Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΛΗΓΟΥΝ 42 ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ


meso-atomikon-symvaseon-ameivontai-12-ek-ergazomenoi-1-315x236

Ψαλίδι στις αποδοχές περισσότερων από 600.000 υπαλλήλων φέρνει η λήξη 42 κλαδικών συμβάσεων εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου.
Αντιμέτωποι με μειώσεις 30% κατά μέσο όρο και ενώπιον του ζητήματος της υπογραφής ατομικών συμβάσεων θα βρεθούν εργαζόμενοι σε σημαντικούς κλάδους -μεταξύ των οποίων τράπεζες, βιομηχανίες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις- εφόσον δεν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις έως τις 14 Μαΐου, οπότε λήγει η μετενέργεια των συμβάσεων.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ενδεικτικό είναι ότι ήδη η λήξη των συμβάσεων εργασίας σε άλλους κλάδους έχει οδηγήσει το τελευταίο έτος τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Το 60% δηλαδή του δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα έχει υποστεί δυσμενή αλλαγή στους όρους εργασίας του, είτε μέσω ατομικών συμβάσεων είτε μέσω άλλων μορφών ευέλικτης απασχόλησης όπως η εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2013 περίπου το 80% θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, διατηρούνται μόνο οι όροι που αφορούν τον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως πέρα από τον επαναπροσδιορισμό των μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι σε κλάδους στους οποίους λήγουν οι συλλογικές συμβάσεις θα χάσουν και τα πάσης φύσεως επιδόματα τα οποία εισέπρατταν.
Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου λήγει επίσης η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση
Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κάτι που οδηγείαυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες στην έσχατη λύσητων ατομικών συμβάσεων.
tanea.gr
Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με Πράξη ΥπουργικούΣυμβουλίου, αφού έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και έχουν υπολογιστεί μία σειρά παράγοντες (όπως η πορεία της οικονομίας, η εξέλιξη της ανεργίας κ.ά.).
Υπενθυμίζεται πως πέρσι ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση έφτασε στο 32%) με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 586 ευρώ.
Οι τριετίες σε αυτήν τη φάση διασώζονται αλλά παραμένουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου