Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕIΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ



Αγαπητοί δημότες και δημότισσες,

 Συμπληρώνονται φέτος 560 χρόνια από εκείνη τη μαύρη Τρίτη 29 Μαΐου 1453, που η Βασιλεύουσα των πόλεων έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.
Δυστυχώς οι πέντε και πλέον αιώνες τείνουν να εξασθενήσουν τη μνήμη για την ιστορικότητα της ημέρας αυτής. Είναι όμως καθήκον μας να υπενθυμίζουμε και να επισημαίνουμε αυτή τη τραγική επέτειο και ιδίως τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή, που είχαν ως αποτέλεσμα την υποδούλωση της Πατρίδος μας επί 400 χρόνια.

 Η τραγικότερη μορφή όμως της Αλώσεως θα είναι πάντα ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Αυτοκράτορας που είδε την Πόλη να χάνετε κάτω από την βαρβαρότητα των Οθωμανών. Ο Παλαιολόγος έμεινε για πάντα στη μνήμη όλων των Ελλήνων, ως παράδειγμα ηρωισμού και θυσίας για την Πατρίδα και το Χριστό.

 Η επέτειος της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως για μας σήμερα σημαίνει πολλά. Πρώτα απ' όλα συμβολίζει την αιώνια πάλη του Ελληνικού και μετά Ελληνορθόδοξου πολιτισμού με εκείνο της Ανατολής. Ακόμη και στην εποχή μας βλέπουμε την Δύση και την Ανατολή σε διαμάχη. Μια διαμάχη που τότε ήταν πολιτιστική και τώρα οικονομική.

 Επίσης μέσα από τη σημερινή επέτειο κατανοούμε ότι δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε στις δυσκολίες σε ξένες δυνάμεις. Ο Παλαιολόγος μέχρι τη τελευταία στιγμή περίμενε βοήθεια από τη Δύση που δεν ήρθε ποτέ. Έτσι και σήμερα θα πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις όσο δύσκολα και αν περνάμε.

 Τέλος η Άλωση θα μας υπενθυμίζει πάντα την αγάπη προς την Πατρίδα και καθετί που είναι ελληνικό. Άλλωστε μέσα από τη δημοτική ποίηση γενεές Ελλήνων γαλουχήθηκαν με τα νάματα της πίστης, της Πατρίδος και του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Αυτά τα ποιήματα και οι λαϊκές δοξασίες κατάφεραν και κράτησαν άσβεστη την θέληση για ελευθερία κατά τα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς.

 Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού τίμησε και φέτος την μνήμη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου καταθέτοντας ένα δάφνινο στεφάνι στην προτομή του τελευταίου Αυτοκράτορα στην Πλατεία Κονίτσης, εις δόξαν αυτού.



Ο Δήμαρχος
Βασίλειος Ξύδης
Υποναύαρχος ΠΝ εα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου