Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ. ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ!

Πύρινο εφιάλτη έζησαν το Σαββατοκύριακο κάτοικοι και τουρίστες στη Ρόδο, τη Σέριφο και την περιοχή της Πόμπιας στον Δήμο Φαιστού της Κρήτης. Οι φωτιές κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, αγροικίες, ενώ προκάλεσαν πανικό σε κατοίκους οικισμών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Με τις βαλίτσες στο χέρι, πανικόβλητοι τουρίστες αλλά και κάτοικοι των οικισμών Μεγάλο Λιβάδι και Κουτάλα στη Σέριφο έτρεξαν στη θάλασσα και μπήκαν σε βάρκες για να σωθούν, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν στην παραλία και παρέμειναν εκεί μέχρι να απομακρυνθεί ο πύρινος εφιάλτης. Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή με χαμηλή βλάστηση και απείλησε κατοικημένες περιοχές, ενώ προκλήθηκαν καταστροφές σε τουλάχιστον δυο αγροικίες. Η ταχύτατη επέκταση και των τριών πυρκαγιών, τα σημεία όπου ξέσπασαν αλλά και οι τουριστικές περιοχές που επιλέχθηκαν, προβληματίζουν τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που τις χαρακτηρίζουν «παράξενες». Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκφράζουν υπόνοιες για σχέδιο εμπρησμού εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Στη Σέριφο το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα ξέσπασαν δυο πυρκαγιές δεν θεωρείται τυχαίο και δεν αποκλείουν το νησί να μπήκε στο στόχαστρο εμπρηστών που έδρασαν με οργανωμένο σχέδιο. Συγκεκριμένα, η πρώτη φωτιά ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Σκλαβογιάννη και ετέθη υπό έλεγχο την επομένη το πρωί. Λίγες ώρες όμως αργότερα, στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, ξέσπασε η δεύτερη, αυτήν τη φορά μεγάλη, πυρκαγιά, σε άλλο σημείο του νησιού στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας που προκάλεσε καταστροφές και πανικό. Ωστόσο, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως «ακάλυπτη» αφού δεν έχει πυροσβεστικό σταθμό.
Στην Κρήτη, στην περιοχή της Πόμπιας στον Δήμο Φαιστού, μάχη με τις φλόγες έδιναν μέχρι χθες το βράδυ πυροσβέστες από αναζωπύρωση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου. Από τη φωτιά απειλήθηκαν τα χωριά Αντισκάρι, Πόμπια και Αληθινή.

Η επόμενη μέρα. Αντιμέτωποι με τις ξαφνικές εναλλαγές του ανέμου και τις αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των τριών μεγάλων πυρκαγιών βρέθηκαν χθες - επόμενη ημέρα της καταστροφής - οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στη Φαιστό η φωτιά αν και είχε οριοθετηθεί από τα ξημερώματα, είχε επικίνδυνες αναζωπυρώσεις και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν αποχωρήσει. Καλύτερη εικόνα παρουσίαζαν χθες οι πυρκαγιές στη Σέριφο, ενώ στη Ρόδο οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που εξακολουθούσαν να δίνουν ολονύχτια μάχη με τα πύρινα μέτωπα εκτιμούσαν ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Οι καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου ευνόησαν την ανάπτυξη δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Το διήμερο ξέσπασαν περισσότερες από 46 δασικές πυρκαγιές (24 χθες και 22 προχθές).

Στη Ρόδο. Τουλάχιστον 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είχε καταστρέψει μέχρι χτες το βράδυ η φωτιά στη Ρόδο που τις κρίσιμες ώρες έφτασε να εκτείνεται περιμετρικά σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων. Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης, «υπάρχουν φόβοι ότι έχουν καεί ελάφια, όπως επίσης και άλλα ζώα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή όπου έχει εκδηλωθεί η φωτιά ζουν εκατοντάδες πλατώνια (τα ελάφια dama dama, σύμβολα του νησιού). Η φωτιά ξέσπασε προχθές το απόγευμα σε δύσβατο σημείο έξω από την περιοχή της Ιστρίου στη Νότια Ρόδο. Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν τα χωριά Ιστριος, Προφύλια, Απολακκιά, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά και Αρνίθια, ενώ κάτοικοι και πυροσβέστες με ολονύχτιες προσπάθειες έφτιαχναν αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν τα σπίτια. Εξαιτίας των επικίνδυνων μετώπων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε έπειτα από εισήγηση του περιφερειάρχη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου.
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Δένδια
Εντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια ξέσπασε χθες με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Η φωτιά δεν αντιμετωπίζεται με κατάρες και παλικαριές. Αντιμετωπίζεται με πολιτικές πρόνοιας, που πρέπει να προηγούνται από τις πολιτικές ικανοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Με δηκτικό τρόπο απάντησε το γραφείο Τύπου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσληψη των πάντων υπόσχεται τώρα ότι θα καταργήσει τις πυρκαγιές! Δυστυχώς, κάθε ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος διευρύνει τα όρια της γραφικότητας».

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου