Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΥΛΛΑΔΑ: "ΙΜΙΑ-ΕΤΣΙ ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ"


Η μετάφραση του κειμένου έγινε από τα tourkikanea.gr

¨ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ¨
Ο Τσαλισκάν έγραψε επίσης μια επιστολή προς την κοινή γνώμη. Ο Τσαλισκάν αναφέρει πως τα Ίμια ήταν μια μικρή αποστολή για τα μέλη των SAT, και εστιάζει στην ¨περήφανη στάση¨ των πολιτικών ηγετών της περιόδου εκείνης.
¨Σήμερα είναι η 17η επέτειος από την επιχείρηση βραχονησίδων Ίμια που πραγματοποιήθηκε το 1996. Παρά το ότι εκείνη η μέρα παραμένει στην μνήμη μας σαν να ήταν χτες, στην πραγματικότητα αφορά μια εποχή που έκλεισε και ίσως δεν θα ξαναδούμε ποτέ πια. Η επιχείρηση μπορεί να σχολιαστεί από πολλές πλευρές.
Βλέποντας την με το μάτι της SAT, δεν είναι κάτι που χρειάζεται να μεγαλοποιείται, διότι μπροστά στις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και σε αυτά που μπορεί να κάνει η Διοίκηση της Ομάδας SAT, επρόκειτο για μια πολύ απλή και εύκολη δουλειά.
Μπορούμε να πούμε πως έχουν εκπαιδευτεί για πολύ πιο δύσκολα καθήκοντα και ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα είναι έτοιμοι να αναλάβουν κάθε είδους αποστολή. Επίσης είναι σωστό να αναφέρουμε πως στην επιτυχία της επιχείρησης πέρα από τα ένδοξα μέλη της SAT, σημαντική ήταν η σημασία και η συμβολή του πολύ μεγαλύτερου προσωπικού, που περίμεναν έτοιμοι σε αέρα (με αερόστατα και ελικόπτερα), κάτω από το νερό και πάνω από το νερό.
Δεν είναι σωστό να χρεώσουμε την επιτυχία της επιχείρησης μόνο στα μέλη της ομάδας των SAT. Πέρα από τους SAT που μετείχαν στην επιχείρηση δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα πολλά στοιχεία κολυμβητών, ιπτάμενων και δυτών του Πολεμικού Ναυτικού. Η επιτυχία επήλθε μέσα από την από κοινού και συντονισμένη εργασία όλων αυτών των στοιχείων.
Εξετάζοντας τις επιπτώσεις της επιχείρησης βλέπουμε πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δίχως να ρίξουν ούτε μια σφαίρα, ανέτρεψαν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου τους. ¨Υπήρξαν πίσω μας πολιτικοί που μας στήριξαν¨
Αλλά το πιο σημαντικό από αυτά ήταν το εξής : Η τότε ηγεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας έδειξε με αποφασιστικότητα πως (είτε σας αρέσει είτε όχι) ακόμη και αν πρόκειται για μια γυμνή βραχονησίδα, ή ακόμη και για μια χούφτα γης, δεν πρόκειται να την παραχωρήσει δίχως να πολεμήσει (παρά τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.).
Ένα άλλο σημείο είναι πως η τότε ηγεσία επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της για προστασία του εδάφους έδειξε και την εμπιστοσύνη της προς τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Γενικό Επιτελείο, και αυτό με τη σειρά του την εξέφρασε προς το Τουρκικό πoλεμικό Ναυτικό και το πολεμικό του στοιχείο την ομάδα SAT. ……….¨
Χακάν Τσαλισκάν
Askerhaber
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου