Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΛΑΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ! ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

 ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ...ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥ!

- Μικρό εκλογικό προβάδισμα για την Κουμουνδούρου, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς, παρά την κάμψη του, υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα- Κατά την πρόωρων εκλογών έξι στους δέκα πολίτες, παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα τις αποφύγουμε

 Πολιτική ρευστότητα, με μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά της απήχησης των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών, αλλά σε γενικές γραμμές αμετάβλητο πολιτικό σκηνικό, αποτυπώνουν οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις.

   
Η εικόνα της κυβέρνησης φαίνεται να υφίσταται φθορά εξαιτίας των εντάσεων που επικρατούν στο κοινωνικό πεδίο, πλην, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποκτά μικρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και στις δύο έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, μοιάζει να παραμένει καθηλωμένος και οι επιδόσεις του δεν φαίνεται να δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ανατροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βαρόμετρο του Σκάι και της Public Issue, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 29% και προηγείται κατά μία μονάδα της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης εμφανίζεται να διατηρεί προβάδισμα μιάμιση μονάδας και στη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι», συγκεντρώνοντας στην πρόθεση ψήφου 20,5%, που με αναγωγή επί των εγκύρων αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 23%.

Ενδεικτικό για τις τάσεις της κοινής γνώμης είναι και το γεγονός ότι οι πολίτες, κατά την έρευνα της Public Issue, τάσσονται σε ποσοστό 60% κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι το 57% πιστεύει ότι αυτές δεν θα αποφευχθούν, έναντι του 38% που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία.

Στο ερώτημα, εξάλλου, για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό προηγείται με ποσοστό 35% ο  Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, ωστόσο, παρουσιάζει κάμψη της δημοφιλίας του, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, που παραμένει σταθερός, συγκεντρώνει την προτίμηση του 31% της κοινής γνώμης, η οποία σε ποσοστό 32% απαντά κανένας από τους δύο.

Εξίσου απορριπτική για τις δύο μεγάλες παρατάξεις είναι η πλειονότητα των πολιτών και όταν ερωτώνται για την κυβέρνηση της προτίμησης τους. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υποχωρεί από το 34% στο 28%, την ίδια ώρα που την επιλογή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνει το 23%, ενώ το 45% απαντά καμία από τις δύο.
Βαρύ τίμημα για τη ΔΗΜΑΡ 
  Κοινό στοιχείο και στις δύο δημοσκοπήσεις είναι η ανοδική τάση της Χρυσής Αυγής, κατά 0,5% σε σχέση με προηγούμενη έρευνα της  Pulse και κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες με το προ διμήνου αντίστοιχο «Βαρόμετρο» της Public Issue. Όπως επίσης και οι πτωτικές τάσεις στην απήχηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με τη δεύτερη να δίνει μάχη για να εξασφαλίσει το 3% που είναι το όριο εισόδου στη Βουλή, καθ’ως φαίνεται να πληρώνει βαρύ τίμημα για την αποχώρησή της από το κυβερνητικό σχήμα.

Αναλυτικότερα με την αναγωγή  επί των εκγύρων που γίνεται στη δημοσκόπηση τα ποσοστά των κομμάτων υπολογίζονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΝΔ 21,5%, Χρυσή Αυγή 15%, ΠΑΣΟΚ 8%,  ΚΚΕ 6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, ΔΗΜΑΡ 3,5%, άλλο κόμμα 7%, λευκό – αποχή 12% και αναποφάσιστοι 11,5%.

Αντιστοίχως, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής που γίνεται με το «Βαρόμετρο» Public Issue, η απήχηση των κομμάτων υπολογίζεται στα ακόλουθα ποσοστά: ΣΥΡΙΖΑ 29%, ΝΔ 28%, Χρυσή Αυγή 13%, ΠΑΣΟΚ 7%,  ΚΚΕ 6,5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 5,5%, ΔΗΜΑΡ 2,5%, άλλο κόμμα 8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου