Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΘΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Ντροπή» Χαρακτήρισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου τη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων και αποποιήθηκε και τα τρία αδικήματα που του καταλογίζουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε αφαίρεσα ονόματα από τη λίσ Την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας περί την υπηρεσία (κακουργήματα) αλλά και της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) αποφάσισε τις πρώτες πρωινές ώρες με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.

«Ντροπή» Χαρακτήρισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου τη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων και αποποιήθηκε και τα τρία αδικήματα που του καταλογίζουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε αφαίρεσα ονόματα από τη λίστα»
Ειδικότερα, για τη νόθευση εγγράφου 166 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 34 κατά και παρών 67, για το αδίκημα της απιστίας 206 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ 42 κατά και 18 παρών. Για την παράβαση καθήκοντος 220 βουλευτές ψήφισαν υπέρ 35 βουλευτές κατά και 11 παρών. Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές. Στην κάλπη βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος και έκλεισε τη συζήτηση για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που εισήλθε στην Ολομέλεια του Σώματος λίγο πριν πάρει το λόγο και όντας έντονα φορτισμένος, έκανε λόγο για «απόλυτα προσχηματική διαδικασία, προκατάληψη, προκατασκευασμένο πόρισμα και προειλημμένες αποφάσεις», τονίζοντας πως «προτείνετε να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ και όχι για άλλα τεράστια σκάνδαλα που έχουν κοστίσει δισ. στη χώρα και από τα οποία έχουν πλουτίσει πολιτικοί».
Παραπομπή Παπακωνσταντίνου από τη Βουλή
Χαρακτήρισε «ντροπή» τη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων και αποποιήθηκε και τα τρία αδικήματα που του καταλογίζουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε αφαίρεσα ονόματα από τη λίστα».
Τόνισε, δε, με έμφαση πως «τον ένοχο τον είχαμε εξαρχής, έμενε απλώς να βρούμε τι θα του φορτώσουμε», σημειώνοντας πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα έπειτα από περίπου 25 χρόνια, όταν και παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο Α. Παπανδρέου».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «ζητάτε τη δική μου παραπομπή και την ίδια στιγμή αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών», ενώ αναρωτήθηκε αν ο κ. Βενιζέλος στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών έκανε έστω μία ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών. «Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν», κατέληξε.
Νωρίτερα οι εισηγητές των κομμάτων είχαν ως κοινό τόπο την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Δικαστικό Συμβούλιο για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και κυρίως την πιθανότητα παραγραφής ή όχι των αδικημάτων, θέμα που έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα τον πολιτικό και δικαστικό κόσμο.
Υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων ο Λοβέρδος
Μάλιστα σε αυτό ακριβώς το ζήτημα εστίασε την ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και συνταγματολόγος Α. Λοβέρδος, ο οποίος και πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της παραγραφής αδικημάτων, υποστηρίζοντας πως αυτή η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου λόγω των διπλών εκλογών έναν χρόνο πριν.
Σημείο έντασης, ωστόσο, μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων ήταν η εμπλοκή ή όχι στην υπόθεση των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου. Από τη ΝΔ ο Α. Κουτσούμπας τόνισε ότι η επιτροπή δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τις ευθύνες άλλων προσώπων διότι δεν είχε τέτοια εντολή από την Ολομέλεια.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έκαναν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης των ποινικών ευθυνών Παπανδρέου και Βενιζέλου.
«Το πόρισμα της πλειοψηφίας αποτελεί την επιτομή της συγκάλυψης», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), υποστηρίζοντας ότι απετράπη η απόδοση ποινικών ευθυνών σε όλους.
Από την πλευρά του ο Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να σέρνεται η υπόθεση μέχρι τις επόμενες εκλογές, ενώ ο Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) τόνισε πως «δεν προέκυψαν στοιχεία για Παπανδρέου και Βενιζέλο. Τι να κάνουμε;».
Γιώργος Πίκουλας


ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ Ποινικές διώξεις σε Διώτη και Καπελέρη για τους χειρισμούς τους
Για τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαγωγής εγγράφου πρόκειται να βρεθεί κατηγορούμενος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ ο επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης αναμένεται να διωχθεί για το κακούργημα της απιστίας, για την ίδια υπόθεση.
Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των δύο πρώην ειδικών γραμματέων του ΣΔΟΕ, ενώ για τη συνεργάτιδα του κ. Διώτη, Γαλάτεια Μανέ, ζήτησε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.
Να σημειωθεί ότι για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των Διώτη - Καπελέρη η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε ανακριτή υποθέσεων διαφθοράς.
Η υπόθεση αφορά τους χειρισμούς των δύο πρώην ΣΔΟΕ σχετικά με το στικάκι που περιείχε τα ονόματα των Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και οι συγγενείς του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από το πρώτο USB.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Διώτης είχε αναφερθεί στη διαδρομή που ακολούθησε το ηλεκτρονικό αρχείο με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι το περίφημο στικάκι είχε αποσταλεί σε εκείνον από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «άτυπα και εξω-υπηρεσιακά».
Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις 15 Ιουνίου, ο κ. Διώτης είχε παραδεχτεί ότι δημιούργησε τρίτο USB με τη λίστα Λαγκάρντ, το οποίο χαρακτήρισε «στικάκι εργασίας», που το χρησιμοποιούσε για να κάνει μόνο εκτυπώσεις. Επίσης, φέρεται να παραδέχτηκε ότι κρατούσε σημειώσεις από τη λίστα Λαγκάρντ και ότι έφτιαξε έναν κατάλογο με ονόματα, τον οποίο εκτύπωσε και τον παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακόμα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ φέρεται να υποστήριξε ότι άνοιξε το συγκεκριμένο USB στις 16 Φεβρουαρίου 2012 για να δει περιεχόμενό του και το κατέστρεψε αμέσως.
Να σημειωθεί ότι την ύπαρξη τρίτου USB, που ανοίχτηκε στις 16/2/2012, είχε διαπιστώσει η πραγματογνωμοσύνη της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε στον προσωπικό φορητό υπολογιστή του κ. Διώτη. Στις 10 Απριλίου είχε κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή και ο κ. Καπελέρης, ο οποίος επέμεινε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ επέρριψε ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας λάθος τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.
Μ. ΜΠΕΝΕΑ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου