Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Ν' ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜ. ΕΚΛΟΓΕΣ;



Γράφει ο Θανάσης Αυγουρόπουλος
δημοτικός σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
Αναμφισβήτητα τον τελευταίο καιρό και με αφορμή την οικονομική κρίση, ο θεσμός της Τ.Α. δοκιμάζεται σοβαρά και εκτός από την επιχειρούμενη απαξίωση κινδυνεύει ακόμη και με «κατάρρευση».
Μολονότι οι Δημοτικές Εκλογές είναι προγραμματισμένες ναι πραγματοποιηθούν τον Μάϊο/2014, ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες και διεργασίες για την επόμενη εκλογική μάχη, δεδομένων οπωσδήποτε και των ασταθών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, που όπως όλα δείχνουν θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως με ποιο εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Απλή αναλογική, ενιαίο ψηφοδέλτιο ή το επί αρκετά χρόνια γνωστό μοντέλο; Σίγουρα κάθε σύστημα έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, έχει οπαδούς και…. πολέμιους.
Σύμφωνα με το εναλλακτικό σύστημα που συζητιέται και θεωρείται το επικρατέστερο, οι Δήμαρχοι θα εκλέγονται με διαφορετικό ψηφοδέλτιο από εκείνο που θα εκλέγονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Το σύστημα αυτό είναι πράγματι πρωτοποριακό και έχει ως στόχο να αναδειχθούν νέες και άξιες προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όσοι προτείνουν το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα υποστηρίζουν πως: «Για να εξοβολίσουμε πλήρως τον κομματισμό από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποφασιστεί ένα εκλογικό σύστημα ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό. Οπωσδήποτε απαιτείται να θεσπιστεί χωριστό ψηφοδέλτιο για Περιφερειάρχες και Δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων. Μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, επιδιώκοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων. Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και παλαιοκομματικού συστήματος» .
Αναμφισβήτητα όμως το συγκεκριμένο σύστημα επειδή είναι σύγχρονο και πρωτοποριακό επιβάλλεται να μελετηθεί προσεκτικά, ώστε εάν τελικά εφαρμοστεί να είναι αποδεκτό, βιώσιμο και αποτελεσματικό.
Πάντως οποιαδήποτε αλλαγή και αν επιχειρηθεί να γίνει, απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην αντιμετωπίσουμε τα αντίστοιχα προβλήματα του «Καλλικράτη», τα οποία σίγουρα ήταν αποτέλεσμα βιασύνης και προχειρότητας.
Προσωπικά, μολονότι είμαι υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου, εκτιμώ πως τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις εκλογές είναι πολύ περιορισμένα για μια τόσο μεγάλη και σοβαρή ανατροπή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο»  και στην ερώτηση, «Πόσο πιθανό είναι πλέον να καθυστερήσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές πέραν του ερχομένου Μαϊου και να γίνουν με άλλο σύστημα, όπως εκείνο του ενιαίου ψηφοδελτίου που συζητήθηκε προ μηνών;», απήντησε: «Δεν υπάρχει καμία απόφαση που να αλλάζει τα όσα ισχύουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου