Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΣΑ ΕΓΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ"



Στην εκπομπή της Έλλης Στάη στην ΝΕΤ, εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Υποστήριξε πως κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο του δυνατού και κατηύθυνε ανάλογα τους συνεργάτες του. Δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λίστα φορολογικά τόνισε (vid)

Ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε να δίνει εξηγήσεις για το φλέγον ζήτημα της "λίστας Λαγκάρντ".
Όλοι ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά χρήματα στο εξωτερικό, σημείωσε από την αρχή ο πρώην "τσάρος" της Οικονομίας. Υπενθύμισε πως κατά καιρούς υπήρχαν διάφορες λίστες και ανέφερε ως παράδειγμα την λίστα από το Λιχτενστάιν η οποία είχε σταλεί με επίσημο τρόπο από τις αρχές του κράτους.
Μία λίστα, σημείωσε ο πρώην υπουργός, η οποία "πήρε" 14 μήνες για να υπάρξει μία πρώτη αξιοποίηση.

Η ιστορία με την λίστα Λαγκάρντ, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε προς το τέλος της άνοιξης, όταν είχε ενημέρωση ο ίδιος από το διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Μπήκα πως οι γαλλικές αρχές έχουν λίστα που αφορά σε υπηκόους πολλών χωρών με καταθέσεις στην Ελβετία, ανάμεσά τους και Έλληνες.
Επίσης ενημερώθηκε ο τότε υπουργός πως εάν υπήρξε ενδιαφέρον από την Ελλάδα θα υπήρξε ανταπόκριση από τις γαλλικές αρχές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πλησίασε σε εκοφίν την κ. Λαγκάρντ και την ρώτησε κατά πόσο ήταν διατεθειμένη η Γαλλία να δώσει στοιχεία.
Η απάντηση της κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ήταν ναι αλλά όχι άμεσα.
Τελικά έρχεται το cd αντίγραφο αυτού που έχουν οι γαλλικές αρχές και όπου μέσα υπάρχουν περίπου 2.000 ονόματα, τα οποία τα δίνει σε συνεργάτη του και ζητά να ελεγχθούν 20 συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ ζητά κόπια και να φυλαχθεί το cd.
Τα 20 ονόματα δόθηκαν στον κ. Καπελέρη, ζήτησε έλεγχο των προσώπων των συγκεκριμένων, όπερ και εγένετο. Ο κ. Καπελέρης του έφερε κάποια στοιχεία και είπε στον κ. Παπακωνσταντίνου πως υπάρχουν ενδείξεις βάσιμες ότι υπάρχει φοροδιαφυγή, οπότε με τη σειρά του ο πρώην υπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα.
Όσο για το πότε έφτασε στα χέρια του το cd, αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2010 μέσω του πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία στον οποίον δόθηκε ο φάκελος με το υλικό από τις γαλλικές αρχές, χωρίς όμως ο πρέσβης να γνωρίζει τι έχει μέσα το cd. Αυτό έγινε τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη του 2010.
Επίσης επεσήμανε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με δική του πρωτοβουλία ενώ εξήγησε ότι δεν πρωτοκόλλησε το έγγραφο, μόλις το παρέλαβε, γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους.
Δεν είναι δουλειά του υπουργού να ελέγξει τα ονόματα
Το έδωσε όμως σε συνεργάτη του ζητώντας από αυτόν να του δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού:
"Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει ευθύνη σε συνεργάτη. Η ευθύνη είναι σε μένα… Έδωσα εγώ το αρχείο σε ένα συνεργάτη και του ζήτησα να μου πει τι περιλαμβάνει. Μου είπε λοιπόν, ότι έχουμε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότεροι από τους μισούς λογαριασμούς, που βρέθηκαν δεν είχαν χρήματα, ενώ τα πρώτα 20 ονόματα είχαν το μισό από το συνολικό ποσό… Αυτό ήταν ένα έναυσμα για να γίνει έρευνα για τυχόν φοροδιαφυγή….". Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο συνεργάτης του δεν σκέφτηκε να δει τα ονόματα της λίστας, επειδή είχε άγχος να εκτελέσει σωστά τις εντολές του.  "Είδε τα ποσά. Άρα μετά είδε δίπλα να δει σε ποια ονόματα ανήκουν τα μεγάλα ποσά..."!
"Αν είχε πρωτοκολληθεί, πάλι μπορεί να μην είχε προχωρήσει η διαδικασία", τόνισε, αλλά συγχρόνως επισήμανε πως ένα τέτοιο αρχείο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης, ζήτησε πάντως να γίνει έρευνα.
Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι δεν είδε τα ονόματα της λίστας κάνοντας λόγο για έναν τρόπο αυτοπροστασίας ενώ επισήμανε πως δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία.
Πάντως παραδέχθηκε πως πράγματι δεν ήταν ο καλύτερος χειρισμός που μπορούσε να γίνει, ενώ ταυτόχρονα όχι μόνο αρνήθηκε κατηγορηματικά πως αλλοίωσε αυτός την λίστα αλλά και πως είχε την οποιαδήποτε επαγγελματική ή οικονομική σχέση με τις ξαδέλφες του.
"Δεν είχα ποτέ κουβέντα με τις ξαδέλφες μου ότι είχαν λογαριασμό στο εξωτερικό". Ενημερώθηκε από δημοσιογράφους τηλεφωνικά τον περασμένο Δεκέμβριο.
"Ως υπουργός Οικονομικών του Μνημονίου είχα και άλλες δουλειές να κάνω από το να ασχολούμαι με τη λίστα" υποστήριξε. "Ζήτησα να γίνει μια κόπια σε ένα usb επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης και έδωσα το cd για φύλαξη. 'Οποιος έκανε οτιδήποτε το έκανε κατόπιν δικής μου εντολής χωρίς να έχει πλήρη επίγνωση του τι έκανε" πρόσθεσε.
Δεν είχα εμπιστοσύνη στο ΣΔΟΕ
Ο κ. Παπακωσταντίνου επέμεινε ότι ο λόγος που έδωσε τα πρώτα 20 ονόματα στο Γ.Γ. του ΣΔΟΕ, κ. Καπελέρη, και όχι όλα, ήταν επειδή φοβήθηκε τυχόν διαρροή.  "Δεν έδωσα όλα τα στοιχεία στον κ. Καπελέρη, γιατί ξέρουμε πώς λειτουργεί το ΣΔΟΕ. Ο ίδιος ο κ. Καπελέρης μου είχε πει κατά τον έλεγχο σε νυχτερινά μαγαζιά για την φοροδιαφυγή, ότι δεν εμπιστεύεται όλους όσους εργάζονται στο ΣΔΟΕ. Ξέρουμε πώς δουλεύει… Για αυτό δεν του έδωσα όλα τα ονόματα, για να μην διαρρεύσουν, όπως και τελικά έγινε. Στη συνέχεια έδωσα τα αρχεία στον κ. Διώτη για να κάνει έλεγχο. Η πρώτη πληροφόρηση που είχα από τον κ. Καπελέρη για τα πρώτα είκοσι ονόματα ήταν πως υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής και του είπα "προχώρησε".
Δεν ενημέρωσα το Βενιζέλο
Ο κ. Παπακωνσταντίνου  απαντώντας στο ερώτημα  γιατί δεν ενημέρωσε τον Ευάγγελος Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ όταν του παρέδωσε το υπουργείο οικονομικών δήλωσε:
"Δεν ενημέρωσα εγώ τον Βενιζέλο για τη λίστα. Θεωρείτε ότι ήταν το μόνο με το οποίο είχαμε να ασχοληθούμε; Έτσι και αλλιώς ο κ. Βενιζέλος είχε γύρω του τους περισσότερους συνεργάτες από τους δικούς μου. Γιατί δεν έκανε κάτι διαφορετικό από εμένα και απλώς την κράτησε. Χώρες που χρησιμοποίησαν τη λίστα το βρήκαν μπροστά τους, όπως η Γαλλία, που κυνήγησε τους φοροφυγάδες, αλλά βρήκε μπροστά της το ακυρωτικό δικαστήριο. Δεν νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της δικής μου υπουργίας έγιναν κόπιες. Αν το είχα κάνει εγώ δεν θα έβγαζα άλλα 10 για ξεκάρφωμα; Δεν θα έβγαζα πέντε ακόμη που να παραπέμπουν σε κάποιον άλλον. Αν τα είχα αφαιρέσει θα είχα μια σειρά από τρόπους για να γλιτώσω αυτό που περνάω τώρα. Αν είχα κάνει αυτό που μου καταλογίζετε, είχα μια σειρά από ευκαιρίες για να το πετάξω από πάνω μου. Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΠΑΣΟΚ έδειξε τέτοια σπουδή και έφθασε στο σημείο να εκδώσει non-paper για τις δικές μου ευθύνες. Η πρόταση των τριών κομμάτων της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δική τους ερμηνεία που ρίχνει όλο το βάρος σε εμένα. Εγώ προτιμούσα να υπάρχει μια προανακριτική που να ερευνήσει τα γεγονότα και να καταλήξει σε συγκεκριμένα ονόματα. Σε τέτοιες υποθέσεις, όποτε έχουν υπάρξει εξεταστικές με συγκεκριμένα ονόματα υπήρχαν σαφείς ενδείξεις. Τώρα πήραν τις ενδείξεις και έφτιαξαν μια ιστορία. Εγώ σε αυτό το σημείο που φτάσαμε θέλω να προχωρήσει η διαδικασία για να φθάσουμε στο σημείο που θα αποδειχθεί ότι είμαι αθώος και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Είμαι έτοιμος να φθάσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο, ακόμη και στο Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να αποδείξω την αθωότητά μου".
"Θα ζητήσω από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ελέγξει αν πείραξε κανείς το USB", δήλωσε. "Έχω κάποιες υποψίες για το ποιος μπορεί να έκανε την αλλοίωση της λίστας", πρόσθεσε με νόημα.
Για να προσθέσει μετά με ίχνος παραπόνου:
"Όχι να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση. Η κάθαρση του πολιτικού μας συστήματοςείμαι εγώ; Εγώ θα πληρώσω τα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης";
Τέλος, για τις εξαδέλφες του σημείωσε πως απ όσο γνωρίζει τα χρήματα στον λογαριασμό τους μπορούν να τα δικαιολογήσουν:
"Από όσο γνωρίζω τα λεφτά των συγγενών μου είναι νόμιμα, μπορούν να δικαιολογηθούν. Θα πάνε όμως στον εισαγγελέα και μένει να το αποδείξουν. Εγώ δεν έχω λογαριασμούς στον Ελβετία, δεν έχω την ίδια οικονομική επιφάνεια με τις εξαδέλφες μου. Είμαι σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν μπω στην πολιτική. Το μοναδικό περιουσιακό μου στοιχείο είναι ένα εξοχικό, το οποίο είναι προσημειωμένο, ανήκει στην τράπεζα. Δεν έχω εισοδήματα, δεν έχω δουλειά. Δεν έχω καμία σκέψη περί επιστροφής στην πολιτική είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί."
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου