Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

papathanasiou
Ρωγμές στις ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί το ανυπόγραφο κείμενο (non paper) που διακινούν στελέχη της "καραμανλικής" πτέρυγας και με το οποίο επιχειρούν να αποποιηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή την ευθύνη για την αύξηση του ελλείμματος την περίοδο 2007-2009, «φορτώνοντας» τον εκτροχιασμό στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Το κείμενο, που περιλαμβάνει στοιχεία από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, έρχεται προφανώς ως απάντηση στις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, με τις οποίες απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας και στην κυβέρνηση Καραμανλή και όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της σημερινής ηγεσίας του κόμματος οι συντάκτες του non paper κινήθηκαν με την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού.
Στο κείμενο σημειώνεται ότι «το έλλειμμα του 2009 εσκεμμένως αυξήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο 13,6% του ΑΕΠ με πολύ συγκεκριμένους τρόπους», υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ξόδεψε συνειδητά αυτά τα 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009» γιατί «στόχος της ήταν να αυξήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, για να κατηγορήσει τη ΝΔ και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του την επόμενη χρονιά». Οι συντάκτες του non paper ισχυρίζονται ότι «από τον Οκτώβριο ως και το τέλος του 2009 δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος».
Αργότερα, προσθέτουν, κατά τη διάρκεια του 2010 μεθοδεύτηκε νέα αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο ύψος του 15,4% του ΑΕΠ, με τον συνυπολογισμό σε αυτό των ΔΕΚΟ και άλλων δημοσίων οργανισμών και χωρίς τη μεθοδευμένη αύξησή του, το έλλειμμα του 2009 θα εκινείτο περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Στην προσπάθειά τους να «αθωώσουν» την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζουν ότι «στη διάρκεια του 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ προειδοποίησε για τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου του 2009, την οποία προκάλεσε η ίδια», ενώ υπενθυμίζουν πως ο τότε πρωθυπουργός «κάλεσε στις 5 Μαρτίου του 2009 τους πολιτικούς αρχηγούς για να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο έξι αρχών για να την οικονομική διαχείριση» και αυτό «απερρίφθη πρωτοστατούντος του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Η αύξηση του χρέους στο 127% του ΑΕΠ το 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο σε επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση η ευθύνη της ΝΔ αφορά μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2009», αφού, όπως λένε, «το τελευταίο τρίμηνο του 2009, η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και η μεθοδευμένη έκρηξη του ελλείμματος βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Δημήτρης Τσιούφος (imerisia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου