Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΟΚΥΨΕΙ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΥΤΑΝΔΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ!


vouli-kiprou
Σε μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου τους θα πρέπει να προσέλθουν σήμερα στις 18.00 το απόγευμα οι 56 Κύπριοι βουλευτές.
Η αρχικώς προγραμματισμένη για χθες Καθαρά Δευτέρα ψηφοφορία επί της έγκρισης του επώδυνου προγράμματος διάσωσης της χώρας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με αποτέλεσμα τα βλέμματα όλου του πλανήτη να είναι στραμμένα εκείνη την ώρα στην Κύπρο.
Το Eurogroup χθες πρότεινε στη Λευκωσία ο φόρος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να φτάσει στο 15,5%-15,6%, ώστε να εξοικονομηθούν τα 5,8 δισ. που προβλέπει η συμφωνία και να μη θιγούν οι μικρότερες καταθέσεις. Τώρα όμως ο λόγος ανήκει στη βουλή και η αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι δύσκολη υπόθεση.
Για να περάσει η όποια συμφωνία από την κυπριακή Βουλή, απαιτούνται 29 ψήφοι.
Ο κύπριος πρόεδρος ελπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ότι με την εξαίρεση των αποκαλούμενων μικροκαταθετών θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που απαιτείται στη Βουλή για να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης της συμφωνίας με το Eurogroup.
Η σύνθεση της κυπριακής βουλής έχει ως εξής:
ΔΗ.ΣΥ. (20)
Α.Κ.Ε.Λ. (19)
ΔΗ.ΚΟ. (8)
ΕΔΕΚ (5)
ΕΥΡΩ.ΚΟ. (2)
Κ.Ο.Π. (1)
Ανεξάρτητος (1)
Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 20 βουλευτές του κόμματος.
Ο κ. Αναστασιάδης ελπίζει επίσης στην ψήφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δ. Συλλούρη καθώς και σε κάποιους βουλευτές του συμπολιτευόμενου ΔΗΚΟ (είναι συνολικά 8).
«Οχι» θα ψηφίσουν οι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΔΕΚ), ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.
Σε περίπτωση ισοψηφίας (28-28), μετρά διπλή η ψήφος του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου (ΕΔΕΚ), η οποία είναι αρνητική.
Επίσης, δυο βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση απουσιάζουν εκτός Κύπρου και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ψήφου όπως στην Ελλάδα.
Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες και το Χρηματιστήριο Κύπρου
Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαδικασία μεταβίβασης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο τα υποκαταστήματα στη χώρα.
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου καλεί τους πελάτες των τραπεζών σε ψυχραιμία και αποφυγή πανικού και αναφέρει ότι οι τράπεζες σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε οι αυξημένες ανάγκες του κοινού σε μετρητά να ικανοποιούνται συνεχώς μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι αναγνωρίζει την αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ, σε σχέση με την Κύπρο και τις εξελίξεις που ακολούθησαν εντός και εκτός της χώρας.
Συνεδριάζει στις 8 το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για να αποφασίσει με βάση τα στοιχεία και δεδομένα που θα έχει ενώπιον του κατά πόσον θα παραμείνει κλειστό ή θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι το ΧΑΚ θα παραμείνει κλειστό στην περίπτωση που δεν λειτουργήσουν την Τρίτη οι τράπεζες γιατί σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα είναι δυνατό να διενεργείται η εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι οποίες γίνονται μέσω τραπεζών.
Την ίδια ώρα, από καταθέτες που χάνουν μέρος των χρημάτων τους λόγω του «κουρέματος», κατακλύζονται δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, για να καταθέσουν αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δικηγόροι που μίλησαν στα ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπάρχει σαφής παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας και το «κούρεμα» είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου