Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΙΔΕΙΑ: Η ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ



γράφει ο Αλέξανδρος Ι. Νομικός
Ιατρός-Παθολογοανατόμος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ , ΚΑΘΑΠΕΡ ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΧΩΡΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΦΕΡΕΙ, τόνιζε μία από τις πιο διακεκριμένες προσωπικότητες της παγκόσμιας Ιστορίας, ο μέγιστος Σωκράτης. Πράγματι τόσο οι μετέχοντες της Παιδείας όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ωφελούνται πολλαπλά και δύνανται να προαχθούν όχι μόνον επιστημονικά, αλλά και να βιώσουν πνευματική ανάταση.
Ο   όρος  παιδεία, επιδέχεται πολλούς και διαφορετικούς ορισμούς. Κατά τον Ε. Παπανούτσο, η παιδεία είναι το κληροδοτούμενο από γενεά σε γενεά κεφάλαιο των πνευματικών αγαθών, που σχηματίζεται μέσα στην ιστορία και από την ιστορία, με τον ατομικό και συλλογικό μόχθο του ανθρώπου, ενώ σύμφωνα με τον ορισμό του λεξικού κοινωνικών επιστημών της UNESCO, παιδεία  είναι η πνευματική και ηθική αγωγή των νέων, η διάπλαση των διανοητικών δυνάμεων και του χαρακτήρα, ιδιαίτερα με την παροχή συστηματικής μόρφωσης στα σχολεία και  στα άλλα Εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 Η παιδεία, αναντίρρητα, συντελεί στην διαμόρφωση της προσωπικότητος του ανθρώπου, σε συνδυασμό, με το οικογενειακό περιβάλλον και τις διάφορες περιβαλλοντικές επιδράσεις. Εξάλλου, συμβάλει ουσιωδώς στην απόκτηση γνώσεων αλλά και εξειδικεύσεων. Επίσης, συντελεί ουσιαστικά στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, αλλά και στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητος  καθώς και στην ένταξή του στις πολιτικές και τις πολιτιστικές διαδικασίες. Σύμφωνα δε με τον Max Weber , κάθε σύστημα παιδείας αποβλέπει στο να καλλιεργεί τους νέους για μια ειδική διαγωγή ζωής, που χαρακτηρίζει και συμφέρει την ομάδα με την αποφασιστική ισχύ στην κοινωνική ιεραρχία.
Θα ήταν πολύ μεγάλη παράλειψη εάν δεν αναφερόταν κανείς και στην  τεράστια συμβολή των εκπαιδευτικών οι οποίοι συντελούν δια μέσου της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην μεταλαμπάδευση των γνώσεων και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των μετεχόντων στην εκπαίδευση μαθητών τους. Το αξίωμα του δασκάλου  «εἶναι μέγα και θαυμαστόν» αναφέρει ὁ ιερός Χρυσόστομος. Ὁ καλός δάσκαλος εμπνέει περισσότερο από τον φυσικό πατέρα, προσελκύει και πείθει.
Αναμφισβήτητα λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα πως η παιδεία αποτελεί πολύτιμη επένδυση για τους νέους και πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερη μέριμνα των γονέων. Η ευεργεσία είναι διττή και αφορά τόσο στα άτομα που μετέχουν αυτής, όσο και στην ίδια την κοινωνία. Η λαμβανόμενη παιδεία, εξάλλου, χαρακτηρίζει τον άνθρωπο και τον ακολουθεί ως το τέλος της ζωής του.  Τέλος, κατά τον Μέγα Βασίλειο, Παιδεία μόνη των κτημάτων αναφαίρετον και ζώντι και τελευτήσαντι παραμένουσα.
Η κρίση που βιώνουμε σήμερα εκτός από οικονομική έχει και ηθική και πνευματική διάσταση. Η παιδεία αποτελεί ένα σημαντικότατο εφόδιο και συντελεί στην ανάταση της νεολαίας, οδηγώντας στην πνευματική αναβάθμιση και στην άμβλυνση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Σε λίγες μέρες αρχίζει η καινούργια σχολική χρονιά. Με όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με αναμνήσεις και νοσταλγία για τους μεγαλύτερους. Με προσμονή για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών για όλους τους γονείς. Ας ευχηθούμε η νέα σχολική χρονιά να καταστήσει όλα τα παιδιά κοινωνούς των ευεργετημάτων της παιδείας!     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου