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι  ο κόσμος θα προσέλθει στις κάλπες με κριτήριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Κύριε Παπαδημούλη, μήπως παίζεται «εκτός έδρας»,  στο γήπεδο Μέρκελ-Σαμαρά; 

Παπαδημούλης: Η θέση μας για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σαφέστατη. Θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Η επιστροφή στη δραχμή, δεν είναι επιδίωξη μας είναι μια θέση που μας βρίσκει αντίθετους. Είναι το μνημόνιο που οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην δραχμή, εξέλιξη επιθυμία που εμείς αντιπαλεύουμε. Είναι γελοίο, επικίνδυνο και ύποπτο σε μια χώρα που ο λαός έχει θέση υπέρ του ευρώ σε ποσοστό άνω του 80%, κάποιοι να παίζουν παιχνίδια γύρω από αυτό το θέμα για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Το θέμα είναι να σταματήσει ο κατήφορος και να μπούμε σε μια πορεία ανάκαμψης με εμπιστοσύνη, με δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια. Το μνημόνιο δηλαδή, το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει θυσίες άδικες σε βάρος των ασθενέστερων, αναποτελεσματικές και καταστροφικές όχι μόνο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και για την πραγματική οικονομία της χώρας.  Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από την θανάσιμη συνταγή του μνημονίου, τόσο πιο γρήγορα θα μηδενίσουμε τον όποιο κίνδυνο και θα εξασφαλίσουμε την επανένταξη της Ελλάδας με όρους ανάπτυξης, αξιοπρέπειας και σταδιακής πραγματικής σύγκλισης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Την ώρα που η ευρωζώνη καταρρέει, την ώρα που ήδη χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, εμείς εδώ εξακολουθούμε και μιλάμε με μανία για την πάση θυσία παραμονή μας στην ευρωζώνη. Κύριε Παπαδημούλη, έχω την αίσθηση ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί κι εμείς ακόμη θα ...παραμιλάμε για το ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν όφειλε να έχει εναλλακτικά σενάρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Παπαδημούλης: Είμαστε οριζοντίως και καθέτως εναντίον της επιστροφής στη δραχμή. Όπως είναι και η συντριπτική πλειοψηφία μέσα στην Ευρωζώνη και ακόμα περισσότερο ο Ομπάμα, ο Πούτιν ακόμη και οι Κινέζοι. Επαναλαμβάνω ότι είναι γελοίο, επικίνδυνο και ύποπτο σε μια χώρα που ο λαός έχει θέση υπέρ του ευρώ σε ποσοστό άνω του 80%, κάποιοι να παίζουν παιχνίδια γύρω από αυτό το θέμα για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Το θέμα είναι να σταματήσει ο κατήφορος και να μπούμε σε μια πορεία ανάκαμψης με εμπιστοσύνη, με δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια.

Επιστρέψτε μου να επιμείνω: Μετά τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα, έχουμε γίνει πιο υποψιασμένοι. Τόση ενορχηστρωμένη επίθεση και καταστροφολογία σε βάρος της δραχμής, θυμίζει την αντίστοιχη τρομοκράτηση του λαού με το «ή ψηφίζετε το Μνημόνιο ή χρεωκοπείτε». Όλα τα κόμματα, ο Τύπος  και –προχθές- η  Εθνική Τράπεζα, στοιχειώνουν τη δραχμή. Η δραχμή φταίει που φτάσαμε ως εδώ ή το ευρώ κύριε Παπαδημούλη; Γιατί  μια επιστροφή στη δραχμή να μην αποτελεί λύση για τη χώρα;

Παπαδημούλης:  Εμείς είμαστε εναντίον της επιστροφής στη δραχμή και υπέρ του ευρώ. Πιστεύουμε όμως ότι η στιγμή που δημοσιεύτηκε η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας την ενέπλεξε σε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις γιατί χρησιμοποιήθηκε σε ένα εμπόριο φόβου και τρομοκράτησης των πολιτών και ορισμένα ΜΜΕ έκαναν και κάτι ακόμη: την ίδια μέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Fitch, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο θέμα επιστροφής στη δραχμή, διότι θα γίνει σεισμός στην παγκόσμια οικονομία που θα φτάσει μέχρι την Κίνα. Κι όμως η έκθεση της Fitch “παίχτηκε” από ορισμένους  για μισό λεπτό ενώ η έκθεση της Εθνικής για 20 λεπτά.
Ελπίζω ότι μετά τη συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση της Εθνικής, το κατάλαβε και η ίδια, για αυτό και εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι επιθυμούν να μείνουν μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Τελευταίο γκάλοπ δείχνει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να σχηματίζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση με 168 βουλευτές. Τελικά αναρωτιέμαι: ο κόσμος ενώ ζει την καταστροφή, η οποία δείχνει να μην έχει ...πάτο, ενώ οι αυτοκτονίες αυξάνουν, μπορεί να δούμε να βγαίνει ενισχυμένη κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ; Λες και δεν άλλαξε τίποτε; Μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον της χώρας σε μια τέτοια περίπτωση κύριε Παπαδημούλη;

Παπαδημούλης:  Οι επόμενες εκλογές πρέπει να δώσουν και θα δώσουν κυβέρνηση. Ο τόπος δεν αντέχει τρίτες εκλογές. Ή δεξιά μνημονιακή, ή προοδευτική αντιμνημονιακή. Επιδιώκουμε μια καθαρή πολιτική λύση. Συμμαχική: Πλειοψηφία άνω των 151 και όχι αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, που να μπορεί να στηρίξει αριστερό, αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα. Να μην πατάμε στο σάπιο σανίδι ενός σάπιου πολιτικού  και κομματικού συστήματος που εκφράζουν οι συνέταιροι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Εμείς έχουμε πει καθαρά και χωρίς μισόλογα τι επιδιώκουμε. Αν ο λαός μας δώσει την δύναμη και μας αναθέσει την πρώτη ευθύνη, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξει κυβέρνηση, με αριστερόστροφο προοδευτικό πρόγραμμα, καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ει δυνατόν και λαϊκή πλειοψηφία, που την θεωρώ απαραίτητη για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, στην οικονομία, την διοίκηση και το πολιτικό σύστημα.   Ελπίζω ότι το ίδιο θα το κάνουν όλα τα κόμματα. Τα πράγματα είναι κρίσιμα και σοβαρά και δεν χωρούν, για κανένα και από κανένα διγλωσσίες και αμφισημίες. «Ή παπάς - παπάς ή ζευγάς – ζευγάς».

Κύριε Παπαδημούλη, υπάρχουν πληροφορίες ότι σε πολλά καταστήματα τραπεζών, ασκούνται –τρομοκρατικές- πιέσεις στο υπαλληλικό προσωπικό να ψηφίσουν Σαμαρά, διότι σε διαφορετική περίπτωση …θα χάσουν τις δουλειές τους. Σε δήμους, όπως του Χολαργού-Παπάγου και της Αγίας Παρασκευής, οι τοπικοί άρχοντες αναλαμβάνουν δημόσια εκστρατεία υπέρ του κ. Σαμαρά. Τι λέτε για όλα αυτά;

Παπαδημούλης: Είναι γεγονός ότι εγχώριοι και ξένοι παράγοντες, όπως ξένα κερδοσκοπικά funds, εργοδοτικά συμφέροντα, μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες ώστε να  επικρατήσει ολοκληρωτικά το μνημόνιο και να συνεχίσει να κυβερνά το πολιτικό προσωπικό του, δηλαδή αυτοί που χρεοκόπησαν ηθικά, πολιτικά και οικονομικά τη χώρα.

Ποια η γνώμη σας για τον πολιτικό Σαμαρά; Είναι μια παραλλαγή του Γιώργου Παπανδρέου; Πρέπει να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη για τα τις υπογραφές του στην Μέρκελ και την υπερψήφιση του Μνημονίου2;

Παπαδημούλης:  Ο κ. Σαμαράς με την ρητορική παλαιού τύπου και τα επιχειρήματα της δεκαετίας του ‘50 συκοφαντεί την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποκρύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής του μνημονίου που ο ίδιος προσυπέγραψε και να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ που έχει χάσει τη συνοχή της, με τα διαρκή «μπαλώματα» που επιχειρεί για ψηφοθηρικούς λόγους.
Η επένδυση στην πόλωση δεξιάς-αριστεράς και στην συνειδητή τρομοκράτηση της ελληνικής κοινωνίας προσβάλλει τη νοημοσύνη των ελλήνων πολιτών, που  στις πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος, αναζητούν λύσεις και όχι εχθρούς.
Οι διχαστικές τακτικές του «χθες» θα καταδικαστούν.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που διαρκώς επιδεινώνεται είναι αυτό των λαθρομεταναστών. Τι θα κάνετε με τους λαθρομετανάστες; Αποτελούν πλέον καρκίνωμα για την χώρα.

Παπαδημούλης:  Το μεταναστευτικό ζήτημα και η αντιμετώπισή του από την ελληνική πολιτεία  αποτελεί μια ακόμα πτυχή  του κακού τρόπου διακυβέρνησης του τόπου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.  Σε καιρό οικονομικής κρίσης, αύξησης της εγκληματικότητας, έκρηξης της ανεργίας, της φτωχοποίησης και της περιθωριοποίησης μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού το μεταναστευτικό ζήτημα απέκτησε διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος και διογκώθηκε εξαιτίας της αναβλητικότητας  και των παρελκυστικών πολιτικών των δυο κομμάτων. Η απουσία ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής, η μη ανάδειξη της ευρωπαϊκή διάστασης του ελληνικού ζητήματος που αφορά τις ροές των μεταναστών, η άκριτη υπογραφή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» το 2003 από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «αποθήκη» ανθρώπινης δυστυχίας και «φυλακή» μαζί.
Σήμερα το 85% των εισερχόμενων στην ΕΕ έχουν ως «πύλη εισόδου» τη χώρα μας με στόχο -κατά κανόνα- να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  
·        Απαιτείται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Είναι απαράδεκτο σημαντικότατο ποσοστό των συνοριοφυλάκων να υπηρετεί στην Αττική.
·        Πρόγραμμα ώστε κάποιοι άνθρωποι να επαναπροωθηθούν και γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους
·        Ριζική αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ώστε κάποιοι άνθρωποι που στοιβάζονται εδώ ενώ θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ να τους επιτραπεί να πάνε. 
·        Ανατροπή της συμφωνίας επανεισδοχής, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που είναι έτοιμη να εγκριθεί, είναι εντελώς ακατάλληλη, καθώς προβλέπει ότι για τα πρώτα 4 χρόνια, από την έναρξη ισχύος της, η Τουρκία θα δέχεται πίσω μόνο Τούρκους υπηκόους.
·        Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, με δεδομένο ότι το ποσοστό χορήγησης ασύλου σε σχέση με τον αριθμό αιτήσεων δεν ξεπερνά το 0,25%.
·        Άμεση πάταξη των φαινομένων εγκληματικότητας που ανθούν σε περιοχές των αστικών κέντρων και όχι μόνο εξαιτίας κυκλωμάτων εγκληματικότητας στα οποία μετέχουν Έλληνες και ξένοι.

Εάν τα Σκόπια αποδεχτούν σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, θα αποτελεί επιτυχία για την χώρα μας ή θα ανοίξει την όρεξη των Σκοπιανών οι οποίοι έχουν την διαρκή υποστήριξη της Τουρκίας;   

Αποτελεί εδώ και καιρό εκπεφρασμένη θέση μας η ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Η διαρκής εκκρεμότητα που ταλανίζει τις σχέσεις των δυο κρατών είναι αποτέλεσμα της αναποφασιστικότητας, της αναβλητικότητας και των παρελκυστικών τακτικών που εφάρμοσαν τόσο οι κυβερνόντες της ΠΓΔΜ όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, τασσόμαστε υπέρ της λύσης  σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας καθώς και η απόκρουση εθνικιστικών εντάσεων  εκατέρωθεν  αποτελούν προϋποθέσεις καλής γειτονίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου