Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ! ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ



 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ:


·       «Όταν η χώρα δεν αναγνωρίζει τον κόπο σου και δεν σε υποστηρίζει, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό»
·       «Πληρώνουμε από τη τσέπη μας τα έξοδά μας αλλά και των προπονητών μας,  για να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στους αγώνες στο εξωτερικό» 
·       «Πολλά ταλέντα που έχουν προσφέρει πολλά στην αεροβική, αναγκάστηκαν να σταματήσουν γιατί αδυνατούσαν να πληρώνουν τους αγώνες τους»
·       «Ο αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου από την Ολυμπιάδα είναι νοοτροπία αντιδημοκρατική και απόδειξη της τρομοκρατικής ιδεολογίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία»
·       «Η Ελλάδα δείχνει την πόρτα εξόδου στους νέους. Έτσι κι εγώ ήρθα στη Γαλλία»

 Η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της!


από τον Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι η Πρωταθλήτριά μας στο τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου,  θα αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της τουρκικής Φενέρ Μπαχτσέ! Η Ελληνική Πολιτεία είχε προηγουμένως φροντίσει να της κλείσει την πόρτα, αποκλείοντάς την από τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η Χριστίνα Ιωαννίδου είναι μια ακόμη πρωταθλήτριά μας με διεθνείς διακρίσεις, ενώ πρόσφατα κατέκτησε την 7η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο αεροβικής γυμναστικής που διεξήχθη στη Γαλλία. Η Πολιτεία, με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης δεν δίνει δεκάρα στις Αθλητικές  Ομοσπονδίες με συνέπεια Σύλλογοι να βάζουν λουκέτο και αθλητές-αθλήτριες να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό. Εκτός και αν πληρώνουν από την τσέπη τους. Η ΝΤΡΟΠΗ μιας χώρας σε όλη της το… μεγαλείο!

Η Χριστίνα Ιωαννίδου με τα χρήματα της οικογενείας της πλήρωσε όλα τα έξοδα συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και τα έξοδα του προπονητή της!

Τα όσα συγκλονιστικά λέει στη συνέντευξή της στον Μάκη Βραχιολίδη, αποτυπώνουν την κατάντια στην οποία οδήγησαν τον τόπο οι πολιτικοί μας, γυρίζοντας τον αθλητισμό σε καταστάσεις που ούτε στα «πέτρινα χρόνια» δεν έζησε!


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστίνα, είσαι η αθλήτρια που πριν από μερικές μέρες έφερες μια μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα,  στο Παγκόσμιο Κύπελλο αεροβικής γυμναστικής, που διεξήχθη στη Γαλλία. Κατέκτησες την 7η θέση. Ωστόσο, η επιτυχία σου έτυχε κάποιας αναγνώρισης από την Πολιτεία ή όχι;


Χ.Ι. Δυστυχώς, ακόμα και αν κατέλαβα την 7η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο της Γαλλίας, αντιμέτωπη με δυνατές αντιπάλους, η επιτυχία ήταν "γλυκόπικρη". Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου, αγωνίζεσαι με τα χρώματά της και προσπαθείς να την κάνεις περήφανη πάση θυσία αλλά η ίδια η χώρα δεν αναγνωρίζει τον κόπο σου και δεν σε υποστηρίζει, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Νιώθεις κρυφός ήρωας και η επιτυχία μένει για τον εαυτό σου.


Είπες ότι δεν είχες υποστήριξη από την Ελλάδα.  Τι εννοείς; Ταξιδέψατε στη Γαλλία και συμμετείχατε στο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να σας βοηθήσει οικονομικά το Υφυπουργείο Αθλητισμού;




Χ.Ι.  Μέχρι το 2010, τις αποστολές μας στο εξωτερικό τις χρηματοδοτούσε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ομοσπονδία αδυνατεί να συμβάλλει οικονομικά και πλέον οι ίδιες οι αθλήτριες αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τα έξοδά μας αλλά και των προπονητών μας,  προκειμένου να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας και να συμμετάσχουμε στους αγώνες στο εξωτερικό. 


Με άλλα λόγια,  το Υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ισοπεδωτικές περικοπές και στον ελληνικό αθλητισμό, οδηγώντας σε μαρασμό ή διάλυση αθλητικές Ομοσπονδίες και αγωνίσματα. Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος και για το δικό σου άθλημα;


Χ.Ι.  Στο δικό μας άθλημα υπάρχει έντονος μαρασμός αφού πολλές αθλήτριες φτάνουν στο σημείο να τα παρατάνε λόγω οικονομικών προβλημάτων και αυτό είναι ιδιαίτερα θλιβερό και άδικο. Μεγάλα ταλέντα που έχουν προσφέρει πολλά στην αεροβική αναγκάστηκαν να σταματήσουν γιατί ήταν αδύνατο να πληρώνουν τους αγώνες τους. Εδώ ταιριάζει η φράση η Ελλάδα "τρώει" τα παιδιά της, αφού ακόμα και αν προσέφερες κάποτε, στο τέλος κανένας δεν εκτιμάει τίποτα. Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός αυτό και φοβάμαι πολύ για τη συνέχεια.


Μαθαίνουμε ότι βρίσκεσαι στη Γαλλία για προπονήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποδομή για την Ελλάδα; Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να μείνεις μόνιμα στο εξωτερικό;




Χ.Ι.  Λόγω όλων όσων προανέφερα και εγώ ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω. Στην Ελλάδα εκτός ότι πρέπει να ενισχύουμε οικονομικά τους αγώνες μας, δεν έχουμε και τις κατάλληλες συνθήκες προπόνησης. Δεν έχουμε το ειδικό, κατάλληλο πάτωμα (παρκέ) που απαιτείται  και αναγκαζόμαστε να προπονούμαστε σε ένα πάτωμα, ιδιαίτερα επικίνδυνο για τραυματισμούς. Κάποτε είχαμε αίθουσα που έκανε προπόνηση η εθνική ομάδα, ενώ τώρα, τίποτα.  Στάθηκα όμως ιδιαίτερα τυχερή όταν έμαθα ότι θα μπορούσα να κάνω προπονήσεις με την εθνική ομάδα Γαλλίας, μια χώρα με τις κατάλληλες υποδομές και μεγάλο όνομα στην ιστορία της αεροβικής. Άρπαξα την ευκαιρία και εδώ και 6 μήνες προπονούμαι εκεί με πολύ καλούς και καταξιωμένους προπονητές. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον αλλά προς το παρόν απολαμβάνω την κάθε στιγμή και ζω μια υπέροχη εμπειρία.


Ως νέο κορίτσι που είσαι Χριστίνα, πώς αισθάνεσαι όταν βλέπεις ότι πολλοί νέοι της ηλικίας σου εγκαταλείπουν την Πατρίδα τους αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες χώρες;



Χ.Ι.  Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι πολλοί νέοι αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Νέοι επιστήμονες που δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό, ανήκουν συνήθως στην κατηγορία των αποφοίτων με τα περισσότερα προσόντα (γλώσσες, μεταπτυχιακά). Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την ελληνική Πολιτεία. Ανησυχώ και στενοχωριέμαι ιδιαίτερα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.


Στην προηγούμενη Ολυμπιάδα, η  πρωταθλήτριά μας στο τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου, αποκλείστηκε από τους αγώνες επειδή το περιεχόμενο μιάς ανάρτησής της στο twitter,  θεωρήθηκε «ρατσιστικό». Σήμερα μαθαίνουμε ότι η Βούλα θα αγωνίζεται με τα χρώματα της τουρκικής Φενέρ Μπαχτσέ. Πώς σχολιάζεις το γεγονός;



Χ.Ι.  Σίγουρα, όταν δίνεται σε κάποιον ο τίτλος του ολυμπιακού αθλητή, δεν είναι σωστό να εκφράζει ρατσιστικές απόψεις. Η πρωταθλήτριά μας θα έπρεπε να τιμωρηθεί αλλά δεν συμφωνώ με την απόφαση της απαγόρευσης της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ίσως νιώθω ιδιαίτερη συμπόνοια γιατί είμαι και εγώ αθλήτρια και καταλαβαίνω τον κόπο, την προσπάθειά της αλλά και τις αμέτρητες ώρες προπόνησης. Από την στιγμή όμως που παραδέχτηκε δημόσια το λάθος της δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί τόσο άσχημα και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια Ελληνίδα πρωταθλήτρια που έχει κάνει περήφανη τόσες φορές την χώρα μας. Ο αποκλεισμός της είναι νοοτροπία αντιδημοκρατική και είναι απόδειξη της τρομοκρατικής ιδεολογίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Όσο για την απόφαση της να συνεργαστεί με την Τουρκία είναι ντροπή για την Ελλάδα. Αλλά όταν η ίδια η χώρα δεν σε υποστηρίζει και κάποτε σου στέρησε τα όνειρα σου, καταφεύγεις σε άλλες λύσεις.


Τι έχεις να πεις για τον κ. Σαμαρά που υποστηρίζει ότι «ο λαός ματώνει αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ»; Μήπως ο κ. Σαμαράς με αυτό το «πάση θυσία» εννοεί «δεν πειράζει ας φύγουν και τα νέα ταλέντα, ας φύγουν οι νέοι από την Ελλάδα, αρκεί να παραμείνουμε στο ευρώ»;


Χ.Ι.  Δεν το βλέπω ακριβώς έτσι. Πιστεύω ότι η κάθε απόφαση έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Από την στιγμή όμως που θα παρθεί η κάθε απόφαση πρέπει να υποστηριχθεί κατάλληλα και πολλές φορές αυτό συνεπάγεται και τις ανάλογες θυσίες. Όπως και στον αθλητισμό, οι θυσίες οδηγούν σε επιτυχία και πολλές φορές θα ιδρώσεις και θα ματώσεις για να πετύχεις τους στόχους σου, έτσι και στην περίπτωση της χώρας μας πρέπει να γίνουν οι ανάλογες θυσίες προκειμένου να ξαναδούμε την χώρα μας στην κατάσταση που της αξίζει.


Τι γνώμη έχεις για τους Έλληνες πολιτικούς; Μπορούν να σώσουν την Ελλάδα; Τι θα τους έλεγες ως νέα που θέλεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου; 

Χ.Ι.  Πιστεύω ότι οι πολιτικοί ευθύνονται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Φταίει το πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει με μαζικό τρόπο τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς προκειμένου να βρουν δουλειά στους φίλους και τους οπαδούς τους και θα έπρεπε να γίνουν ριζικές αλλαγές του συστήματος αλλά και αλλαγές της οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας προκειμένου να δούμε φως στο τούνελ. Ως νέα που ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον της πατρίδας μου, θα ήθελα να πω στους πολιτικούς ότι η Ελλάδα χάνει καθημερινά πολλά νέα ταλέντα που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον ενώ την ίδια στιγμή οι αυτοκτονίες αυξάνονται.


Πολύς κόσμος πιστεύει ότι αυτό που βιώνει η χώρα μας είναι σχέδιο των Γερμανών για να αρπάξει τους φυσικούς πλούτους της Ελλάδος. Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι χρωστάμε και πρέπει να είμαστε συνεπείς και αξιόπιστοι στους εταίρους μας. Τι από τα δύο νομίζεις ότι συμβαίνει και αν ήσουν στη θέση των πολιτικών μας ηγετών τι θα έκανες;  

Χ.Ι.  Προτεραιότητα των πολιτικών της χώρας θα έπρεπε να είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία και όχι η αναζήτηση δικαιολογιών για το αντίθετο. Βέβαια, στις μέρες μας κοιτάμε να εκμεταλλευτούμε ο ένας τον άλλον και να αρπάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε χωρίς αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα τη σημερινή μας κατάσταση. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε το σύνολο και όχι την κάθε μονάδα ξεχωριστά, όλο και περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αναγεννηθεί και να αναπνεύσει η χώρα μας.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ


Η αεροβική αγωνιστική γυμναστική είναι ένα νέο σχετικά άθλημα που ανθίζει παγκοσμίως, ενώ και στη χώρα μας έλκει όλο και περισσότερα κορίτσια, ανήκει δε στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ). Οι αθλητές και αθλήτριες με τη συνοδεία μουσικής, εκτελούν χορογραφία  ενός λεπτού και τριάντα δευτερολέπτων, η οποία απαιτεί δύναμη, αντοχή, εκρηκτικότητα, ευλυγισία, χάρη και συγχρονισμό, αφού οι αγώνες γίνονται σε ατομικό (ανδρών και γυναικών), σε ζεύγη και στο ομαδικό με 5 ή 3 άτομα. Οι αθλητές πρέπει να κινούνται ρυθμικά και να εκτελούν 10 ασκήσεις από κάθε κατηγορία με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Η έκφραση, η πρωτοτυπία και η δυσκολία των ασκήσεων κάνουν το αγώνισμα ιδιαίτερο. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με την ρυθμική (χάρη και ευλυγισία) και την ενόργανη γυμναστική (δύναμη και ακροβατικά) με τη διαφορά ότι στην αεροβική δεν υπάρχουν τα γυμναστικά όργανα της ρυθμικής, όπως η μπάλα, η κορδέλα, το στεφάνι ούτε οι κρίκοι ή το μονόζυγο που απαιτεί η ενόργανη.

Δεν είναι ακόμα Ολυμπιακό άθλημα,  προβλέπεται όμως να γίνει. Είναι αναγνωρισμένο από την ευρωπαϊκή (UEG) και παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής (FIG), οι οποίες διοργανώνουν τα αντίστοιχα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

WHO IS WHO

Χριστίνα Ιωαννίδου. 22 χρονών, απόφοιτη της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών. Σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε τον αθλητισμό και συγκεκριμένα τη ρυθμική γυμναστική στον γυμναστικό σύλλογο Ευρυάλης στην Γλυφάδα. Μέσα σε 6 μήνες η προπονήτριά της ξεχώρισε τις ικανότητες και το ταλέντο της  με αποτέλεσμα  να μεταπηδήσει από το μαζικό αθλητισμό στον πρωταθλητισμό. Μετά από 7 έντονα και πολύ απαιτητικά χρόνια αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, την αεροβική αγωνιστική γυμναστική. Και αυτό παρά το ότι  το άθλημα δεν ήταν διαδεδομένο και λίγοι γυμναστικοί σύλλογοι το προωθούσαν. Το 2002 άλλαξε γυμναστικό σύλλογο, μεταπηδώντας  στον Ολυμπιακό ρυθμό Αργυρούπολης, όπου ακόμα και σήμερα ανήκει.

Το 2003 συμμετείχε για πρώτη φορά σε διασυλλογικό αγώνα καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Ακολούθησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Το 2004 σχηματίστηκε η πρώτη επίσημη εθνική ομάδα για μικρότερες ηλικίες με προπονητή τον Δημήτρη Πολύζο. Την ίδια χρονιά, αποστολή των 6 νέων κοριτσιών ανάμεσά τους και η Χριστίνα αναχωρεί για πρώτη φορά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Σόφια Βουλγαρίας για να δοκιμάσει το επίπεδό της στο πρώτο τότε αναγνωρισμένο από τη διεθνή ομοσπονδία, παγκόσμιο πρωτάθλημα.  Κατέλαβε την 15η θέση ανάμεσα σε 40 αθλήτριες.

Η νέα συμμετοχή της εθνικής ομάδας αεροβικής γυμναστικής, στο  παγκόσμιο κύπελλο στο Μπόροβετς στην Βουλγαρία (2007) ήταν εξαιρετική, αφού κατέκτησε την 6η θέση. Σιγά-σιγά το άθλημα άρχισε να γίνεται γνωστό και η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία το υποστήριξε. Από το 2007 μέχρι και σήμερα η Χριστίνα Ιωαννίδου έχει λάβει μέρος σε 8 πανελλήνια πρωταθλήματα, κατακτώντας πάντα τις 3 πρώτες θέσεις, σε 3 πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με μεγαλύτερη επιτυχία την 6η θέση, σε 4 παγκόσμια πρωταθλήματα κατακτώντας την 9η θέση και σε τουλάχιστον 15 παγκόσμια κύπελλα και οpen με σπουδαίες επιτυχίες όπως η 4η θέση στο ομαδικό και η 6η στο ατομικό πέρυσι τον Οκτώβριο στην Αυστρία. Πριν από λίγες μέρες κατέκτησε την 7η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο αεροβικής.

Και όλα αυτά χωρίς τις κατάλληλες υποδομές αλλά με την αμέριστη συμπαράσταση και το μεράκι του προπονητή της  Δημήτρη Πολύζου.

 "Ελεύθερη Ώρα-Νέοι Άνθρωποι"







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου