Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 
ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ  Έξωθεν Κοιμητηρίου Παπάγου Τηλέφωνο : 210.6540708


ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.                                                                                       Παπάγου 17/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

  • Βασική εκπαίδευση εθελοντών
            Στις 11 και 12/5/13 ολοκληρώθηκε στην Καισαριανή η διήμερη βασική εκπαίδευση εθελοντών δασοπροστασίας, με τη συμμετοχή 130 περίπου εθελοντών από διάφορες ομάδες. Από τη ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. συμμετείχαν συνολικά και τις δύο ημέρες 60 εθελοντές, εκ των οποίων 40 κατάφεραν να ολοκληρώσουν και τα δύο σκέλη της εκπαίδευσης  (θεωρητικό – πρακτικό). Η εκπαίδευση κάλυψε σειρά θεματικών ενοτήτων, απαραίτητων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εθελοντών δασοπροστασίας, τα οποία παρουσιάστηκαν από έμπειρους ειδικούς επιστήμονες εκπαιδευτές και από αξιωματικούς της Π. Υ.
Η βασική εκπαίδευση εθελοντών, αποτελεί την πρώτη από τη σειρά των τριών επίσημων εκπαιδεύσεων, που θα περάσουν οι εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. προκειμένου με πιστοποιημένα αξιόπιστο τρόπο και ασφάλεια, να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, σε ότι αφορά στην δασοπροστασία, εφαρμόζοντας όλες τις σχετικές ορθές πρακτικές.

  • Η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. στη μεγάλη άσκηση «Διά πυρός»
Την Πέμπτη 16/5/13 έγινε η ετήσια μεγάλη άσκηση του Π.Σ. με την επωνυμία «Διά πυρός». Η άσκηση αυτή, που αποτελεί την ετήσια πρόβα τζενεράλε για την οργανωμένη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, φέτος έγινε στο Νότιο Υμηττό, στο κομμάτι  του βουνού που βρίσκεται Δυτικά και Νότια από τον Καρέα  έως την Αργυρούπολη.
Στην άσκηση συμμετείχαν μεγάλες επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Π.Υ. και της Π.Α. (πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερο «Φλόγα»), η πρώτη ΕΜΑΚ (πεζοπόρο τμήμα, ερπυστριοφόρο όχημα), το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Π.Υ. (Όλυμπος) δυνάμεις του στρατού ξηράς και η ΕΛΛΑΣ.
Μαζί με τις τακτικές κρατικές δυνάμεις, πήραν μέρος στην άσκηση και οι εθελοντικές ομάδες της Καισαριανής (οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, κινητό τηλ. Κέντρο, Διοικητική μέριμνα), ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. ( όχημα Bremach, πεζοπόρο τμήμα), Βύρωνα (οχήματα), Ηλιούπολης ( οχήματα, Πυροφυλάκειο)  και Βάρης (οχήματα).
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, που εκτυλίχθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη και δύσβατη περιοχή, με απροσπέλαστα σημεία, στις 9.00 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά πάνω από την

Αργυρούπολη στην αντιμετώπιση της οποίας ενεπλάκησαν δυνάμεις του 7ου , 1ου και 4ου Π. Σταθμών.
Αμέσως μετά, δεύτερο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε πλησίον της Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου στον Καρέα, το οποίο κινήθηκε μέσα από τις χαράδρες ταχύτατα προς Νότο, για να ενωθεί με την πρώτη φωτιά, προκαλώντας γενική κινητοποίηση μέσων και προσωπικού. Η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. κάλυψε αμέσως με το Bremach τον τομέα ευθύνης του 430 που αναχώρησε για το κεντρικό τμήμα του μετώπου και συγκρότησε μαζί με την ΕΔΔΚ πεζοπόρο τμήμα, το οποίο έφθασε στον τόπο της άσκησης στις 9.45
Το πεζοπόρο αγκυρώθηκε στο Βόρειο τμήμα της πυρκαγιάς ( Καρέας) και επιχείρησε μέσα στην χαράδρα αναπτύσσοντας κατάντι έμφορτη  πυροσβεστική εγκατάσταση στο πλέον δύσβατο κομμάτι έως ότου συναντήθηκε με την εγκατάσταση των δυνάμεων που επιχειρούσαν ταυτόχρονα από κατάντι πάνω από το πυροφυλάκειο της Ηλιούπολης, ενώ ταυτόχρονα έγιναν ρίψεις νερού από αεροσκάφη Καναντέρ. Το πεζοπόρο, επιχείρησε με επικεφαλής του τον  κ. Βαγγέλη Στογιάννη, με απόλυτη επιτυχία έως τις 13.00, που επέστρεψε στο σημείο αγκύρωσης έχοντας περισυλλέξει όλη την εγκατάσταση (σωλήνες) που ανέπτυξε.
Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ πολλών άλλων οι ηγεσίες του Π.Σ. του ΥΠΡΟΠΟ και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Ν. Χαρδαλιάς. Συνολικά στην άσκηση ενεπλάκησαν 16 εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ., αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι για πρώτη φορά κλήθηκε να συμμετάσχει σε ανάλογη άσκηση εθελοντική ομάδα του Δήμου μας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την σκληρή και μεθοδική προσπάθεια που καταβάλλουν οι εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. τους τελευταίους μήνες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.
η τριμελής επιτροπή

Άγγελος Μπελιτσάκος
Νίκος Κουτάκης
Βαγγέλης Στογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου