Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ! Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥ ΕΘΕΣΕ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΑΛΒΑΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΕ!

Καθαρά θέμα συνεκμετάλλευσης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τέθηκε από τουρκικής πλευράς στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αν και οι δύο θέλησαν να δώσουν έμφαση στα θέματα οικονομικής συνεργασίας και ήπιας πολιτικής.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι "μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης -win win- ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «παρά την κρίση η Ελλάδα είναι σταθερός παράγοντας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Στόχος των συναντήσεων είναι η οικοδόμηση καλής γειτονίας και η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, να μην υπάρχουν αγκάθια» και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας άπτεται των διερευνητικών επαφών, η Ελλάδα είναι προσκολλημένη στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες.
Ο κ. Σαμαράς απάντησε αμήχανα ότι "παρά την κρίση η Ελλάδα είναι σταθερός παράγοντας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Στόχος των συναντήσεων είναι η οικοδόμηση καλής γειτονίας και η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, να μην υπάρχουν αγκάθια» και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας άπτεται των διερευνητικών επαφών, η Ελλάδα είναι προσκολλημένη στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και την Ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας: «Έχει σημασία σε ποιό πλαίσιο αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την προοπτική της πλήρους ένταξης που συνεπάγεται και πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις από την πλευρά της».
Για το θέμα της Χάλκης ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή ενώ για την τρομοκρατία είπε ότι υπάρχει η θέληση και η βούληση και από τις δύο χώρες για να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο αυτό. Οι Τούρκοι υποστήριξαν στις ερωτήσεις τους ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τους "Κούρδους τρομοκράτες"
Πολύ επωφελή χαρακτήρισε την συνάντηση ο κ. Ταγίπ Ερντογάν όπως και την δεύτερη Συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας. Το 2010 είχαν υπογραφεί 22 συμφωνίες. Τώρα υπογράφηκαν 25, είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι είναι ενδεικτικό της προόδου που έχουμε κάνει στους τομείς συνεργασίας.
Δήλωσε ακόμη ο κ. Ερντογάν: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές χώρες και υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, η γειτνίαση έχει υποχρεώσεις. Εξετάσαμε τα πραγματοποιηθέντα θέματα όπως και τα πραγματοποιήσιμα. Οι μειονότητες, οι ομοεθνείς μου στην Άγκυρα και οι Ρωμιοί της Πόλης, μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα για την προσέγγιση των δύο χωρών και αξίζουν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία».
Αναφέρθηκε όμως και στις διαφορές των δύο χωρών: «Έχουμε κάποιες διαφορές που θα ξεπεραστούν μέσα από τον διάλογο. Στην Κύπρο είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε, το κυπριακό πρέπει να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν, είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε αποτελέσματα». Το πρωί στην συνέντευξή του στη ΝΕΤ είχε αναφερθεί σε Βόρεια και Νότια Κύπρο...
Ειδική αναφορά έκανε δε στην στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στην διεκδίκηση από την Τουρκία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Τέλος ανέφερε ότι οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Αντικειμενικά η συνάντηση απλά βοήθησε να καταγραφούν οι τουρκικές απαιτήσεις, εισικά στο θέμα της ΑΟΖ όπου έθεσαν εν ψυχρώ ζήτημα συνεκμετάλλευσης, αλλά και να τεθεί και πάλι το θέμα των "Τούρκων" της Δ.Θράκης...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου