Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΜΑΣ!!!



 (Ένα όραμα για τον Δήμο μας…)

Γράφουν οι:
Γιάννης Κεχρής
Γενικός Χειρούργος – Εντατικολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού
Βαγγέλης Γυφτοδήμος
Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Δ.Ε.
Λουκάς Στεφάνου
Δικηγόρος
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
(Αναλυτική παρουσίαση της πρότασής μας μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο της «Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου – Χολαργού»: http://dimotikianagennisiph.blogspot.gr/ που πρωτοαναρτήθηκε την Πέμπτη στις 27/6/2013)
            Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν από ιδίους πόρους, κεντρική διοίκηση, ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα χρηματοδότησης στον Δήμο μας χωρίς ουσιαστικά, κατά γενική ομολογία, να μεταβάλλουν την εικόνα της πόλης μας και να βελτιώσουν την καθημερινότητα του δημότη. Αποσπασματικές παρεμβάσεις, άστοχες αναπλάσεις, κακοτεχνίες συνθέτουν την συνολική εικόνα με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την έλλειψη οράματος και μακροχρόνιου σχεδιασμού.
                Η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου που θα περιβάλλει την πόλη μας στα όρια της με τον Υμηττό και θα διεισδύει εντός του αστικού πολεοδομικού χώρου, θα προσφέρει δυνατότητες εναλλακτικής μετακίνησης και ψυχαγωγίας, θα αναδείξει την φυσική ομορφιά και ιστορία της περιοχής, θα ενοποιήσει το αστικό πράσινο με το δάσος του Υμηττού και θα αναβαθμίσει αισθητικά, βιοκλιματικά και περιβαλλοντολογικά την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
                Ο Ιλισός ποταμός ένας εκ των δύο ποταμών που ομόρφαιναν και ύδρευαν επί αιώνες το Λεκανοπέδιο πήγαζε στη γειτονιά μας, στον Υμηττό. Οι πηγές του αναβλύζουν ακόμη δίπλα μας. Ας ονομάσουμε λοιπόν το πάρκο: «Μεγάλο Πάρκο του Ιλισού»
                Χωροταξικά, το «Μεγάλο Πάρκο του Ιλισού» θα περιλαμβάνει: 1. Την περιοχή άνωθεν της Ναυαρίνου – Ανατολής, 2. Το τμήμα της παραποτάμιας περιοχής του Ιλισού κατά μήκος της Χατζηκωνσταντή, 3. Το τμήμα της παραποτάμιας περιοχής του Ιλισού κατά μήκος της Γ. Μπλέσσα και της Στ. Μπαλοδήμου από την Αργυροκάστρου ως την Κατεχάκη, 4. Την μεγάλη έκταση αδόμητου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου που περικλείεται μεταξύ του στρατοπέδου Φακίνου, του φυτωρίου Αθηνών, των νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Γεννηματάς», των σχολείων Παπάγου και του κέντρου νεότητας Παπάγου. Απώτερος σκοπός: Η σύνδεση και ενοποίηση όλων αυτών των περιοχών ελεύθερου, κοινόχρηστου πρασίνου. Η απομάκρυνση του Στρατοπέδου Φακίνου ή τμήματός του θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
                Νομοθετικά, η συνολική περιοχή εντάσσεται εντός της «Ζώνης Α, ζώνης απολύτου προστασίας του Υμηττού» και στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ζώνη Δ1 Γουδή).
                Η περιοχή έχει πληγεί και υποβαθμιστεί από φυσικές καταστροφές όπως η πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου 2007 αλλά και ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες, όπως η παράνομη επέκταση της ΕΥΔΑΠ, οι παράνομες περιφράξεις άνωθεν της Ναυαρίνου, το μπάζωμα του ρέματος και των πηγών του Ιλισού, οι αυτοσχέδιοι αγώνες μηχανοκίνητης δίτροχης οδήγησης (motocross) στην Αγ. Ελεούσα, η εγκατάλειψη και μετατροπή σε χώρο στάθμευσης φορτηγών της περιοχής μεταξύ Πίνδου – Κατεχάκη – Στρατόπεδου Φακίνου, η εναπόθεση μπαζών και σκουπιδιών σε πολλά σημεία της περιοχής.
                Στις προτεινόμενες παρεμβάσεις εντός του πάρκου περιλαμβάνονται η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Αττικής Οδού, Αναστάσεως και Ανατολής – Ναυαρίνου που περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ, το Κορακοβούνι και την Αγία Ελεούσα σε οικολογικό και αρχαιολογικό Πάρκο. Αυτό προϋποθέτει την άμεση επιστροφή στην κοινή χρήση των καταπατημένων εκτάσεων της ΕΥΔΑΠ, την άμεση απομάκρυνση όλων των παράνομων περιφράξεων, τον καθαρισμό από μπάζα και άλλα σκουπίδια, την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, την συμβατή με το φυσικό περιβάλλον διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας, τον εντοπισμό και ενεργοποίηση της πηγής του Ιλισού λίγα μέτρα ανατολικά από το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας με ταυτόχρονη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Αγ. Ελεούσας, την απαγόρευση των αυτοσχέδιων αγώνων και προπονήσεων μηχανοκίνητης δίτροχης οδήγησης (motocross) και την ευρεία αναδάσωση και δεντροφύτευση όλης της περιοχής.
                Η ανάδειξη του Ιλισού και η διαμόρφωση της παραποτάμιας περιοχής αποτελεί κυρίαρχη επιδίωξη της πρότασής μας. Επιβάλλεται η αναδάσωση των σημείων που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2007 και η ευρεία δεντροφύτευση του τμήματος μεταξύ Πίνδου – Κατεχάκη – Στρατοπέδου Φακίνου.
                Η μετακίνηση τμήματος του Στρατόπεδου Φακίνου θα δώσει την δυνατότητα σύνδεσης και ενοποίησης των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου εκατέρωθεν του στρατοπέδου. Η διαμόρφωση ποδηλατικής διαδρομής και μονοπατιών για πεζοπορία θα δώσουν δυνατότητες ψυχαγωγίας, άσκησης και εναλλακτικής μετακίνησης.
                Είναι προφανές ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται μεταξύ άλλων από την χρηματοδότησή του. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η εκμετάλλευση των κατάλληλων προγραμμάτων χρηματοδότησης (προγράμματα σε εξέλιξη του ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Αττικής, ή οποιασδήποτε άλλης εναλλακτικής οδού ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ή και εθνικής μέσω πόρων του Πράσινου Ταμείου) κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
                Αναλυτική παρουσίαση της πρότασής μας μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο της «Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου – Χολαργού»: http://dimotikianagennisiph.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου