Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΑΓΡΙΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Σε ολομέτωπη σύγκρουση μεταξύ των οπαδών του ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των δυνάμεων καταστολής της υπό το στρατό μεταβατικής κυβέρνησης εξελίσσονται τα γεγονότα στην Αίγυπτο, με νέο αιματοκύλισμα σε βάρος του λαού. Με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 600 και να αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 4.000, την Παρασκευή, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» καλούσαν σε νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για χρήση πραγματικών πυρών στις δυνάμεις ασφαλείας.
Στο κάλεσμα των ισλαμιστών ανταποκρίθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν στις διαδηλώσεις της «οργής», όπως χαρακτηρίζονται, με δακρυγόνα και πυροβολισμούς. Κινητοποιήσεις λάμβαναν χώρα σε όλη την Αίγυπτο την Παρασκευή, με πληροφορίες να αναφέρονται σε νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και αύξηση των θυμάτων.
Η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης εναντίον των συγκεντρώσεων των οπαδών του ισλαμιστή ανατραπέντος Προέδρου, που οδήγησε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης και εξελίχθηκε σε μακελειό, ξεκίνησε την Τετάρτη, από τις δύο συγκεντρώσεις στο Νασρ Σίτι και στην πλατεία Νάχντα. Οι επίσημες αρχές έκαναν λόγο για 638 νεκρούς το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ανέφεραν ότι τα θύματα της καταστολής φτάνουν τους 2.600 ανθρώπους. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ χιλιάδες είναι και οι συλλήψεις στις οποίες προχωρά η αστυνομία.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κατηγορεί ανοιχτά τους διαδηλωτές ότι οπλοφορούν και έχει ανακοινώσει ότι δεκάδες αστυνομικοί σκοτώθηκαν από «σφαίρες διαδηλωτών», στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων.
Υποκρισία στις διεθνείς αντιδράσεις
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του ζήτησε τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές, με τη συνεδρίαση να πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να καταλήγει σε κοινό ανακοινωθέν, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να κυριαρχούν. Τη διεξαγωγή έρευνας για τα επεισόδια και τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο ζήτησε η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ενώ τις συγκρούσεις καταδίκασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.
Με μία εξαιρετικά υποκριτική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, καταδίκασε μεν τα αιματηρά επεισόδια και ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον ακυρώνει όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο, τον επόμενο μήνα, ωστόσο σε δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, είπε ότι «το υπουργείο Αμυνας θα διατηρήσει τη στρατιωτική σχέση με την Αίγυπτο», καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, 1,3 δισ. δολαρίων, προς την Αίγυπτο, η οποία θεωρείται βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, με ιδιαίτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία.
Δεδομένης της αιματηρής σύγκρουσης που εξελίσσεται στην Αίγυπτο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση και πιθανές ενέργειες των «27», με ενδεχόμενη και σύγκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντείνονται και οι επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας με αιχμή τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, που εξέφρασε την «ανησυχία» του Παρισιού για το ενδεχόμενο η κλιμάκωση της έντασης να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίες οργανώσεις, ζητώντας και αυτός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκτονωθεί η κρίση, ενώ και η Κίνα δήλωσε την ανησυχία της, ζητώντας «αυτοσυγκράτηση».
Τερματισμό της καταστολής ζήτησε το Ιράν, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, που εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι, κατήγγειλε τη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι «εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν».
Το νέο αιματοκύλισμα του λαού της Αιγύπτου, το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα των συγκρουόμενων συμφερόντων διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης, που προσπαθούν να εγκλωβίσουν και να διχάσουν το λαό με κριτήρια ξένα προς αυτόν, κάνει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - μεταξύ άλλων - το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επιτακτική την ανάγκη «να επικρατήσει το ταξικό κοινωνικό κριτήριο που είναι το μόνο το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει ότι η λαϊκή δράση και κινητοποίηση θα βάλει πραγματικά στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική και την αστική τάξη της Αιγύπτου, είτε αυτή εκφράζεται μέσα από το στρατιωτικό πραξικόπημα είτε μέσω διαφόρων θρησκευτικών κινημάτων. Είναι ευθύνη των κομμουνιστών και των άλλων ταξικών δυνάμεων της Αιγύπτου να πρωτοστατήσουν στην πάλη για μια τέτοια προοπτική».
rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου