Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σημαντική Μείωση όλων
των Δημοτικών Τελών


          Αγαπητοί συμπολίτες,

            Στη δύσκολη οικονομική (και όχι μόνο) συγκυρία που βρίσκεται η Χώρα μας και η κοινωνία μας, η δημοτική αρχή Παπάγου-Χολαργού δίνει μία άλλη διάσταση στη δημοτική κοινωνική πολιτική της.

            Μετά την καθιέρωση και εφαρμογή από τον περασμένο Μάρτιο του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής με την ονομασία «Κοντά στο δημότη»,
μετά τις αλλεπάλληλες ενέργειές μας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας,
μετά την έκδοση και καθιέρωση της Κάρτας του Δημότη,
            μετά την ίδρυση και λειτουργία του κοινωνικού Παντοπωλείου και
            μετά από πολλά και ποικίλα μέτρα και προγράμματα που εφαρμόζουμε,

ερχόμαστε σήμερα και υλοποιούμε την απόφασή μας για δραστική και ουσιαστική μείωση όλων των δημοτικών τελών και ιδιαίτερα των ανταποδοτικών (καθαριότητας και φωτισμού) τα οποία αφορούν όλους και τα οποία μειώνουμε κατά 15%. Μειώνουμε όλα τα δημοτικά τέλη, παρά την αύξηση του κόστους λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και τη δραματική μείωση των εσόδων όλων των δήμων από τις κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 60%.

            Απαντάμε μ’ αυτόν τον τρόπο στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Χώρα μας και η κοινωνία μας και στηρίζουμε έμπρακτα τα νοικοκυριά και τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας.

            Πέρα από αυτό, συνεχίζουμε να αμβλύνουμε με πρόσθετες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και βοηθάμε, για πρώτη (αλλά όχι τελευταία) φορά τους μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας. Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας, πέρα από τα μειωμένα ανταποδοτικά τέλη που θα πληρώνουν, θα έχουν έκπτωση 50% σ’ αυτά.

            Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η σημαντική μείωση των πάσης φύσεως δημοτικών τελών και ιδιαίτερα των ανταποδοτικών (καθαριότητας και φωτισμού τα οποία μειώνονται κατά 15%) γίνεται σε συνέχεια της μη αύξησής τους την τελευταία 5ετία στον τ. Δήμο Παπάγου και την τελευταία 3ετία  στον τ. Δήμο Χολαργού.

            Πρώτος στόχος μας είναι η ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του Δήμου μας και η στήριξη όλων των οικογενειών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενεστέρων συμπολιτών μας οι οποίοι δικαιούνται να έχουν την έμπρακτη συμπαράσταση του Δήμου μας και της Δημοτικής Αρχής.

            Δεύτερος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και μεις για να καταστεί η τοπική αγορά μας βασικός αιμοδότης της κοινωνίας μας, η οποία πρέπει/επιβάλλεται να τη στηρίξει. Και όταν λέμε «τοπική αγορά» δεν αναφερόμεθα μόνο στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων της πόλης μας αλλά και στα καταστήματα της γειτονιάς, γιατί και αυτά προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες στην κοινωνία μας. Κάνουμε, λοιπόν, έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας: αγοράστε ελληνικά προϊόντα και κάντε τα ψώνια σας στα καταστήματα της πόλης μας. Είναι τα καλύτερα μαγαζιά, είναι τα φθηνότερα, είναι τα εξυπηρετικότερα. Αξίζει να τα προτιμάτε, να τα στηρίζετε και να τους δείχνετε την αγάπη σας, με τη βεβαιότητα ότι θα σας την ανταποδώσουν.

            Κλείνοντας θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι η μείωση των πάσης φύσεως δημοτικών τελών που αποφασίσαμε και θα εφαρμόσουμε το 2013 θα έχει ως συνέπεια τη σοβαροτάτη μείωση των εσόδων του δήμου μας η οποία θα υπερβεί το ποσό του 1.000.000,00€ και πιθανόν να προσεγγίσει το ποσό των 1.200.000,00€. Πιστεύουμε ότι αυτή τη μείωση των εσόδων θα την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, με τη συνετή οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε και με τον ορθολογισμό των εσόδων και εξόδων του δήμου μας, ώστε να διασφαλίσουμε τα έσοδά μας και να μηδενίσουμε όλα τα περιττά έξοδα.

            Πάντα στη διάθεση και στην υπηρεσία των συμπολιτών μας.

Ο Δήμαρχος

Βασίλειος Μ. Ξύδης
Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού
Υποναύαρχος Π.Ν. εα


Μερικές από τις μειώσεις των τελών του 2013

  1.  Ανταποδοτικά Τέλη (καθαριότητας και φωτισμού)
      Μειώνονται τόσο για τις οικίες όσο και για τα καταστήματα κατά 15%.

  1. Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (δημοτικός φόρος)
     Μείωση του συντελεστή 8,5 %.

  1. Τέλη παράτασης ταφής στο κοιμητήριο Χολαργού
      Μειώνονται κατά 17% για το πρώτο έτος, κατά 37,5% για το δεύτερο και κατά 34,5% για το τρίτο έτος, ώστε να εξισωθούν με τα τέλη που ισχύουν για το κοιμητήριο Παπάγου.

  1. Τέλη κατάληψης κοινοχρήστου χώρου από τα περίπτερα
     Μειώνονται σε ποσοστά από 19% έως 23%.

  1. Ανταποδοτικά Τέλη τριτέκνων, πολυτέκνων και ΑμΕΑ.
     Αυξάνονται κατά 10% τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ισχύουν μέχρι σήμερα για:
           α. τις τρίτεκνες οικογένειες,
           β. τις πολύτεκνες οικογένειες,
           γ. τις οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία και
           δ. τα άτομα με αναπηρία.
      Όλες αυτές οι οικογένειες και τα άτομα πληρώνουν το 50% των μειωμένων κατά 15% τελών.

  1. Ανταποδοτικά Τέλη μακροχρόνια ανέργων
     Καθιερώνονται για πρώτη φορά η μείωση των ανταποδοτικών τελών από τους μακροχρόνια άνεργους (12 μήνες ανεργία) κατά 50% εφ’ όσον το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 6.000,00€ προσαυξανόμενο κατά 500,00€ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς τους.

  1. Τέλη παραχώρησης δημοτικών αιθουσών, αμφιθεάτρου και κηποθεάτρου
     Μειώνονται σημαντικά όλα τα τέλη παραχώρησης.

1 σχόλιο:

  1. Τα δημοτικά τέλη (Δ.Τ.) έπρεπε να έχουν μειωθεί προ πολλού και κατά πολύ για τους εξής λόγους:
    1. Επειδή α) τα Δ.Τ. είναι ανταποδοτικά, δηλ. ο Δήμος πρέπει να εισπράττει όσα ξοδεύει, β) οι μισθοί των υπαλλήλων καθαριότητος και φωτισμού έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό, ~35%, και γ) η δαπάνη μισθοδοσίας είναι το ~75% της συνολικής δαπάνης της υπηρεσίας καθαριότητος-φωτισμού,
    για τους λόγους αυτούς η συνολική δαπάνη (λόγω μισθοδοσίας) έχει μειωθεί στο ~75%.
    Αρα τα Δ.Τ. έπερεπε να μειωθούν κατά ~25%, δηλ. στα ~1,90€/τ.μ.
    (δεν λογαριάζω καν την μείωση, λογικά, και αυτού τούτου του αριθμού των εργαζομένων λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων & μη διορισμών, καθώς και την αύξηση του ωραρίου κατά μισή ώρα ημερησίως)
    2. Ο Δήμος Παπάγου έχει το προνόμοιο -και οι ΚΑΤΟΙΚΟΙ τη δόξα - να εισπράττει/να πληρώνουν τα ακριβότερα Δ.Τ. πανελληνίως, εδώ και πολλά πολλά χρόνια (εννοώ για τις κατοικίες). Από αυτή την αδικαιολόγητη Πρωτιά πρέπει κάποτε να απαλλαγούμε, πράγμα το οποίο δεν θα συμβεί ούτε στο αμέσως προσεχές μέλλον, με βάση τη μικρή μείωση του 15%.
    3. Υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει απόφαση μείωσης των Δ.Τ. - εδώ μας πήραν την πρωτιά χρονικώς - πολλοί δε εξ αυτών έχουν (και θα έχουν) Δ.Τ. της τάξεως του 50%, δηλ. της τάξεως των 1,30€, σε σύγκριση με τον κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ = 2,35€/τ.μ.
    Τα στοιχεία που παρέθεσα προκύπτουν από δημόσια έγγραφα και Νόμους. Επειδή, όμως, οι γνώσεις μου σε θέματα Τ.Α. περιορίζονται μόνον σ’ αυτά, περιμένω την απάντηση/αντιρρήσεις από τους επαΐοντες, αν υπάρχουν. Για τις λοιπές δαπάνες, ήτοι καύσιμα, εισφορά στον ΕΣΔΚΝΑ κλπ, θα παραθέσω τα στοιχεία που προκύπτουν επίσης από δημόσια έγγραφα & Νόμους, όταν χρειασθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή