Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΙΠΕΚΤΣΙ!!!

 Η ανάρτησή μας "Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ!!! ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ..."
προκάλεσε την απάντηση του-της REDROSE :

"Η δεύτερη δολοφονία του Αμπντί Ιπεκτσί
Χαρακτηριστική για το είδος της προπαγάνδας που ασκεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης μέσω του καναλιού και του κόμματός του είναι ο τρόπος που επιχείρησε να στηρίξει την αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν κατά τις παραμονές του δημοψηφίσματος. Στην ίδια εκπομπή (19/4/04) που είχε καταγγείλει τη δήλωση της Αννας Καραμάνου περί εθνοκάθαρσης στην Κύπρο (βλ. σχετ. «Το σπασμένο τηλέφωνο της εθνικοφροσύνης», Ιός, 8/5/04), συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη Θανάση Μυλωνόπουλο ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε σε κάποιο ανθελληνικό ποίημα του γνωστού δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί, ο οποίος ως γνωστόν δολοφονήθηκε ως «προδότης» το 1979 από τον περιβόητο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, τον ήρωα των Γκρίζων Λύκων και το όνομά του έχει συνδεθεί με όλες τις κινήσεις ελληνοτουρκικής φιλίας από την εποχή που θεσπίστηκε το ομώνυμο βραβείο.

Αφού «ανέλυσε», λοιπόν, με τον δικό του τρόπο την κυπριακή τραγωδία και αφού ονόμασε απλώς «ηλίθια» την πράξη του δικτάτορα Ιωαννίδη να διατάξει πραξικόπημα κατά του Μακαρίου («διότι δεν ήταν προδότης ο Ιωαννίδης, πολιτικός κρετίνος ήταν»), βρήκε και τον τρόπο που τον έπεισαν οι Αμερικάνοι να προχωρήσει: «Την παραμονή, για να μπορέσουν να τον πείσουν, βάζουν ένα δικό τους όργανο -απ' ό,τι λέγεται, εγώ δεν μπορώ να το ξέρω εδώ παρακολουθώντας τα πράγματα- τον δημοσιογράφο Ιπεκτσί, ο οποίος εν συνεχεία δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και γράφει την παραμονή ένα ποίημα σε μεγάλη κυκλοφορίας εφημερίδα της Τουρκίας, το οποίο πήγανε στον Ιωαννίδη. Ο Ιωαννίδης, λοιπόν, έτσι πωρωμένος στα εθνικά, σου λέει αμάν τώρα να ξεκαθαρίσουμε με τον παπά (σ.σ. τον Μακάριο) για να προχωρήσουμε στην ένωση της Κύπρου. Το αποτέλεσμα το ξέρετε».

Μ' άλλα λόγια, ο Ιπεκτσί φταίει που τσατίστηκε ο Ιωαννίδης και έριξε τον Μακάριο. Αλλά ποιο είναι τελοσπάντων αυτό το ποίημα; Ο Καρατζαφέρης ζητάει από τον Μυλωνόπουλο να το απαγγείλει: «Το ποίημα επιγράφεται "Το Μίσος". Οσο υπάρχει ο πρόστυχος ο Ελληνας σ' αυτό τον κόσμο δεν βγαίνει μα το Θεό το μίσος από μέσα μου. Χίλιων γκιαούρηδων τα κεφάλια δεν σβήνουνε ένα μίσος. Εκδίκηση να πάρω είναι ο μόνος μου στόχος», κ.λπ.
Ο κ. Καρατζαφέρης συνοψίζει: «Εγώ θα ήθελα να είναι λάθος και να μην είναι αυτό το ποίημα και να έχουμε πέσει σε λάθος και σε πλάνη εμείς. Ομως αυτό είναι το ποίημα. Και στο όνομα Ιπεκτσί υπήρξαν τα βραβεία εις τα οποία βραβεύτηκαν ο Θεοδωράκης, η κυρία Κανέλλη, ο κ. Μητσοτάκης. Και όλοι αυτοί. Εάν τώρα χόρτασε το μίσος του Τούρκου κατά τον δημοσιογράφο Ιπεκτσί με τα κεφάλια που έπεσαν στην Κύπρο...»

Πρόκειται βέβαια για ψεύδος. Το ποίημα «Μίσος» («Kin» στα τούρκικα) είναι υπαρκτό, αλλά δεν το έχει γράψει ο Ιπεκτσί, ούτε έχει γραφεί την παραμονή του πραξικοπήματος. Το φοβερό αυτό ποίημα έχει γραφτεί από τον Behcet Kemal Caglar και περιλαμβάνεται στην ανθολογία του Τουρκοκύπριου Hasan Sefik Altay που είχε τίτλο «Siirlerle Kutsal Savas ve Direnisimiz» (Ο Ιερός Αγώνας και η Αντίστασή μας στην Ποίηση), και μεταδιδόταν υποχρεωτικά κάθε πρωί τα χρόνια των ενδοκοινοτικών συγκρούσεων (1963-1967), από το ραδιόφωνο Bayrak (= Σημαία, Μπαϊράκι), το οποίο αποτελούσε τη «Φωνή των Τούρκων Αγωνιστών» (Turk Mucahidinin Sesi).
Φυσικά για τον κ. Καρατζαφέρη και τους ομοϊδεάτες του δεν έχει καμιά αξία ένα προπαγανδιστικό τουρκοκυπριακό ποίημα αν δεν συνδεθεί με το όνομα του Ιπεκτσί. Ο σκοπός είναι να αμαυρωθεί η προσπάθεια των ειρηνόφιλων και από τις δύο πλευρές με την υποδαύλιση του, «προαιώνιου μίσους». Θύμα της προπαγανδιστικής σκοπιμότητας, ο δημοσιογράφος που πλήρωσε με τη ζωή του την αντίθεσή του στον τουρκικό πολεμικό εθνικισμό.

Αυτή η μέθοδος, δηλαδή η χρησιμοποίηση μιας μισής αλήθειας συμπληρωμένης με μισό ψέμα, είναι βέβαια χαρακτηριστικό στοιχείο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Και αν έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημοκρατία η αποκάλυψη αυτών των πρακτικών είναι ακριβώς γιατί η προπαγάνδα του ψεύδους δηλητηριάζει τη λαϊκή συνείδηση και δίνει ερείσματα στη ρατσιστική και πολεμοκάπηλη προπαγάνδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου