Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

"ΠΑΓΩΝΕΙ" ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ "ΜΕΣΣΙΑΣ"


usa-simaia

Η έκθεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας φαίνεται να καθυστερεί για μετά τις 6 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία πριν τις αμερικανικές εκλογές, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες.
Η έκθεση από την τρόικα αναμένονταν τον Οκτώβριο, πιθανώς πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου, σχολιάζει το πρακτορείο.
Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη των αποφάσεων όσον αφορά την απελευθέρωση της επόμενης δόσης στην Αθήνα, σημειώνει το Reuters.
Οι διαφορές στο εσωτερικό της τρόικα για το ακριβές μέγεθος των προβλημάτων της Ελλάδας με το χρέος της σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση για αναβολή λίγων εβδομάδων, φαίνεται να οδηγούν σε καθυστέρηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, προσθέτει το Reuters, η Ελλάδα θα διατηρείται στη ζωή με εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ενώ οι τράπεζες της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα έκτακτα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.
"Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτα σε μακροοικονομική κλίμακα που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου", δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Reuters.
Αρκετές πηγές από τη Γερμανία αναφέρουν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ξεκαθάρισαν σε αναρίθμητες συζητήσεις με τους ομολόγους τους στη Γερμανία και την Ευρώπη ότι θα προτιμούσαν να μην προκύψουν εκπλήξεις μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.
"Είναι πιθανό η έκθεση της τρόικα θα αναβληθεί για μετά την ημερομηνία των εκλογών", αναφέρει Γερμανός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμία. Ερωτηθείς εάν αυτό είναι αίτημα της Ουάσινγκτον απάντησε: "Δεν θέλουν εκπλήξεις".
Το πρακτορείο σημειώνει ότι ακόμα και αν η αποστολή ολοκληρώσει τις εργασίας της τον Οκτώβριο, θα χρειαστεί ένα διάστημα χρόνου για να καταλήξει στα πορίσματα της, με κεντρικό ζήτημα αν είναι εφικτή η διαμόρφωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
Η ανάλυση θα δείξει αν η Αθήνα μπορεί να πετύχει το στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, αναφέρει το πρακτορείο, ενώ σημειώνει ότι αν η Ελλάδα χάσει κατά πολύ αυτό το επίπεδο –όπως προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι– οι χρηματοοικονομικές αγορές θα αντιδράσουν πολύ αρνητικά λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να χρειαστεί και νέος γύρος αναδιάρθρωσης του χρέους.
Μια αρνητική έκθεση από την τρόικα θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πιέσεις να αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα με δυνητικά καταστροφικές αλυσιδωτές συνέπειες για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το πρακτορείο.
Προσθέτει εξάλλου ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τα ίδια συμφέροντα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση των αγορών, καθώς και οι δικές τους οικονομίες έχουν πληγεί σοβαρά από την ελληνική κρίση.
Ωστόσο μια πηγή αναφέρει στο πρακτορείο ότι τα κίνητρα τους εκτείνονται πέρα από τη μακροοικονομική σταθερότητα. Έχουν επίσης πολιτικούς λόγους για να αποφύγουν να ταράξουν τα νερά πριν τις αμερικανικές εκλογές.
"Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους ηγέτες, δεν θέλουν τον Romney, και είναι ενδεχομένως πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τις πιθανότητες του Ομπάμα", αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης.
Διαψεύδουν Κομισιόν, τρόικα
Διαψεύδεται από επίσημα χείλη το δημοσίευμα του Reuters το οποίο ανέφερε πως η έκθεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας φαίνεται να καθυστερεί για μετά τις 6 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Εξερχόμενος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας ο Μ. Μορς (εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα) δήλωσε πως "δεν ισχύει".
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν Simon O΄ Connor ο οποίος με δήλωσή του στο twitter χαρακτήρισε τις πληροφορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα "απόλυτες ανοησίες".
Λίγο νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με αφορμή το δημοσίευμα διέκοψε τη σύσκεψη που ήταν σε εξέλιξη, μετέφερε σε δημοσιογράφους πως οι επικεφαλής της τρόικας δήλωσαν ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα το κείμενο του Reuters».
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου