Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΝΕΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΕΜΕΤΗ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ! ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: "ΞΑΝΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΕΣ ΧΟΤΖΑ"

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή της Αλβανίας, μετά τα θλιβερά επεισόδια και τις λεηλασίες σε ορθόδοξο ναό.
 
Σήμερα, εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν με δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας, που ήταν παρατεταγμένες έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Από τα βίαια επεισόδια τραυματίστηκε ένας Έλληνας πολίτης και ένας ομογενής. Στη συνέχεια, άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες κατά του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε "απερίφραστα" τον "αποτροπιασμό και την καταδίκη" του για τις δύο σημερινές επιθέσεις και κάλεσε άμεσα τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας. 
"Μόλις τρεις ημέρες μετά τα απαράδεκτα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Πρεμετή", αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου "σήμερα το πρωί, στην ίδια ακριβώς πόλη, πραγματοποιήθηκε βίαιη επίθεση κατά ενός Έλληνα πολίτη και ενός ομογενούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους, ενώ αμέσως μετά «άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, οι οποίες προκάλεσαν, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές". 
"Καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο σημερινές επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτίρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών" συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: "Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης". 
Τα εθνικιστικά επεισόδια ξεκίνησαν πριν δύο ημέρες, όταν ο Δήμος της Πρεμετής έστειλε δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στην εκκλησία  των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτιρίου στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, το κτίριο αυτό είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 16ης Αυγούστου στην Πρεμετή, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος έκανε λόγο για ένα "πάρα πολύ θλιβερό γεγονός" και υπενθύμισε τη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα για την επιστροφή σ' αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.
 
Eπίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος χαρακτήρισε «παρά πολύ θλιβερό» γεγονός, που «ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας» τα γεγονότα στον ορθόδοξο Ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή.
 
Στο χθεσινό μάλιστα κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αναφέρθηκε σε βεβήλωση των ιερών των αγίων κι έκανε λόγο για «μεγάλη προσβολή όχι μόνο της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της Αλβανίας», στην οποία, ενώ υπάρχει η προσδοκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα τη θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό».
 
Ο κ. Αναστάσιος έκανε λόγο για σχεδιασμένη ενέργεια «από σκοτεινές δυνάμεις», εφόσον, όπως είπε, οι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας «πληρώθηκαν, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι βρίσκονται πίσω τους».
 
Αναφερόμενος στις διαρκείς δοκιμασίες που υπέστη ο ναός από την ίδρυσή του τον 17ο αιώνα, αποκάλυψε ότι η αλβανική κυβέρνησε αναγνώρισε πως το πολιτιστικό κέντρο στην Πρεμετή έχει χτιστεί πάνω στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου και το 1998 αποφάσισε να παραδώσει το κτίριο στον ορθόδοξο κλήρο έναντι συγκεκριμένης αμοιβής προς το κράτος για τις σχετικές επενδύσεις που αφορούσαν τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.
 
Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία για την επιστροφή σ' αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων. Συνεπώς δεν ισχύει καμιά δικαστική απόφαση, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
 
Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για ένα κέντρο του αλβανικού πολιτισμού, επεσήμανε ότι η ορθόδοξη εκκλησία έχει συμβάλλει κατά πολύ στον πολιτισμό της Αλβανίας, τονίζοντας επιπλέον πως ό,τι σήμερα αποτελεί τον παραδοσιακό αλβανικό πολιτισμό, είναι της ορθόδοξης εκκλησίας.
 
«Οι ορθόδοξοι δεν είναι ορφανοί που έρχονται να τους κλωτσήσουν διάφορες ομάδες. Ξέρουμε τι πιστεύουμε, ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πώς να τα διεκδικήσουμε» υπογράμμισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, ενώ κάλεσε τους πιστούς να είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι.
 
news.gr, defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου