Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΑ…ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ «ΔΟΜΗ»!

kostal
«ΕΠΙΛΕΞΕ» Ή «ΕΠΕΛΕΞΕ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ;


Να μάθουν να μιλάνε σωστά ελληνικά οι υπεύθυνοι των φροντιστηρίων «ΔΟΜΗ» βάλθηκε ο βουλευτής Βύρων Πολύδωρας. Αφορμή, το διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ των φροντιστηρίων, το οποίο παρουσιάζει ο γνωστός Αλέξης Κωστάλας και επαναλαμβάνει πολλές φορές την λέξη «επέλεξέ το».
Ο Βύρων Πολύδωρας τους κατακεραυνώνει, υπάρχει όμως απάντηση και από τα φροντιστήρια τα οποία επιστρατεύουν και τον...Καβάφη. Έχει πολύ ενδιαφέρον η κόντρα. ΔΕΙΤΕ ΤΗ.
POLIDORASSS
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στην τηλεόραση τη διαφήμιση – που σημειωτέον αφορά σε γνωστό εκπαιδευτικό όμιλο – με τον κ. Αλέξη Κωστάλα στο ρόλο του εκφωνητή - παρουσιαστή να χρησιμοποιεί προστακτική με αύξηση, λέγοντας εμφατικά «Επέλεξέ το» αντί για το σωστό γραμματικά «Επίλεξέ το». Μάλιστα, η απάντηση του εκπαιδευτικού ομίλου σχετικά με την «ανορθογραφία», δηλαδή το γραμματικό λάθος της προστακτικής με αύξηση, λέει πως στον προφορικό λόγο το «επέλεξε» είναι πιο εύηχο, πως η διαφήμιση απευθύνεται στους νέους προσπαθώντας να τους προσεγγίσει λεκτικά, δεδομένου ότι στο ίντερνετ και στις τηλεοράσεις χρησιμοποιείται συχνά, και ότι την προστακτική με αύξηση τη χρησιμοποιεί και ο Καβάφης στο ποίημά του «Επέστρεφε». Άλλο όμως τα κριτήρια για το «εύηχο» και το νεολαιΐστικο και άλλο το πολυσήμαντο «ποιητική αδεία». Ξεχνούν αυτό που έλεγε ο Κοραής: «Η ασυνταξία της γλώσσης συνοδεύει πάντοτε την ασυνταξίαν των εννοιών, διότι όστις συνηθίζει να καταφρονή τους κανόνας της Γραμματικής, γρήγορα θέλει καταφρονήσειν και τους κανόνας της Λογικής». Συμπέρασμα: Μην παίζετε κύριοι των διαφημίσεων με τη γλώσσα! –
Βύρων Γ. Πολύδωρας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ "ΔΟΜΗ"
Σχετικά με τη διαφήμισή μας στην τηλεόραση με εκφωνητή τον κο Κωστάλα, αναφέρουμε τα παρακάτω:
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Δομή γνωρίζει ότι ο σωστός γραμματικός όρος είναι το «επίλεξε» και όχι το «επέλεξε».
Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «επέλεξε» για τους παρακάτω λόγους:
1. Όντας προφορικός και όχι γραπτός λόγος η λέξη «επέλεξε» είναι πιο εύηχη.
2. Απευθυνόμαστε σε νέους και προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε λεκτικά.
3. Η λέξη «επέλεξε» χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο internet καθώς και σε άλλες διαφημίσεις στην τηλεόραση.
4. Μεγάλοι λογοτέχνες και ποιητές χρησιμοποιούν τη λεκτική και όχι γραμματικώς ορθή αποτύπωση λέξεων σύμφωνα με τη φωνητική εύηχη εκφορά.
5. Λόγω της διαχρονικής αλλαγής της γλώσσας, πολλές φορές ό,τι ήταν παλαιότερα μη γραμματικό και αδόκιμο, καθίσταται σιγά - σιγά γραμματικό και ενίοτε και δόκιμο.
Έτσι, όλοι σχεδόν λέμε τα «επέστρεψε» και «επέλεξε» για προστακτικές και τα θεωρούμε γραμματικώς ορθά, αν και ιστορικά οι δόκιμες μορφές θα έπρεπε να είναι «επίστρεψε» και «επίλεξε».
Πόσες φορές δε λέμε «υπέγραψε» αντί «υπόγραψε», «παρήγγειλε» αντί «παράγγειλε», «αντέγραψε» αντί «αντίγραψε», στην χρήση προστακτικής του αορίστου συνθέτων ρημάτων;
6. Ας ληφθεί υπόψη και το γεγονός της αναγκαιότητας της εύηχης εκφοράς ενός διαφημιστικού κειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου