Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ, ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ!.

isaak-solomou1
Ελεύθερος αφέθηκε από τις αρχές του Κιργιστάν, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, ο εκ των καταζητούμενων για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο, Ερχάν Αρικλί.
Ο Αρικλί, πρώην «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στο Κιργιστάν, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μανάς καθώς το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των ατόμων που καταζητούνται μέσω Interpol για τα γεγονότα του 1996 στη Δερύνεια με τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει κι άλλη μία λίστα στην οποία περιλαμβάνονται άλλα πέντε πρόσωπα τα οποία καταζητούνται σε σχέση με τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού. Ο Αρικλί ήταν τότε πρόεδρος της εθνικιστικής παρακρατικής οργάνωσης Türk-Bir.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι καταζητείται με την κατηγορία της δολοφονίας καθώς η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε δώσει το όνομά του μαζί με εκείνο του τότε επικεφαλής του κατοχικού στρατού και άλλων αρμοδίων στα κατεχόμενα για τις δύο δολοφονίες.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Αρικλί συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μανάς και λόγω του ότι είχε στην κατοχή του «διπλωματικό» διαβατήριο του ψευδοκράτους οδηγήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρικλί βρισκόταν υπό κράτηση για δύο ημέρες, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας. Οι τουρκικές εφημερίδες στις ιστοσελίδες τους αναφέρουν ότι «τέθηκε σε επιφυλακή» το τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών, ενώ σημειώνουν ότι ο Αρικλί βρίσκεται στην Κιργιζία εδώ και 14 χρόνια και ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε κάποιο ζήτημα, παρότι ο ίδιος έχει ταξιδέψει πολλές φορές.
Αναφέρουν επίσης ότι πηγές της τουρκικής πρεσβείας στην Κιργιζία τονίζουν «πως δεν έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία έκδοσης και ως εκ τούτου ο Αρικλί μπορεί να δικαστεί στο Μπισκέκ και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερος». Δε διευκρινίζεται όμως ποιες ακριβώς χώρες εννοούνται.
Ο οικονομικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στο Κιργιστάν, Μπεχζάτ Ερτέν, δήλωσε στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή ότι το Δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε ο Αρικλί, βρήκε πως οι κατηγορίες δεν στέκουν και αφέθη ελεύθερος.
Η αντίδραση της Κύπρου
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Αρικλί το βράδυ της Τετάρτης από την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και πρόσθεσε ότι περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δοθούν σήμερα.
Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο κ. Κληρίδης είπε πως όταν γίνει σύλληψη στη βάση διεθνών ενταλμάτων, οι Αρχές της χώραςζητούν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση και ανάλογα εκδίδουν απόφαση κατά πόσο θα εκδώσουν τον συλληφθέντα.
Αυτή, είπε, είναι η πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ακόμη ότι πιθανόν μέχρι σήμερα το Κιργιστάν να μην έχει υπογράψει τη Σύμβαση για έκδοση συλληφθέντων.
makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου