Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 "Συζητάμε με τον κ. Σκούρτη, την κα Πολυκαλά, την κα Νικάκη, τον κ. Τσοχαλή, τον κ. Αποστολόπουλο, τον κ. Τούτουζα, τον κ. Οικονόμου, έχουμε κάνει και πρόσκληση συνεργασίας και σε άλλους επώνυμους συμπολίτες μας".
Αγαπητέ κύριε Βραχιολίδη
Παρατήρησα ότι για δεύτερη συνεχή φορά στα εύστοχα πολιτικά ρεπορτάζ που κάνετε για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, με συγκαταλέγετε στους υποψήφιους δημάρχους. Ομως θα ήθελα να διατηρήσω το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να διευκρινίσω σε σας και στο αναγνωστικό σας κοινό, τα εξής:

Μετά από 25 χρόνια δημοσιογραφικής εμπειρίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εγώ μαζί με μια ομάδα γνωστών ενεργών πολιτών του δήμου μας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για να προχωρήσει και να βελτιωθεί πραγματικά η ζωή στην πόλη μας και για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα χρόνια προβλήματα που προσδιορίζουν την φυσιογνωμία του προαστίου μας, χρειάζεται η συνεργασία όλων των ικανών πολιτών, που με ανιδιοτέλεια, θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ινία του δήμου και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πάνω από όλα τις γνώσεις τους.

Χρειάζεται δηλαδή μια ομάδα πολιτών που με γνώση, εμπειρία και καλό βιογραφικό κοινωνικής δράσης, να επιμερίσουν ένα πολύ δύσκολο έργο και να βάλουν τον δήμο μας στην τροχιά της νέας εποχής και των νέων απαιτήσεων.

Ετσι συγκεντρωθήκαμε εγώ, η κα Καλλιοντζή, ο κ. Παγώνης, ο κ. Παπαγεωργίου, ο κ. Συλλούρης, η κα Πετράκη και αρκετοί άλλοι ενεργοί πολίτες του δήμου μας και φτιάξαμε ένα πλαίσιο αξόνων – προτεραιοτήτων πάνω στους οποίους πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθεί η πολιτική της επόμενης δημοτικής αρχής ες εξής:

1 ΔΗΜΟΚΤΡΑΤΙΑ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗ
Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι σήμερα ο δήμος χρειάζεται δημοκρατία που σημαίνει συμμετοχή για να αξιοποιηθεί ένα ικανό ανθρώπινο δυναμικό και να βοηθήσουνε όλοι.
Ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και για την άμεση διαπίστωση των αναγκών και συναίνεση στην κατανομή των δαπανών.

2 ΜΕΛΕΤΕΣ
Χρειάζεται μελέτες και επιστημονική τεκμηρίωση στις αποφάσεις. Για να μην έχουμε σπατάλη πόρων, για να υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις, για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις και για να υπάρχει αντικειμενικότητα στην  πολιτική εφαρμογή.

3 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΈΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Οι υποδομές εναλλακτικών μετακινήσεων μπορούν να αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης, την λειτουργία της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

4 ΣΧΟΛΕΙΟ
Η αναβάθμιση του λειτουργικού και κτιριακού περιβάλλοντος του σχολείου δημιουργεί άλλους όρους συνείδησης εντοπιότητας και συλλογικότητας στους κατοίκους. Η επένδυση στην εκπαίδευση των παιδιών μας, στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και την κατάρτιση είναι πρώτη προτεραιότητα.


5 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται κοινωνική πολιτική για όλους και δωρεάν υπηρεσίες για τους ασθενέστερους οικονομικά με τιμολόγηση όλων των υπηρεσιών και με αντικειμενικούς και μετρήσιμους στόχους. Μαζί με αυτό χρειάζεται και η ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών προληπτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα για όλους τους κατοίκους.

6 ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Χρειάζεται δημιουργία place branding. Μια καλή φήμη που θα φέρει υπεραξία, επενδύσεις, μεγάλες διοργανώσεις και θέσεις απασχόλησης αφού θα αναπτύξει την τοπική αγορά. Μια σχεδιασμένη εμπορική φυσιογνωμία της πόλης.

7 ΚΑΙ 8 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέλος χρειάζεται μαζικός αθλητισμός και πολιτισμός ως δημιουργική απασχόληση, άσκηση, γειτνίαση και ως εναλλακτική ποιοτική πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζεται μια δημοτική ομάδα που να απαρτίζεται από ανθρώπους που να μπορούν, να έχουν τις γνώσεις και την κατάρτιση για να τα πετύχουν. Η ομάδα να εμπιστευτεί συγκεκριμένο έργο σε κάθε έναν ξεχωριστά.

Ετσι ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία συγκρότησης ενός κοινωνικού ψηφοδελτίου. Προσκαλέσαμε ανθρώπους με ικανότητες, γνώσεις και βιογραφικό επιτυχούς κοινωνικής δράσης.

Αυτή την εποχή βρισκόμαστε στην εξέλιξη αυτής της δύσκολης πορείας. Οι περισσότεροι πετυχημένοι και ικανοί άνθρωποι δεν έχουν ούτε την διάθεση, ούτε το χρόνο, να ασχοληθούν με την πολιτική. Προσπαθούμε να τους πείσουμε.

Σας θυμίζω ότι οι δήμοι σήμερα βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο αλλαγής του νομικού πλαισίου και των χρηματοδοτικών εργαλείων με κύριες κατευθύνσεις την οικονομική αυτοτέλεια και τον ασφυκτικό νομικό έλεγχο.

Οι δήμοι έχουν 7 τομείς δράσεων με 276 αρμοδιότητες συν 201 ακόμη που έχει δικαίωμα με απόφαση του να αναλάβει το δημοτικό συμβούλιο. Θα ήταν αστείο να σκεφτεί κάποιος ότι ένας δήμαρχος από μόνος του θα μπορούσε να πετύχει στο έργο του, χωρίς μια αξιόλογη και ικανή ομάδα δίπλα του.

Εσείς θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε ένα υπερωκεάνιο σε έναν πολύ καλό καπετάνιο αλλά με ανίκανους δεύτερο και τρίτο καπετάνιο, μηχανικούς ασυρματιστές κλπ;

Βρίσκω έως αστείο να δηλώνει κάποιος σήμερα υποψήφιος δήμαρχος χωρίς να μπορεί να επιδείξει τουλάχιστον μια εικοσάδα ικανών στελεχών δίπλα του. Η αποτυχία του είναι εγγυημένη.
Εμείς λοιπόν οι ενεργοί πολίτες που μαζευτήκαμε στην ομάδα που σας προανέφερα αν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε γύρω μας 50 – 60 ικανά στελέχη με γνώσεις και αφού συμφωνήσουν όλοι στην  προγραμματική συμφωνία που επίσης σας προανέφερα, τότε θα μπούμε στην διαδικασία επιλογής του επικεφαλής με μοναδικό κριτήριο μεταξύ ίσων, να μπορεί να μεταδώσει ακριβέστερα και να συντονίσει, αυτά που επιδιώκουμε να γίνουν.
Ετσι όπως καταλαβαίνετε εγώ δεν είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Είμαι ένα απλό μέλος μια κοινωνικής προσπάθειας για να φτιάξουμε κάτι καλό για την πόλη μας.
Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο του υποψήφιου δημάρχου, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο σημείο που θίγετε με την κα Πολυκαλά. Στην κίνησή μας, έχουμε καλέσει όσους θεωρούμε ικανούς να προσδώσουν μια υπεραξία και μια εγγύηση στο εγχείρημα.
Συζητάμε με τον κ. Σκούρτη, την κα Πολυκαλά, την κα Νικάκη, τον κ. Τσοχαλή, τον κ. Αποστολόπουλο, τον κ. Τούτουζα, τον κ. Οικονόμου, έχουμε κάνει και πρόσκληση συνεργασίας και σε άλλους επώνυμους συμπολίτες μας. Πιστεύουμε ότι αρκετοί από αυτούς θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα του εγχειρήματος και θα συμπορευθούν στην προσπάθειά μας, για να συναποφασίσουμε όλοι μαζί για τον καλύτερο που θα μπορεί να μας εκπροσωπήσει.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού

Χάρης Κουγιουμτζόπουλος

1 σχόλιο: