Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

[ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1984-1991] Ξεκινάει το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής 1984-85



γράφει ο Νίκος Νικολαϊδης

Το καλοκαίρι του 1984 οι 16 ΠΑΕ της τότε Α΄ Εθνικής (σήμερα "Super League") ετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη συμμετοχή τους στο 6ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ανδρών.

Το ιστορικό πλαίσιο


Ήταν μια εποχή δίχως κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο, συνδρομητικά κανάλια, χωρίς ιδιωτική T.V.


Την αθλητική ειδησεογραφία κάλυπταν μόλις τρεις αθλητικές εφημερίδες, η "
Αθλητική Ηχώ" των Σέμπου-Γεωργαλά ("Η αρχαιοτέρα αθλητική εφημερίς των Βαλκανίων", όπως αυτοδιαφημιζόταν), το "ΦΩΣ των Σπορ" του Θεόδωρου Νικολαΐδη και ο "Φίλαθλος για όλα τα Σπορ" του συγκροτήματος Κουρή, με εκδότη το Νίκο Καραγιαννίδη.

Οι φίλαθλοι ενημερώνονταν για την ποδοσφαιρική κίνηση το βράδυ της Κυριακής από την εκπομπή "
Αθλητική Κυριακή" που παρουσίαζε ο Νίκος Κατσαρός και άλλοι δημοσιογράφοι.

Οι εξέδρες των γηπέδων σε όλες τις κατηγορίες, από την πρώτη Εθνική έως και το Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα γέμιζαν ασφυκτικά από κόσμο, που διψούσε για θέαμα και αποθέωνε τα είδωλά του στους αγωνιστικούς χώρους.


Ήταν τα χρόνια της κατ΄επίφασην ευφορίας, χωρίς "κρίση", ΔΝΤ και φυσικά χωρίς ευρώ. Οι αυτοκτονίες ελάχιστες, οι επιχειρήσεις ανθούσαν, η επαρχία απολάμβανε αφειδώς τα πακέτα Ντελόρ, τα βιντεάδικα ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια. Ο κόσμος πίστευε σε "
ακόμη καλύτερες μέρες" και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυριαρχούσε στην πολιτική κονίστρα.

Το ποδόσφαιρο λειτουργούσε σαν μέσο διασκέδασης, όπως επίσης και η έξοδος τα βράδυα του Σαββάτου στα "σκυλάδικα" των Εθνικών Οδών, όπου αναστέναζαν οι πίστες και τα τραπέζια, με τον λουλουδοπόλεμο να δίνει και να παίρνει!


Οι αντίπαλοι


Σπουδαίοι έλληνες και ξένοι προπονητές είχαν προσληφθεί από τις διοικήσεις (ή είχαν ανανεώσει την παραμονή τους) για να αναλάβουν τις τύχες των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας. Ας τους θυμηθούμε:
Γιάτσεκ Γκμοχ (στον πρωταθλητή και Κυπελλούχο Παναθηναϊκό, συνέχιζε για δεύτερη χρονιά), Γκέοργκ Κέσλερ (στον Ολυμπιακό), Φίντελ Ράους (στον Ηρακλή), Αντώνης Γεωργιάδης (στον Άρη), Βάλτερ Σκότσικ (στον ΠΑΟΚ), Αντρέι Στρέιλάου (στη Λάρισα), Βεν. Χάλαμα (στην ΑΕΚ), Λάκης Πετρόπουλος (στον ΟΦΗ), Κάζιμιρ Γκόρσκι (στον Εθνικό), Κώστας Πολυχρονίου (στον Απόλλωνα Αθηνών), Κώστας Χατζημιχαήλ (στη Δόξα Δράμας), Βασίλης Δανιήλ (στην Καλαμαριά), Γιάννης Μαντζουράκης (στο Αιγάλεω), Νίκος Αλέφαντος (στον Πανιώνιο), Ανδρέας Μιχαλόπουλος (στην Παναχαϊκή) και ο Νίκος Μήτρακας (στον Πιερικό). Οι δυο τελευταίες ομάδες ήταν "νεοφώτιστες", σαν πρωταθλητές Β΄ Εθνικής, της περιόδου 1983-84.

Ο αείμνηστος Νορβηγός άσσος
Ρ. Άλμπερτσεν
Οι ξένοι ποδοσφαιριστές ήταν μόνο δυο σε κάθε ομάδα. Ξεχωρίζουμε τα ονόματα των Βέλιμιρ Ζάετς, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Ρόγκερ Άλμπερτσεν, Μπλάνκο Γκεοργκίεφ, Κάζιμιρ Κμίετσικ, Άνταμτσικ, Ούλφ Έρικσον, Ράντε Πάπριτσα, Γιούρισιτς, Χόκαν Σάντμπεργκ, Ράικο Γιάνγιανιν, Μασένκο Ιλούνγκα, Μαϊστόροβιτς, Στάμπαχερ, Κάραλιτς, Βουγιαντίνοβιτς, Σιμεούνοβιτς, Αλεξάντρ Στογιάνοβιτς, Νόνι Λίμα, Τέοντορ Μπαρζώφ, Ζόραν Μπάμποβιτς, ενώ κάποιοι άλλοι πέρασαν σχεδόν απαρατήτηροι, όπως π.χ. ο Βέλτζ στον Ολυμπιακό, που γρήγορα αντικαταστάθηκε από το Μίλος Σέστιτς.

Η "πρεμιέρα", με τους αγώνες της πρώτης αγωνιστικής, είχε οριστεί για την
Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου του 1984, όταν και θα αναμετρούνταν η Δόξα με τον Πανιώνιο, η Λάρισα με την Καλαμαριά, το Αιγάλεω με την ΑΕΚ, ο Ηρακλής με τον ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟ με τον ΟΦΗ, ο Απόλλωνας με τον ΠΑΟΚ, ο Άρης με τον Πιερικό και ο Εθνικός με την Παναχαϊκή.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου