Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ 12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ


Δημοτική κοινότητα Χολαργού Τοπικό Συμβούλιο

Δελτίο τύπου
Με μεγάλη χαρά ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού και η Δημοτική Κοινότητα Χολαργού φιλοξένησε στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» το 12ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφικής πρακτικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Φιλοσοφικής πρακτικής και του προέδρου της κ. Κων. Αθανασόπουλου τις 11-12 Αυγούστου 2013.
Στις Ειδικές Συνεδρίες Εξειδίκευσης στην μέθοδο της φιλοσοφικής πρακτικής, η οποία εμφανίζεται στο προσκήνιο την δεκαετία του 1960 συμμετείχαν έμπειροι και πρωτοπόροι καθηγητές της φιλοσοφίας από την Αμερική, Ευρώπη, Ασία (όπως ο καθηγητής Λου Μαρινόφ ΗΠΑ, Πήτερ Χατερλό, Μπάρμπαρα Τζόαν ΗΠΑ, Κήθ. Χάμμοντ Ηνωμένο Βασίλειο).
Τη Δημοτική αρχή εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Δασκαλόπουλος και Βιβή Μπουφούνου, η οποία και απηύθηνε  χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου κ. Βασιλείου Ξύδη.
Τη Δημοτική Κοινότητα Χολαργού εκπροσώπησε η Τοπική Σύμβουλος Χολαργού η κ. Βούλα Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση και τον προγραμματισμό του Συνεδρίου, από την πλευρά του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου η κ. Χριστοδουλοπούλου απηύθηνε χαιρετισμό στους Συνέδρους εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου Χολαργού όπου μεταξύ των άλλων πραγματοποίησε ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, παρόν και μέλλον που μπορεί να διαδραματίσει ο Χολαργός σαν δήμος, ευαισθητοποιημένος στα σημερινά δεδομένα.
Στη διάρκεια της 1ης ημέρας του Συνεδρίου σε προγραμματισμένο περίπατο (με όχημα και οδηγό που διέθεσε ο Δήμος) ξεναγήθηκαν οι Σύνεδροι στην περιοχή των πηγών του Ιλισσού ποταμού και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου. Την ξενάγηση είχε αναλάβει η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Στην ξενάγηση η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε πόσο σημαντική είναι η παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων της φιλοσοφίας στην γενέτειρα του Περικλή και τον τόπο της ονοματοδοσίας του Πλάτωνα. Διότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το παρελθόν. Αν θυμάσαι από που έρχεσαι, γνωρίζεις και προς τα που πηγαίνεις.
Η κ. Βούλα Χριστοδουλοπούλου έδωσε ως αναμνηστικό στους συνέδρους εκ μέρους της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού το βιβλίο «Μια αγκαλιά για τον Υμηττό», με την αφιέρωση «Η δε μελέτη φύσεως αγαθά πλείονα δωρείται», όπου πολύ εύστοχα ο αρχαίος ποιητής Επίμαχος αποδίδει την σύνδεση φιλοσοφίας και περιβάλλοντος.
Οι σύνεδροι ενθουσιάστηκαν από τον εποικοδομητικό περίπατο, όπου συνδύασαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Ο Δήμος μας   και η Δημοτική Κοινότητα Χολαργού προβλήθηκε σε διεθνές επίπεδο, αποκομίζοντας θερμότατα σχόλια για την φιλοξενία, του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφικής πρακτικής.
Το επόμενο συνέδριο θα διεξαχθεί στη Σερβία.       
Για το Τοπικό Συμβούλιο Χολαργού
Ο Πρόεδρος

Νίκος Αποστολόπουλος
 

Χαιρετισμός της εκπροσώπου του Τοπικού Συμβουλίου Χολαργού κ. Βούλας Χριστοδουλοπούλου, Τοπικής Συμβούλου Χολαργού



Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

 Ως Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, που φέρει το όνομα του αρχαίου δήμου Χολαργού. 


 Είναι για εμάς ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε στη πόλη μας επιστήμονες και ερευνητές της φιλοσοφίας και της φιλοσοφικής πρακτικής από όλο τον κόσμο.

 Η πόλη μας έχει τη τύχη να συνδυάζει στην μακραίωνη πορεία της, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον, μιας και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Υμηττού. Ενός βουνού που πολύ εύστοχα και με αρχαιοπρεπή κυνικότητα θα χαρακτηρίσει ο λογοτέχνης του 19ου αιώνα Δημήτρης Καμπουρογλού «ως μέγα παραβάν χωρίζον την κοιλάδα του πνεύματος από την πεδιάδα του οινοπνεύματος», λόγω των αμπελώνων των Μεσογείων.

 Σπαράγματα της ιστορικής αυτής πορείας είναι τα ευρήματα που βρέθηκαν με την εκσκαφή για την δημιουργία του Σταθμού του Μετρό Χολαργός. Στην εκσκαφή αυτή βρέθηκε μέρος από την οδό που ένωνε την Αθήνα με τα Μεσόγεια και τη πεδιάδα του Μαραθώνα, η οποία βρισκόταν σχεδόν ακριβώς εκεί που βρίσκεται σήμερα λεωφόρος Μεσογείων.  Όπως επίσης και δύο τάφοι του 5ου αιώνος π. Χ. πλησίον της αρχαίας οδού. Σας καλώ να δείτε αυτά τα ευρήματα επισκεπτόμενοι το Σταθμό Χολαργός.

 Ένα ακόμη εύρημα είναι οι αρχαίες πηγές του Ιλισού, ενός ιδιαίτερα σημαντικού ποταμού για τους αρχαίους Αθηναίους που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού


Η τοπική μας ιστορία όμως έχει να παρουσιάσει και δυο βυζαντινά μνημεία που συνδέονται με την αρχαιότητα. Το πρώτο είναι η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου όπου έχει κτιστεί επάνω σε αρχαίο ναό της Αρτέμιδος. Και δεύτερο είναι η Μονή Αστερίου όπου λέγεται ότι κτίσθηκε στο μέρος που ήταν το Διδασκαλείο του Διοδώρου, μια φιλοσοφική κυψέλη της αρχαιότητας.


Όπως φαίνεται από τα προαναφερόμενα ο Χολαργός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την φιλοσοφία μέσα στο ρου της ιστορίας. Και πηγή αυτής της φιλοσοφικής παρουσίας είναι ο Υμηττός και το φυσικό περιβάλλον. Την σύνδεση φιλοσοφίας και περιβάλλοντος την αποδίδει πολύ εύστοχα ο αρχαίος ποιητής Επίμαρχος  «Η δε μελέτη φύσεως αγαθά πλείονα δωρείται.».


Η πόλη του Χολαργού όμως δεν έχει μόνο παρελθόν αλλά και παρόν και μέλλον. Σήμερα ο Χολαργός είναι μία σύγχρονη πόλη, που προχωρά μέσα στη δύσκολη περίοδο που περνά η Χώρα. Γι’ αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι μας, ο Δήμος έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής με κέντρο πάντα τον άνθρωπο. Μέσα στις κοινωνικές δράσεις είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, το πρόγραμμα σπιτική κουζίνα, κοινωνικό φροντιστήριο, δωρεάν κατασκηνώσεις, δημοτική ιματιοθήκη, ΚΑΠΗ, δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημοτική τράπεζα αίματος, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και μείωση δημοτικών τελών. Σε μια εποχή που ο άνθρωπος απομονώνεται λόγω των ποικίλων προβλημάτων, θα πρέπει προσπαθήσουμε να περάσουμε στη συλλογικότητα προκειμένου να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που μας προτρέπει και η φιλοσοφία.

 Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας και συγχαίρω τον κ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο για την πρωτοβουλία να διεξαχθεί στη πόλη μας το συνέδριο σας.



Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου