Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

"ΤΡΥΠΑ" 600 εκ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!


"ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ!
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του etnos.gr "μεγάλες αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα κατά κύριο λόγο από τις εισπράξεις έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) καταγράφονται στο πρώτο δίμηνο του έτους.
esodaΣύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 813 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 813 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο συγκεκριμένο διάστημα η υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ.
Αν τώρα υπολογιστεί και το «πάγωμα» στις επιστροφές φόρων (393 εκατ. ευρώ λιγότερα επιστράφηκαν στους δικαιούχους), τότε η «μαύρη» τρύπα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.
Πάντως ο προϋπολογισμός παραμένει εντός των στόχων λόγω της συμπίεσης των πρωτογενών δαπανών (μειωμένες κατά 766 εκατ. έναντι του στόχου) αλλά και της αύξησης των εκταμιεύσεων επενδυτικών κονδυλίων από την ΕΕ (454 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 813 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 495 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 2,6 δισ. ευρώ.
Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 463 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 368 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,35 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα οι κατηγορίες εσόδων που υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:
Ο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 213 εκατ. ευρώ ή 8,1%.
Οι λοιποί έμμεσοι Φόροι Κατανάλωσης και ειδικότερα ο ΕΦΚ καπνού κατά 192 εκατ. ευρώ ή 33,2%.
Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 134 εκατ. ευρώ ή 57,9%, λόγω της μικρότερης διάρκειας παράτασης που δόθηκε τον φετινό Ιανουάριο έναντι του Ιανουαρίου 2012.
Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων, εκτός του θέρμανσης, κατά 28 εκατ. ευρώ ή 3,9%.
Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:
Τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 206 εκατ. ευρώ ή 18,7%.
Τους φόρους περιουσίας κατά 122 εκατ. ευρώ ή 33,1%.
Οι επιστροφές φόρου διαμορφώθηκαν σε 96 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 884 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 454 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (430 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την ΕΕ για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 832 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου