Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Πρόταση του δημάρχου Παπάγου για τα Τοπικά Συμβούλια

πηγή: myota,gr
xidis
Το μεγάλο ζήτημα του ελλειμματικού νομοθετικού πλαισίου των τοπικών συμβουλίων θα εξετάσει η ΠΕΔΑ σε ημερίδα που θα διοργανώσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο μετά από πρόταση του Δημάρχου Παπάγου Χολαργού κ. Βασίλη Ξύδη.
Ο κ. Ξύδης εισηγήθηκε την παραπάνω διαδικασία καταγράφοντας μια σειρά δυσλειτουργιών και μια απαξιωτική εξέλιξη στον νεοσύστατο θεσμό. “Στις επόμενες εκλογές είχε πει στο Δημοτικό του Συμβούλιο, θα ψάχνουμε για υποψήφιους και δεν θα βρίσκουμε” Και αυτό αποτελεί σαφώς μια πραγματικότητα.
Στα τοπικά συμβούλια ήδη έχουν αποθαρρυνθεί πλήρως όλοι οι σύμβουλοι αφού ουσιαστικά καλούνται αποκλειστικά και μόνο να εξετάσουν τις άδειες καταστημάτων ως απλοί γραφειοκράτες. Πέραν αυτού καμία άλλη αποφασιστική αρμοδιότητα δεν τους δίνει ο νόμος.
Ενας αποκεντρωτικός και συμμετοχικός θεσμός που ακούγεται ωραίος, αλλά στην ουσία του είναι πλήρως αδρανής. Δεν θωρακίστηκε νομικά, δεν διαχωρίστηκε από τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και βέβαια δεν ενισχύθηκε οικονομικά. Με την εμπειρία του ενός χρόνου και κάτι ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού θέλοντας να δώσει αξία στον θεσμό αυτόν της αποκέντρωσης πρότεινε στην ΠΕΔΑ να διοργανωθεί ημερίδα ή συνέδριο με την συμμετοχή όλων των τοπικών συμβούλων και των δημάρχων όπου εκεί θα δοθεί η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις, να εντοπιστούν σημαντικά ζητήματα, να αξιολογηθούν οι προτεραιότητες και να δοθεί μια νέα ώθηση στον θεσμό.
Ο Δήμαρχος προσφέρθηκε να συνδιοργανώσει με την ΠΕΔΑ το συνέδριο όπως ανακοίνωσε στο Δ.Σ. ο πρόεδρος κ. Νίκος Σαράντης. Η πρόταση του κ. Ξύδη ψηφίστηκε ομόφωνα και χωρίς κανέναν αντίλογο από όλο το Δ.Σ. και από όλες τις παρατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου