Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ Τ.ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ!









Γράφει ο Θανάσης Αυγουρόπουλος


Η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει δύο βασικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Δημοτική Αστυνομία και τη Φύλαξη των Σχολείων και να θέσει τους εργαζόμενους σ΄αυτές τις υπηρεσίες των Δήμων σε Κινητικότητα - Διαθεσιμότητα – Απόλυση, δημιούργησε κοινωνική αναστάτωση.

(08/07/2013): Με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου συγκαλείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα: «να λάβουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας επί της προγραμματιζόμενης κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων».

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Δήμαρχος αφού έκανε σχετική ενημέρωση, διάβασε ένα σχέδιο ψηφίσματος . Όταν οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζήτησαν να τοποθετηθούν, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε: «δεν χρειάζονται τοποθετήσεις και να μη γίνει καμία περαιτέρω συζήτηση» και αφού άκουσε τον Πρόεδρο των Εργαζομένων, τόσον ο ίδιος, όσον και οι Αντιδήμαρχοι, εκτός από την κα Τσικρικώνη, αποχώρησαν. Αργότερα πληροφορηθήκαμε πως ήταν στο Κηποθέατρο και παρακολουθούσαν θεατρική παράσταση!!!

Στη συνέχεια, παρά την απουσία του κ. Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και αρκετών μελών του Δ.Σ., ακολούθησε τρίωρη συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν όλοι σχεδόν οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι. Προσωπικά δήλωσα, «επειδή είναι γνωστή η τύχη των ψηφισμάτων, τα οποία δεν τα διαβάζει κανένας και καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, χρειάζεται να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις και να ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένες ενέργειες».

Υπόψη για τη Δευτέρα 08/07/2013 η ΚΕΔΕ είχε αποφασίσει κλείσιμο των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Ο δικός μας Δήμος ήταν από τους ελάχιστους που δεν συμμετείχε, διότι όπως ισχυρίστηκε ο κ. Δήμαρχος δεν ενημερώθηκε γι΄αυτή την απόφαση!!!.

(12/07/2013): Πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων στο Δήμο μας, στην οποία είχε κληθεί ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Από τους εργαζόμενους σχολιάστηκε αρνητικά η μη παρουσία του Δημάρχου, αλλά ούτε ενός εκπροσώπου του για να μεταφέρει τις θέσεις της διοίκησης. Σημειωτέον πως οι παριστάμενες Αντιδήμαρχοι κα Τσικρικώνη και κα Ρετσινιά περιορίστηκαν  σε ένα χαιρετισμό συμπαράστασης και δεν μίλησαν ως εκπροσωπούσες τον κ. Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου.

Προσωπικά παίρνοντας το λόγο είπα: α) Ο Δήμος μας να καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία, αφού προηγηθεί αξιολόγηση από ανεξάρτητη αρχή να εφαρμοστεί το μέτρο της κινητικότητας των εργαζομένων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας. β) Nα ληφθεί αιτιολογημένη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία να θέτουμε στη διάθεση της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων και αντίστοιχη απόφαση από πλευράς του κ. Δημάρχου.

(14/07/2013): Εκδόθηκε ανακοίνωση του κ. Δήμαρχου σύμφωνα με την οποία: «Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού συμπαριστάμενος στους εργαζόμενους στο Δήμο και υλοποιώντας σχετική απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενημερώνει ότι οι δημοτικές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα 15, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουλίου».

(15/07/2013): Στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. παρέστησαν όλοι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία Παπάγου – Χολαργού και εκπρόσωπός τους διάβασε ένα ψήφισμα το οποίο είχε σχέση με την απόφαση της Κυβέρνησης και ζήτησε τη σχετική συμπαράσταση και βοήθεια του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση πήρα το λόγο και είπα: α) Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διατυπώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην κατάργηση βασικών δομών της Τ.Α., που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Προσωπικά πολύ  φοβάμαι πως  την επόμενη φορά θα έλθει η σειρά των Κ.Ε.Π., Παιδικών Σταθμών, Κ.Α.Π.Η και άλλων βασικών κοινωνικές δομών. Η λογική να απολυθούν εργαζόμενοι στους Δήμους για να μην απολυθούν κάποιοι άλλοι, απαξιώνει και κατεδαφίζει τελείως το θεσμό της Τ.Α. β) Επανέλαβα τις δύο προτάσεις που είχα καταθέσει στις 12/07/2013 στη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων και ζήτησα να ληφθεί απόφαση να θέσουμε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι τις παραιτήσεις μας στη διάθεση της ΚΕΔΕ.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Δήμαρχος είπε: «Η πλειοψηφία δεν συμφωνεί με την πρόταση του κ. Αυγουρόπουλου». Στην πραγματοποιηθείσα ψηφοφορία  η πρότασή μου καταψηφίστηκε.

Αναμφισβήτητα η απόφαση της πλειοψηφίας είναι σεβαστή. Όμως δεν είναι δυνατόν να μη σχολιαστεί ανάλογα πως για άλλη μια φορά αποδείχτηκε, ποιοι έμπρακτα και με συγκεκριμένες προτάσεις, αποφάσεις και ενέργειες εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τους συνδημότες μας και ποιοι «με λόγια ψεύτικα και μεγάλα» «είναι κολλημένοι στις καρέκλες» και το «παίζουν τζάμπα μάγκες».

Σ.Σ.   Στις 24/07/2013,  25 από τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της οικίας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, με κοινή επιστολή, την οποία συνυπογράφουν, παραιτήθηκαν από το αξίωμά τους, «ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία "με αντισυνταγματικές και αντιαυτοδιοικητικές ρυθμίσεις, δέχεται εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα που την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό".  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου