Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΘΑΨΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ. ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (BINTEO)

 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΑΜΑΡΑ!

 Η θρυλική φωνή του Κώστα Σταυρόπουλου, του εκφωνητή που άφησε εποχή και μένει χαραγμένος στη μνήμη όλων των Ελλήνων από το θρυλικό ανακοινωθέν «Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικό...", "θάφτηκε" από τον Σαμαρά μαζί με την ταφόπλακα που έβαλε στην ΕΡΤ. 
Μήπως γι' αυτό τον λόγο [ραγματικά έκλεισε την ΕΡΤ; Για να μην ακούσει ο απανταχού του κόσμου Έληνας τη χειρότερη εσβολή που ετοιμάζουν οι Γερμανοί της Μέρκελ; 
Ιδού ποιος ήταν ο Κώστας Σταυρόπουλος που μάγευε για πολλά χρόνια με την φωνή του τούς Έλληνες ακροατές. 
Η βιογραφία του είναι από τη wikipedia: 
Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και πέθανε στην Αθήνα το 1974. «Θέλγει με τη φωνή του τους ακροατές, οι οποίοι μόλις ανοίξουν το ραδιόφωνο και τον ακούσουν: Είναι ο Σταυρόπουλος!, λένε με θαυμασμό». Αυτά, μεταξύ άλλων επαίνων, είχε γράψει ο γνωστός δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Αλέκος Λιδωρίκης στην εφημερίδα Ασύρματος, στις 25 Ιουλίου 1940• ένα χρόνο, δηλαδή, μετά την πρόσληψή του Κ. Σταυρόπουλου στη νεοσύστατη Ελληνική Ραδιοφωνία. Είχε προσληφθεί ύστερα από έναν πανελλήνιο διαγωνισμό για την κάλυψη μιας θέσης εκφωνητή. Από τους 180 υποψήφιους, πέτυχε πρώτος, εκτός συναγωνισμού. Και είναι ο πρώτος και ο μόνος στην Ελλάδα, που δημιούργησε παράδοση και «σχολή» εκφωνητών.
Ο Σταυρόπουλος εκφωνούσε συνήθως τα βραδινά δελτία ειδήσεων, όλους τους λόγους των επισήμων και τις πιο υπεύθυνες εκπομπές.
Είναι ο εκφωνητής που μετέδωσε το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 κι αυτός που κάθε βράδυ στις 23:20 μετέδιδε το λακωνικό ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου. Στις 5 Απριλίου το 1941 διάβασε την περίφημη «Ανοιχτή επιστολή» προς τον Αδόλφο Χίτλερ του Γ. Α. Βλάχου και την επομένη το πρωί, το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνογερμανικού πολέμου. Κι όταν τα εχθρικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, ο Σταυρόπουλος μπροστά στο μικρόφωνο, με φωνή που έπαλλε από συγκίνηση, εκφωνούσε:
«Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων».
Το απόσπασμα αυτής της συγκλονιστικής μετάδοσης κι άλλα πολεμικά ανακοινωθέντα, ηχογραφήθηκαν μετέπειτα από τον ίδιο τον Σταυρόπουλο για το ηχητικό ντοκιμαντέρ σε δίσκο «Ο Μεγάλος Πόλεμος» και είναι αυτό που μεταδίδεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα επετειακά τους αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου