Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: «Καταργούν το ΙΚΑ Χολαργού»


ΣΥΡΙΖΑ  |  Χολαργού - Παπάγου
                   Ενωτικό
                   Κοινωνικό
                   Μέτωπο
                                   

Την Παρασκευή 21/12/2012 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. Χολαργού – Παπάγου αποτελούμενο από τη βουλευτή Καφαντάρη Χαρά και τους Ζήκα Περικλή, Κούτση Δήμητρα, Μυλωνά Μιλτιάδη και Πλειώνη Δημήτρη, επισκέφτηκε το ΙΚΑ Χολαργού.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση/μεταφορά του ΙΚΑ Χολαργού στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής.
Από την ενημέρωση προέκυψαν καταρχήν τα εξής στοιχεία που αφορούν το ΙΚΑ Χολαργού :
1. Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Χολαργού καλύπτει τις περιοχές Χολαργού, Παπάγου, Ν. Ψυχικού και Ελληνορώσων.
2. Διαθέτει 7 τμήματα υπηρεσιών (τμήμα Συντάξεων, τμήμα Εσόδων, τμήμα Οικοδομών, τμήμα Μητρώου, τμήμα Παροχών, τμήμα Οικονομικού και τμήμα Διοικητικού).
3. Αρχικά οι υπηρεσίες του ήταν στελεχωμένες συνολικά με 35 υπαλλήλους. Τώρα έχουν μειωθεί στους 27.
4. Το Τμήμα Συντάξεων εξυπηρετεί 12.000 συνταξιούχους (με τάση αυξητική) των οποίων η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη για κάθε είδους αίτηση, μεταβολή ή διόρθωση στοιχείων για καταβολή ΕΚΑΣ ή συντάξεων.
5. Το Τμήμα Εσόδων εξυπηρετεί 6.500 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι τα δημόσια νοσοκομεία («Σωτηρία», «Γ. Γεννηματάς», «401 Γ.Σ.Ν.Α.», «251 Γ.Ν. Αεροπορίας»), το Πεντάγωνο, το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΦ.
6. Τον Ιανουάριο του 2012 το ΙΚΑ Χολαργού με βάση τα έσοδα του κατείχε την 6η θέση μεταξύ των περίπου 40 υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στην Αττική.
7. Το Τμήμα Μητρώου εξυπηρετεί περίπου 2.500 ασφαλισμένους / μήνα.
8. Το Τμήμα Παροχών εξυπηρετεί περίπου 1.800 ασφαλισμένους / μήνα.
9. Δεν υπάρχουν ουρές και ο χρόνος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με τα επιμέρους τμήματα είναι καλός.
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα :
·         Το υποκατάστημα ΙΚΑ Χολαργού διεκπεραιώνει ένα πολύ μεγάλο έργο εξυπηρετώντας χιλιάδες συμπολίτες μας.
·         Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είτε αφορούν τους συνταξιούχους, είτε τους ασφαλισμένους, είτε τους εργοδότες, είτε τους εργαζόμενους στις ανωτέρω επιχειρήσεις, απαιτούν τη φυσική παρουσία τους στο τοπικό υποκατάστημα.
·         Το επίπεδο εξυπηρέτησης στο υποκατάστημα, έχοντας υπόψη και την υποστελέχωσή του, κρίνεται γενικά αρκετά ικανοποιητικό.
Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στη διατήρηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Χολαργό.
Πληροφορηθήκαμε επίσης πως σχεδιάζεται και η μεταφορά των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χολαργού στην Αγ. Παρασκευή.
Η σχεδιαζόμενη μεταφορά του ΙΚΑ Χολαργού στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χολαργού στην Αγ. Παρασκευή μπορεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τρόικα και της τρικομματικής κυβέρνησης για συρρίκνωση υπηρεσιών και περικοπές κοινωνικών δαπανών, στην πράξη όμως και σε τελική ανάλυση θα υποβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα αυξήσει το κόστος για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και θα τους ταλαιπωρεί αφάνταστα, θα λειτουργεί αντι-οικονομικά και αντιπαραγωγικά.
Διότι :
1. Δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση του νέου (υπό ίδρυση) ΙΚΑ στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής με το ΜΕΤΡΟ. Απαιτείται μετεπιβίβαση σε λεωφορείο στο σταθμό Μετρό του Νομισματοκοπείου. Για τους κατοίκους Χολαργού και Παπάγου απαιτείται μετεπιβίβαση επί της Λεωφόρου Μεσογείων για τη λεωφορειακή γραμμή Α5 (μοναδική γραμμή). Συνεπώς πρόσθετη ταλαιπωρία για τους πολίτες, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ασθενείς και ηλικιωμένοι.
2. Αυξάνεται η απόσταση που θα είμαστε υποχρεωμένοι να διανύσουμε. Έτσι, για όσους αναγκαστούν να κάνουν χρήση των Ι.Χ. ή των ΤΑΞΙ, αυξάνεται το κόστος μετάβασης και επιστροφής. Αυξάνεται συνεπώς η κατανάλωση καυσίμων, αυξάνεται η εκπομπή ρύπων και επιβαρύνεται κυκλοφοριακά η Λεωφόρος Μεσογείων.
3. Το κτίριο δεν διαθέτει χώρους στάθμευσης. Όσοι χρησιμοποιήσουν το Ι.Χ. αυτοκίνητο τους θα υποστούν ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου για αναζήτηση χώρου στάθμευσης και θα επιβαρύνουν τη γύρω περιοχή.
4. Πολλαπλασιάζεται ο απαιτούμενος χρόνος μετάβασης και επιστροφής. Άρα προκαλείται τεράστια απώλεια παραγωγικού χρόνου.
5. Το κτίριο στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής είναι μικρότερο από το κτίριο του ΙΚΑ Χολαργού, ενώ θα καλύπτει πολύ μεγαλύτερη περιοχή και θα εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Θα προκληθούν λοιπόν ουρές και υποβάθμιση των υπηρεσιών.
6. Η δυσχέρεια στη μετάβαση θα οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους που είναι άρρωστοι ή ηλικιωμένοι, στην παραίτηση και άρα στον έμμεσο αποκλεισμό τους από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Από τα ανωτέρω είναι ολοφάνερα προσχηματική και ψευδεπίγραφη η επίκληση της «περιστολής δαπανών» προκειμένου να δρομολογηθεί η κατάργηση του ΙΚΑ Χολαργού. Αντιθέτως το κόστος που θα επωμιστούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ της περιοχής μας είναι πολλαπλάσιο αυτών των δαπανών και ανυπολόγιστη η ταλαιπωρία τους.
Την ώρα που η κρίση και η ανέχεια ωθεί τον κόσμο μαζικά στο δημόσιο σύστημα υγείας (αύξηση προσέλευσης 30%), αυτό αποδιαρθρώνεται και συρρικνώνεται δραματικά, λόγω των αιματηρών μνημονιακών περικοπών των δημόσιων δαπανών υγείας. Υλοποιείται μεθοδικά η  πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες.
Δηλώνουμε λοιπόν πως είμαστε ενάντια σε κάθε σκέψη μεταφοράς των υπηρεσιών του ΙΚΑ Χολαργού και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκτός των ορίων του Δήμου μας. Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάργησης/μεταφοράς του ΙΚΑ Χολαργού και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χολαργού.
Είναι αδιανόητο να δρομολογούνται τέτοιες επιλογές χωρίς συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και τους φορείς της περιοχής. 
Προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα στέγασης των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χολαργού στο κτίριο του  ΙΚΑ Χολαργού (η συστέγαση των υπηρεσιών).
Στην κατεύθυνση αυτή θα καταθέσουμε επιστολή στη Διοίκηση του ΙΚΑ.
                                                                     
                                                                       Χολαργός  26/12/2012
ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Χολαργού – Παπάγου       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου