Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ



Όλοι μαζί για τον Υμηττό
Γράφει ο Αντώνης Γ. Πολύδωρας
____.____

Για τον Υμηττό μας έχουν γραφεί πολλά και από πολλούς.
Ως παλιός Χολαργιώτης (60 και πλέον χρόνια) και Αυτοδιοικητικός και τώρα Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ» αισθάνομαι την ανάγκη με την ευκαιρία του ερχομού του καλοκαιριού, να γράψω λίγες απλές σκέψεις που θα χρησιμεύσουν για την προστασία του Υμηττού μας.
Ίσως με ρωτήσει κάποιος. Ποιος έχει αντίρρηση στο θέμα αυτό κ. Αντώνη;
Απαντώ: Από τον τοπικό τύπο γινόμεθα, όσοι παρακολουθούμε τα τοπικά δρώμενα μάρτυρες σε ορισμένες περιπτώσεις όχι ευχάριστες, δεν θ΄αναφερθώ σε λεπτομέρειες, αυτό όμως με υποχρεώνει να εκφράσω ορισμένες σκέψεις μου που πρέπει να λέγονται για να έχει αποτέλεσμα ο κοινός σκοπός.
1.    Είναι ευχάριστο και ενθουσιαστικό ότι, ο ΔΟΠΑΠ οργανώνεται και δραστηριοποιείται στη δασοπροστασία και όπως διαπιστώσαμε έγινε το καθάρισμα της Δεξαμενής, εκπαιδεύονται οι εθελοντές με τη συνεργασία και τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, η οποία πάντοτε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στο θέμα της εκπαίδευσης και επαγρύπνησης για τη προστασία του Υμηττού.
2.    Ο Δήμος έλαβε σχετική απόφαση για την πρόσληψη διμηνιτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που θα προσφέρουν πολύ θετικές υπηρεσίες.
3.    Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Κων/νος Μανιάτης επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για τον Υμηττό.
4.    Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χολαργού «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ», εξέδωσε ειδική ενημερωτική ανακοίνωση και τη διένειμε στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου για να αγρυπνούν, έχει δε και ειδική ομάδα δημιουργήσει που περιφέρεται κυρίως στο τμήμα από Δημόκριτο και σ΄ολόκληρο το μήκος της Ναυαρίνου μέχρι Αναστάσεως και στις παρόδους προς Αγία Ελεούσα.
5.    Ο τοπικός τύπος φιλοξενεί τις διάφορες ανακοινώσεις των φορέων αφιλοκερδώς και προβαίνει και σε ειδικές καμπάνιες για  ευαισθητοποίηση του λαού και κυρίως της Νεολαίας μας, η οποία πρέπει να μπει στην πρωτοπορία.
Και το ερώτημα:
Είναι όλα αυτά αρκετά για να προστατευθεί ο Υμηττός μας;
Απαντώ ΟΧΙ, και εξηγούμαι:
1.    Ο ΣΠΑΥ Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού που περιλαμβάνονται 15 Δήμοι και στις δύο πλευρές του δεν έχει μέχρι στιγμής επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος μας πληρώνει ετησίως 100 και πλέον χιλιάδες ευρώ για τη συμμετοχή του στο Σύνδεσμο.
ΟΠΩΣ:  
α) Το πυροφυλάκιο της περιοχής μας που βρίσκεται ψηλά τον Υμηττό άνωθεν του Δημοκρίτου σε ευθεία γραμμή το έκαψαν διάφοροι κακοποιοί προ ετών δεν αντικατεστάθη παρά το γεγονός ότι ευρίσκεται σε περίοπτη θέση.
β) Επίσης το πυροφυλάκιο που ευρίσκεται ποιο πάνω από το Κοιμητήριο ΠΑΠΑΓΟΥ στη δεξαμενή, το κατέστρεψαν και αυτό διάφοροι κακοποιοί, αλλά δυστυχώς και αυτό ούτε επιδιορθώθει ούτε αντικατεστάθη.
γ) Τα χόρτα σε όλες τις διαδρομές Ναυαρίνου, Αναστάσεως κ.λπ. παρά το γεγονός ότι ξεράθηκαν καμία μέχρι στιγμής προσπάθεια ή ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για την αποψίλωση και ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
δ) Το θέμα της καθαριότητος είναι σοβαρό και γνωστό, σ΄όλοκληρο τον Υμηττό, δεν κάνω ανάλυση.
ε) Ο Λόφος Τσακού χρειάζεται μια ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα διότι είναι μία όαση ανάμεσα στην τσιμεντοποιημένη περιοχή. Να γίνει αποψίλωση των ξηρών χόρτων, κλάδευση και γενικώς περιποίηση των θάμνων και δενδρυλλίων, στον περίγυρο που ευρίσκεται στο πρώην Λατομείο Τσακού και να τοποθετηθεί προστατευτικό συρματόπλεγμα ή άλλος τρόπος προστασίας διότι λόγω του ύψους υπάρχει κίνδυνος σοβαρός, την αναγκαιότητα την έχει αναγνωρίσει και η αρμοδία δασονόμος του ΣΠΑΥ. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, μπορεί να φυτευθούν πικροδάφνες που θα καλύπτουν και το προστατευτικό ή όποια περίφραξη και αν γίνει.
2.  Από αρμόδια Υπηρεσία ν΄απαγορευθεί η είσοδος στο βουνό τις ώρες αιχμής, και υπάλληλοι του Δήμου ή άλλης Υπηρεσίας εφοδιασμένη με ειδική άδεια να προβαίνουν σε έλεγχο, μεσημεριάτικα δεν πρέπει ν΄ανεβαίνει κανείς στο βουνό και ιδιαίτερα στις μεγάλες ζέστες.
3.  Η εμφάνιση στρατιωτικής περιπόλου κατά διαστήματα θα ήτο πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη σε κρίσιμες ώρες καύσωνος.
4.  Όλοι οι φορείς του Δήμου μας να ενεργοποιηθούν.
5.  Το Δασαρχείο δεν επιδεικνύει το ανάλογο ενδιαφέρον, η διαμόρφωση του δασικού δρόμου που ν΄αρχίζει από το Δημόκριτο και να καταλήγει στην Αγία Ελεούσα είναι απαραίτητος και πολύ χρήσιμος κατά τη γνώμη μου, διότι θα βοηθήσει και στο θέμα της καθαριότητος, το κόψιμο των καμένων δένδρων από την πυρκαγιά του 2007, αλλά και στην αλόγιστη οικοδόμηση από την ΕΥΔΑΠ. Παρεχωρήθησαν από την πολιτεία αρχικώς 1.512 τ.μ. και τώρα έχει γίνει ολόκληρος οικισμός και αυτές τις πηγές του Ιλισσού έκλεισαν και τις καταπάτησαν που ήσαν από την εποχή του Πεισιστράτου (561-546 π.Χ.).
6.  Ακόμη και οι πολιτικές οργανώσεις να δραστηριοποιηθούν στο θέμα αυτό, διότι εδώ δεν χρειάζονται ούτε κόμματα, ούτε χρώματα.
Ο Υμηττός μας χρειάζεται όλους και με πνεύμα κατανόησης, και συνεργασίας να προσφέρουμε ο καθένας μας τις υπηρεσίες του για τη σωτηρία του και την προστασία του.
Ο Υμηττός το χιλιοτραγουδισμένο και μυροβόλο αυτό βουνό που από αρχαιοτάτων χρόνων έχει προσφέρει πολλά στον άνθρωπο με την πλούσια χλωρίδα του και πανίδα του, μας καλεί όλους μας σε συναγερμό για να τον προστατεύσουμε όσος ακόμη έχει απομείνει, διότι είναι γνωστό ότι ο Υμηττός μπορεί να έχει πολλούς φίλους, αλλά έχει και εχθρούς και σ΄όλους εμείς πρέπει ν΄απαντήσουμε με θάρρος και τόλμη.
Μόνον έτσι πιστεύω ότι όλοι μας θα αισθανόμεθα χαρά και ικανοποίηση ότι επράξαμε το καθήκον μας και ότι κάτι θετικό προσφέραμε για τη Σωτηρία του και οι επερχόμενες γενεές θα μας ευγνωμονούν, αλλιώς θα μας αναθεματίζουν.
Αντώνης  Γ. Πολύδωρας
τ. Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Χολαργού
και νυν Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χολαργού
«Ο ΥΜΗΤΤΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου